Нешка отказа ордена: Няма да си точат зъбките с мен!

"Не приемам награда - рушител на крехкото съгласие в правителството"
Обновена: 18 май 2016 17:59 | 18 май 2016 17:00, Веселина Йорданова
139
Нешка отказа ордена: Няма да си точат зъбките с мен!
Снимка: архив, БулФото

Нешка Робева отказа да получи орден "Стара планина". За награждаване от президента вчера я предложи правителството, но по-късно стана ясно, че министрите са се разделили в мнението си дали тя трябва да получи орден точно за заслуги в областта на културата, а не в спорта.

Още по темата

В позиция до медиите тя благодари за предложението на Инициативния комитет и на подкрепилите го, включително премиера Бойко Борисов, но заявява, че при създалите се обстоятелства не може да приеме наградата, "още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство".

"Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева", посочва тя.

"За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек. Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива", пише още Нешка Робева.

Тя заявява, че заради дейността си е носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина и е била оценявана от "Личности и безличия".

"Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази", пита риторично Робева.

Тя признава, че се е зарадвала от предложението за награждаването й, но отказва, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС.

"Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ", завършва Нешка Робева.

На заседанието на правителството вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. Според Бъчварова е по-добре Нешка Робева да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

При гласуването предложението е подкрепено от премиера Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски. "Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но бих дал на дядо Добри. Но защо ли да се даде на дарител 1 на България?...==========Дядо ти Добри изобщо не му пука за тоя измислен орден.
46
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля, че има достоен българин, който да се гордее с този измислен орден,с който са награждавали *** и Пульо.Само си спомням за алкохолика, перач на мафиотски пари Тодор Батков и минавампрез анти-българина Ахмед Доган, който бе много обичан от турците когато даде даннитеза всички български разузнавачи в Турция, а когато се опъна на Султаня (поради комерсиалнипричини) го обявиха за комунист и руснак :)
45
5
 
34
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Късно е да оценяват и награждават Нешка Робева. Тя отдавна е оценена от хората в България. Интересно ми е все пак защо не я наградиха преди много години заради спорта?Сега си заслужава и наградата за култура, но е късно, а при наличието на разни там дето само се чудят как да я оплюят, това е най-резонната постъпка.
44
5
 
32
 
! Отговори
681 преди 8 години
Прославяла е България, а не себе си, тя не е стоичков. Разликата е в светлинни години.
43
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Създадените да пълзят, не могат да оценяват създадените да летят. Само в България разни пълзящи правят такива опити ....
42
23
 
9
 
! Отговори
G преди 8 години
Какво направи Нешка за България? Много!Прослави родината,създаде страхотни спектакли завладяли както българската, така и международната сцена. За таланта и приноса й, безспорен орден. Но!Доколко е редно още един доносник и агент на ДС да се окичи с ордена?Да,знам за доган. Но ми е тежко да преглътна и подкрепата й за бареков, т.е подкрепата и за модела #КОЙ. Аз на такъв човек орден не бих дал. Но бих дал на дядо Добри. Но защо ли да се даде на дарител 1 на България?...
41
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нешка Робева вероятно щеше да е по-добър Главнокомандващ и Държавен глава от Плевела.
40
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нешка няма грешка ...
39
5
 
36
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
БРАВО, НЕШКЕ! ТИ СИ ИСТИНСКА БЪЛГАРКА! НЕ СЕ ОБИЖДАЙ ОТ НОВОБЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИЦИ И БЕЗЛИЧИЯ! ТЕБ ТЕ ОБИЧА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
38
6
 
29
 
! Отговори
anon преди 8 години
тръгнали хора които цял живот нищо не са работи ли пък камо ли създали да оценяват един човек които цял живот е работил и създавал. самозабравили се самовярващи си... жалка работа...
37
5
 
31
 
! Отговори
? преди 8 години
Нешка знам коя е, но онези гласувалите "против" кои бяха...?
36
5
 
19
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Достойна, е и ще бъде!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истЖалкарче, кой я е "номЕнирал" даже няма значение! Такива хелминти като теб не трябва да пишат или произнасят името на тази достойна жена! И с тази си постъпка показа, че е човек на честта и бунтар! А безгрешни няма!
34
8
 
32
 
! Отговори
рррррррррр преди 8 години
"Против" гласуват Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева." Защо бе мекерета, защо? Ами въпросната бъчворова, тя пък какво иска, на кривоустото какво му пречи, възпитаника адамов с честните сини очи и той в кюпа,вероятно заради къщичката дето не му достигат парите или какво? Кой от вас дирници оцапани е прославил клетата ни България повече, вие или Нешка?
33
7
 
31
 
! Отговори
ВЗАИМНА АНТИПАТИЯ преди 8 години
с Президента изпитва целия БЪЛГАРСКИ НАРОД
32
0
 
1
 
! Отговори
Гост1 преди 8 години
До гостНа образованието
31
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕШКЕ ти имаш най-големия орден-любовта на народа!
30
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже,тая мижетурка Бъчварова още повече ми падна в очите!Това е най-слабия министър в това правителство и си позволява да коментира в публичното пространство личност като НЕШКА!!
29
6
 
38
 
! Отговори
Нешке без грешка преди 8 години
По време на соца Нешка беше единствената народна представителка, която гласува "Против". Защото най-искрено си мислила, че наистина я питат. Тогава всички предложения се одобряваха единодушно от всички депутати, най-много да има някой въздържал се и то защото е заспал.Не могат да вкарат тази жена в калъп. Няма защо да опитват.
28
5
 
39
 
! Отговори
osho преди 8 години
Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Меглена Кунева...все фигури противоречиви, с много черни петна по репутацията си. Тези били "против" Нешка Робева!!