На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец

Ще се възродят ли някогашните младежки бригади у нас?
31 май 2016 14:30,
75
На лятна бригада, ама не в US, а... в село Смилец
Снимка: Facebook

Кмет от Силистренско предлага връщане на младежките летни бригади. Вече са започнали и консултации с различни институции.

По-възрастното поколение българи още помни някогашните ученически и студентски бригади - най-вече заради атмосферата и емоциите от летните лагери. Според кмета на село Смилец Павлина Романова младите хора и днес могат да се трудят организирано. По думите й така ще им се даде възможност да докажат себе си и да си помогнат финансово, както и да си запълнят свободното време с емоция и труд.

Местната земеделска кооперация, която отглежда череши, кайсии и праскови, е готова да осигури всичко необходимо на бригадирите.

В центъра на Смилец пустее бившето селско училище. Сградата е в окаяно състояние, но вече се търсят пари, за да се превърне в модерна бригадирска база.

"Само се търси вариант и начин, по който да бъде издържано като статут - дали да бъде "зелено училище", дали да бъде летен лагер, дали да бъде център за подпомагане на кариерно развитие", коментира Романова пред bTV.

Местната младеж вече проявява интерес към възможността да разнообрази лятото си с труд на полето.

"След десетина години като стане време ние да си изкарваме хляба, тези навици, които сега сме изградили, тогава ще ни бъдат от полза", коментира ученикът Калин Железов.

"Аз например не се срамувам да ходя да помагам на родителите си или на приятелите си. Няма нищо срамно в това, защото докато те бездействат, аз върша нещо. Много хора не осъзнават, че като пораснат, трябва да са независими от родителите си", смята и ученикът Максим Димитров.

А на онези, които са против някогашната комунистическа практика, кметицата отговаря: "Мисля, че в доброто няма никаква политическа принадлежност. Мисля, че всички политически сили са за това младежите да се развиват в правилната посока - да намерят бъдеще тук, където им е коренът, да покажат най-доброто от себе си и да го развият като личности".

Павлина Романова твърди, че идеята се подкрепя както от местната власт, така и от просветното министерство и парламентарната комисията по образование. Кога обаче ще видим младежки бригади по полето, както едно време - все още е рано да се каже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Miro преди 7 години
твърдо за... само готини спомени имам... макар да бях малък тогава , ходех с батковците.за тия дето сравняват тези бригади с тези в уса - тук се говори за ученици не студенти... т.е. хора които нямат 18....
20
1
 
5
 
! Отговори
55+ преди 7 години
До Анонимен 11Щом само за такава работа ставаш, проблемът си е твой. Не знам защо всички, на които не им стиска или коефициентът им на интелигентност не надхвърля годините им се оправдават с "миене на ***". Ами не, има много други начини да си изкарваш хляба и като няквалифициран персонал, но това е въпрос на амбиция и опит. Щом амбицията ти не надхвърля елементарните нужди, а опитът се разпростира до тоалетната чиния, то това казва достатъчно.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ Америка нито се мият ***, нито се работи по 5 долара на час...Представям си как мирише в Америка.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муахахахаха....Върви се здраво обратно към СОЦ-а.....
17
4
 
3
 
! Отговори
добре е преди 7 години
Чудесна идея! Ако заплащането и настаняването са ок учениците няма да съжаляват.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСтандарта на живот в САЩ постоянно пада от 70те години насам. За да го запазят американците работят все повече. САЩ е трудов лагер, взимат кредити, работят на предела на силите си, стресирани са, изчерпани са, не могат да работят повече и следователно да поемат повече кредити, достигнат е лимита.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славн времена бяха тогава, а вечер ставаха интересни неща на тези студентски и ученически бригади. Но днес няма нужда, България е предвидена пазар, евтини работници и военни бази, а не да произвежда селскостопанска продукция. Дори за въртешния пазар няма да можем, не че някой ще ни забрани, но само Франция може да ни залее със селскостопански продукти на много по изгодни цени от българските фермери които нямат нито капитали нито поне 30 години да стигнат нивото на западните.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка нито се мият ***, нито се работи по 5 долара на час...Но виж в България какво мачкане пада е отделна тема - работа по 60-70 часа на седмица, отвратително отношение от собственици и шефове...и всичкия тоя "кеф" за 500 лв....като последната заплата може и да не я вземеш, ако мутрата, за която работиш не е на кеф.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и на морето да ги пратят, че мутрохотелиерите изпитват трудност в наемането на хора, няма мераклии за работа по 550 лв, на месец.
12
8
 
7
 
! Отговори
Американското посолс преди 7 години
Ааааа, не! На нас ни трябват българските студенти за да мият кенефите по кръчмите ни за 5$ на час. След това ще си платят квартирата с 4 от тези 5 долара на час.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всичко са виновни комунистите. България трябва да се изчисти от комунистите и агентите на Москва ако искаме да се оправиме. Закон за лустрацията е нужен сега на България, закон за лустрацията.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на комунист-социалист-капиталист е някой да му работи без пари , а той да си пие уискито с любовницата и да се прави на велик. Такива бяха партийните другари навремето .
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 55+Свят- широк, има толкова нови и интересни неща да се видят и научат.Има и много улици kенефи за миене по широкия свят, сега при демокрацията сме свободни да мием улици и keнефи в цяла западна Европа.
8
5
 
10
 
! Отговори
браво преди 7 години
с умиление се върнах 35+++ години назад в младостта ,кога ходихме на бригади !Така си беше! Еехх ,какъв "купон" (тогава не му казвахме по този начин)!Как ми се иска и днес пак да ходя ,дори вместо 2..4 години да служа в БНА, само пак да съм на 18 и живея в него време ! Днешното го видяхме ...Тогава бяхме по.свободни ...и като дух и физически ! Днес сме подложени под по ужасния "тоталитаризъм" на псевдодемокрацията ,заключени зад решетките на все още ...СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОМОВЕ !
7
1
 
19
 
! Отговори
55+ преди 7 години
То лошо няма, но заплащането ще бъде далеч по- ниско. А и някой като засвири на струната "тук ти е коренът" и лошо ми става. Свят- широк, има толкова нови и интересни неща да се видят и научат. Коренът си е корен, но цял живот под земята не се живее. Пътувайте, учете, живейте... Докато можете. Друг заради вас няма да го направи.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** големи хитреци - да идеш да пребереш реколтата пък после и да си я купиш от магазина.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега някой заблуден шорош,'ще каже че снимката е фотомонтаж. Как може тогава да са ходили с миниполи. Нали ще ги запрат в Белене или Ловеч. А студентските бригади си бяха много яко преживяване. Особенно след втори курс. Защото първокурсничките бяха още неопитни и плахи.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някогашните бригади бяха задължителни и нищо не ни плащаха. Ходил съм и знам прекрасно какво беше . Нищо и половина , но бяхме млади и не ни пукаше от условията където спахме. Сега никой няма да се върже да спи на земята в стая за 30 души . Не се излагайте , с гол ентусиазъм не става . Младежите ходят в САЩ на бригада и се връщат с 3000 долара спестени .
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двете каки на снимката са доста сгодни. Със сигурност са си преизпълнявали нормата.
2
3
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Баце, точно с такива полички и роклички се ходеше на бригада. А мъжете с ризки.

Спонсорирани публикации