МВР ни рови кореспонденцията: Хората – нарушават ни правата

45% от читателите на Dnes.bg категорично против подобна мярка
51
МВР ни рови кореспонденцията: Хората – нарушават ни правата
Снимка: Reuters

МВР вече ще има право да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни. Това решиха депутатите, като приеха на първо четете поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство.

Още по темата

Според опозицията тези промени създават предпоставки за злоупотреба и приетите текстове са първо стъпка към ограничаване на правата на гражданите и по тях трябва да се произнесе КС. Зам.- вътрешният министър Красимир Ципов обаче увери, че въобще не може да се говори за полицейски произвол, защото става дума за мотивирано искане и решение от съда.

В разгара на дискусиите Dnes.bg се допита до своите читатели: Притеснява ли ви, че МВР ще рови в личната ви кореспонденция? В традиционната ни анкета гласуваха точно 2111 души.

Почти всеки втори (45%) е категоричен, че тази мярка е грубо нарушаване на основните свободи на човека и е абсолютно недопустима.

За други 16% подслушването не е приемливо, но пък не е нищо ново в нашата държава, където от десетилетия има контрол на личната кореспонденция.

На обратната позиция е всеки десети анкетиран (точно 10%). Тези читатели са категорични, че не се притесняват от тези мерки, а дори ги подкрепят, щом това ще намали престъпността.

15% от нашите читатели обявяват своето безразличие към темата, защото не правят нищо нередно и няма от какво да се притесняват в личната си кореспонденция. За други 4% пък проблемите и притесненията са по-скоро за властта, защото явно по високите етажи има страх и това налага хората да бъдат следени.

Facebook и социалните мрежи отдавна събират данни за нас, че полицията ли няма, твърдят в отговорите си 10% от читателите на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Юридическа култура преди 8 години
До Нина Госпожа, когато има състав на престъпление, полицията е логично да се намесва.Няма противоречие, има неразбиране и недостатъчна информираност от Ваша страна.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да му мислят тези има какво да крият ако искат не само МВР а и Господ да включат хич не ме притеснява
37
1
 
7
 
! Отговори
Нина преди 8 години
А когато има обаждане от телефонни измамници ,потърпевшите сами искат да им бъде проследен телефона.Как за им обясниш тогава ,че това става със специална процедура,предвидена в закона. Има голямо противоречие в практиката и законовите разпоредби. Не може веднъж да се противопоставяш,че те подслушват ,независимо по какви причини, а после да се възмущаваш, че не може да бъдеш обслужен адекватно от органите на полиция ,следствие и др.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си защитен - не е лошо, по принцип.Де факто - всичко е "човешка направа" и не МВР подслушва а служителите му. Как ще бъдат използвани данните зависи от човешкия фактор.Знаем си качеството на "материала" в държавата - защо да вярваме, че ни подслушват "изключения"?
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дори и Сталин и Чърчил не са били толкова нагли.
34
1
 
3
 
! Отговори
st преди 8 години
moshtni finansovi strani nemoga da sledqt internet potrebitelite, tezi nashte mi6ki tragnali heheheheh.
33
6
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
избирайте: или сигурност или свобода...не може двете заедно...
32
1
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Завръща се сагата Червеи.Какво чудо Дон Цеци след 16 год. при оправдателна присъда му кофискуват имущество а Цветанов с няколко осъдителни присъди не му конфискуват апартаментите нито е в затвора.
31
1
 
17
 
! Отговори
аааааааааа преди 8 години
ЛЮБИМОТО ЗАНИМАНИЕ НА ЦВ.ЦВ. И НА ГЕРБ
30
0
 
13
 
! Отговори
Маймун преди 8 години
Българина без банани не може.Да живее демокрацията!Ако искат да ни заврат микрофони и отзад,само банани да има...и тоалетна хартия.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да четат бе :) Най-много да умрат от скука, или да им почервенеят ушите :):):)
28
0
 
15
 
! Отговори
НЕО преди 8 години
Бавно,но сигурно,всички ще бъдете вкарани в матрицата."Свобода на словото и печата","Демокрация"-фрази които се използват само и единствено за политическа пропаганда.Уверено вървим към диктатура.
27
1
 
8
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Доколкото ми е известно тези ,които имат gmail Google не дава информация без съдебна заповед !
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с такъв закон и вече край на свободата на словото , то не че го няма и сега но го правят по скрита , пак ни шпионират и пак ни подслушват
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демек герб са 10% . Демек 10% управляват България. Това е домаклацията. Клатят ни по всички линии.
24
0
 
22
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Бачварова: -"Моля всички говорещи по телефона да не мляскат, да не се оригват, да не грухтят, да не се секнат, да не се хилят, да не кихат, да не кашлят и да не ***, защото всичко се подслушва и ако не се чува добре ще трябва да повтаряме записа."
23
1
 
6
 
! Отговори
ЛОШО преди 8 години
Аз съм за този Закон . Но трябва да има Регулация , да има ясни правила за Нарушаване на Закона .Такива липсват .Вчера прочетох че един човек се обадил на Телефон 112 за нарушение и вместо Полиция пристигнали Престъпниците .Какво гарантира че Полицията вместо да си върши работата няма да си прави Ч.и.к.и.и .Трябва в Закона да се включи и строг тъмничен затвор от 30 години за изтичане на информация .
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако това се извършва от хора е нарушение на правата на човека. Мисля, че това следене трябва да се извършва от софтуер и при определени думи, които могат да застрашат сигурността да известява служителите за потенциална опасност"И като кажеш на приятел по телефона, че си ял салам и локум, софтуера ще "чуе" САЛАМ АЛЕЙКУМ!!!Като кажеш "бях на бар", софтуера ще "чуе" АЛАХ АКБАР!
21
0
 
17
 
! Отговори
Гражданин от Село преди 8 години
До АнонименАз мисля, че по- добрата мярка е: Да се уговорим всички потребители на нет при изпращането на писма накрая на всяко писмо да допълваме в произволен ред думички като: конспиразия, тероризъм, бомба, цру, данс и т. нт. Давидим откъде ще се вземат толкова търтеи да четат и преглеждат всяко едно писмо в мрежата. Бързичко ще се откажат според мен.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам един допотопен телефон от 10 години, няма интернет, но си бачка нормално. Ще му гледат интернета на кукуво лято. Хвърляйте ги тези смартфони, и без това ги носите само за украшение.