Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици

Все по-малко студенти избират учителската професия
Обновена: 28 май 2016 16:59 | 28 май 2016 10:18, Елка Василева
141
Тревожно: Оставаме без учители по математика и чужди езици
Снимка: архив, Булфото

Оставаме без учители по математика, физика и чужди езици – това показват данни на синдикатите. В момента училищните директори трудно намират преподаватели по тези предмети, показват проучвания на КНСБ.

По данни на Министерството на образованието през следващите 10 г. около 45 000 учители ще навършат пенсионна възраст, пише „Монитор“.

Според промени в Кодекса на труда всеки работодател може да освободи от длъжност служител, навършил пенсионна възраст. Преподавателите, които не са пожелали да излязат в заслужена почивка, ще могат да останат в класната стая, докато се намери заместник.

Все по-малко студенти обаче избират учителската професия. Данни на МОН показват, че през последните 5 г. младежите, избрали да следват педагогика, са намалели с 1/4. Проучване на синдикати обаче показва, че всеки втори учител по диплома изобщо не прекрачва училищния праг.

Статистиката показва, че най-сериозен отлив на студенти има в специалността „Химични технологии“, където за 5 г. обучаващите се за намалели с 36%. С 30 на сто е спаднал броят на кандидат-архитектите, а на студентите по „Електротехника“ и „Машинно инженерство“ с ¼. Тъй като това са професии, за които има дефицит на пазара на труда, тези специалности ще са сред приоритетните, по които студентите ще получават европейски стипендии.

Студентите от 32 специалностите ще могат да кандидатстват за евростипендии. Помощта за успех е в размер на 120 лв. и за нея могат да кандидатстват студенти с успех над „Добър 4“. Тази възможност няма да имат студентите по медицина, право, икономика, психология.

През последните 5 г. кандидат-висшистите по психология са се увеличили с 20%. Броят на студентите по право пък е нараснал с 17 на сто.

„Икономика“ продължава да е сред най-желаните специалности, като от 2010 г. досега обучаващите се в това направление са се увеличили с 4%. Тези специалности обаче не се търсят на пазара на труда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: МОНстудентиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да кажат хилядите работещи бедни. Те горките нямат думата понеже нямат дипломи.
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От сега нататък така ще бъде. Това лъготене на политици и грабене на държава не е безплатно и ще избие навсякъде. Лошата новина е, че ние ще сърбаме попарата, надробена от други.
100
3
 
8
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Ясно, значи за некачествения образователен продукт е виновен всеки друг, но не и произвеждащите го. Все си мислех, че трябва да потърсим проблема в системата - структура, нормативна база, личен състав, ниво на корупция. Само за заплати плачете, сякаш други проблеми няма. С този начин на разсъждение, децата ще започнат да бягат в чужбина още след 7-и клас. Сега храним чуждите университета, колко му е да отделим 2-3 милиарда годишно и за чуждите средни училища?
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Редно е и образованието да се промени, тук в Германия един учител преподава по няколко предмета. Какъв е смисълът да има учител по История само, като в училището има 5-6 класа съответно не може да си направи хорариума. От друга страна материалът е тежък, децата не го разбират, тежи им, губят интерес и накрая след всичко това се оказва, че не могат да пишат и едва се справят да си напишат една автобиография. Това е безсмислено. Децата са умни, но са смачкани от БГ действителност и отбиване на ном
98
1
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
Да наречеш опонентите си в дискусия "слаби ученици" говори за комплекси, липса на на аргументи и за професионална деформация. Яз пишем оценки, значи сом велик. А жалкия опит да сътвориш разсъждение на тема "относителен доход" говори за ниска обща култура. Базовият доход в държавните училища в Турция е доста под 2200 лири. А цените не са по-ниски. Билетчето за транспорт е 1.5 лв, жилищата са по-скъпи (800-2200 евро кв.м.)... Частния сектор е друга бира. Излезте на свободния пазар, ако ви стиска
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dezats ni saminaha swga gerb da predava po u4ilischtata sled 2 g lekari sestri nams da ostanat v bg samo moskov boiko i va4 variva s osvlova te sa veliki
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДдНяма друга професия като учителската, защото училището буквално "произвежда" другите професии. В този смисъл нищо чудно, че сме в това състояние като страна, след като образованието е със затихващи функции, учителите пред пенсия и демотивирани. Няма нищо случайно на този свят. Сами се докарахме на този ред с безхаберии, безпросветност и изопачените си разбирания за материални богатства и илюзорно щастие. Така ни се полага и това се вижда доста добре от некои постове.
95
0
 
27
 
! Отговори
user преди 7 години
По-старите учители чакат пенсия, а новите никога ама никога няма да се навият за 500-600 лв. да станат учители. Новото поколение иска да стартира от 1200 лв. Започват да свършват баламите.
94
19
 
4
 
! Отговори
Дд преди 7 години
Също като докторите само пари са им в главата. Да отидат да работят по 12-14 часа на ден да вземат 500лв . Другите хора да не вземат милиони . Омръзна ми да слушам и гледам само за учители и доктори. Други професии няма ли в тази държава.
93
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da6tera mi e s 3 esika ispanski nemski angliiski politologia savarschi v 4ujbina javi se v vanschno intervu duper minaka i ns kraja sa i kadali na4alns saplsta 498 lv. Hristo jivkov pisnizata seda do pensionirane kskto i dr agenti 4engeta koito ne hodiha v ministr. Poslsnizi gi naoraviha sa da vsimat. 1300 lv pensii pod prekritie jivkovistite ssv gerb ohrana na jivkov slafura bb zeza ta4eva grisna prosta komuniska sins i e v usa s dina ns ninova a predi cccr gabev kalfin sasipaha van6no
92
1
 
28
 
! Отговори
млад учител преди 7 години
от две години съм учител по английски и история на английски език , но какво да ви кажа с тези заплати и всеки месец директора казва че няма пари може и да не вземем заплати се замислям на есен дали да остана учител или да си търся друга работа - приятно ми е с децата но както казва баба ми и сиренето е с пари
91
3
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
До родител.Уважаема госпожо, или уважаеми господине, лично Вие, за каква заплата Сте готоваили готов да влезете в час? А, сетих се, нямате необходимия образователен ценз за това? Ами, лесно е-запишете нещо задочно, завършете, и тогава -получавайте месечно 750 лева, мисля че ще е лесно, при този недостиг, за който се твърди в статията. Следтова-дерзайте-някой ще Ви оцени, и ще ви предложи перфектната заплата и работно място, за да се изявите. а след години, ще Ви попитам за мнение чия е вината.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До родителИма учители за които децата са лигльовци и прочие поради изтъкнатите по-долу причини. В съвременната пазарна икономика за да рекрутираш/назначиш/ викокачествени кадри ти трябва бюджет и високи стартови заплати (разбира се не безусловни). Не разбираш елементарна причинно-следствена връзка.
89
1
 
14
 
! Отговори
Учител ли? преди 7 години
А за *** и дума не отворих хем дето децата от уж добри семейства а за малцинствата не ми се мисли.После на родителската бащата на същия се кара с учителката и разправя ама вие не му давате да се изяви.Сега взимам към 1200 лева заплата.Не са много, ама не се разправям с *** и техните бащи.
88
1
 
15
 
! Отговори
Учител ли? преди 7 години
2010 стаж с преподаване в руското училище, зад площад Народно събрание, София.После разбрах че се водело елитно.Един *** скапва дисциплината на целия клас,казвам на учителката да го изгоним и да му праснем отсъствие,а тя ама не може , ще имаме проблеми с директорката.След края на стажа даскалицата ми вика ,ти се оправяш с децата искаш ли да говорим да започнеш да преподаваш то вярно заплатата е 340 начално.Отговорих кротко и с много уважение,госпожо на мен наема ми е 300 лева.
87
15
 
4
 
! Отговори
родител преди 7 години
Нещата не стоят по този начин. А материала е пропаганден. На учители, за които децата са "лигльовци и ***", както сте писали по-долу, и 750 лв заплата не бих им дал. Милиони българи имат по-нисък месечен доход. Хора, които не си харесват работата и не уважават възпитаниците си, какъв го дирят в образователната система? А сетих се, друга работа няма как да си намерят. А и тази са я почнали, защото са имали връзчици с директора. Образованието е слабо, а вината - Ваша!
86
0
 
16
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Продължение на 90. А после дойде учителската стачка, най-масовата в съвременната ни история, и не можеше , както на другите стачки, да лепнеш етикета "***" на стачкуващите.Дойде и отговора на правителството-"Делегирания Бюджет", конкурсите за директори, феодалите директори, по правило-кой от кой по-некадърни, но партийно назначавани, след "Справедливо спечелен конкурс".Това, заедно с малките заплати, доуби училището и учителите. И преди да плюете"даскалите", помислете кой е виновен.
85
2
 
26
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Разказвал съм това няколко пъти, но ще го напомня пак.Среща ме един бивш мой ученик, едвам изкарал техникума с 3.00.-Даскале, колко пари взимаш? Тогава взимах 220 лева.Висше техническо образование, специалност ТМММ, специализация МРМ с ЦПУ.-Даскале, мен ме уредиха на работа в жандармерията, взимам 500 чисто, плащат ми телефона, дрехи ми дават, ползувам хиляди екстри! Коментарът е излишен. А после търсете учители и инженери.
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма деца, ама поне половината от възрастните трябва отново да мината през училището да си "доучат". И не говоря само за едно определено малцинство. Докато не се просвети народа и то нравствено ще отиваме все по-надолу и по-надолу. А учителите в едно пазарно общество безусловно трябва да бъдат много добре заплатени, защото от тях, учителите зависят всички останали професии.
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в държавата на Тиквоний Велики образование не трябва! Тук колкото си по-*** толкова по-голям шанс имаш да преуспееш, а ако пък си и пожарникар ехееее! Учители, науча... глупости!