Бъдещият президент – независим и социално чувствителен

Кандидатът на ГЕРБ с най-големи шансове, сочи проучване
65
Бъдещият президент – независим и социално чувствителен
Снимка: Булфото

Бъдещият президент на България трябва да е независим от изпълнителната власт, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 25 и 31 май сред 1000 души.

69 на сто от анкетираните заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък. 51% пък декларират, че определящото в техния избор за президент са качествата на кандидата.

За 31 на сто от българите е важно кандидатът, за когото ще гласуват да бъде партийно подкрепен, а 19% предпочитат да гласуват за независим кандидат.

Според 34 на сто от анкетираните трябва президентът да бъде социално чувствителен, 31%  смятат, че трябва да е толерантен и консенсусен, а 35 на сто - да е "човек със силна ръка".

Любопитното е, че за социално чувствителен президент се обявяват предимно жените, хората с ниско образование, бедните, жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства, избирателите на БСП и на ДПС, както и политически апатичните българи.

За толерантен и консенсусен президент се обявяват хора на възраст под 50 години, жители на градовете на страната и представители на етническите малцинства. Избирателите на ГЕРБ, на "Атака" и на ПФ предпочитат да гласуват за президент със "силна ръка". Твърд, решителен и безкомпромисен президент избират най-често мъжете, хората на възраст между 30 и 40 години, както и тези на възраст между 50 и 60 години и жителите на градовете-областни центрове, според данните на "Екзакта".

Според проучването самостоятелен кандидат на ГЕРБ е много вероятно да спечели предстоящите президентски избори, коментират от "Екзакта". Респондентите поставят под въпрос възможностите на всички останали партии самостоятелно да се преборят за президентското място със свои кандидатури, отчита БТА.

В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12% от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тяснопартиен кандидат. Във възможностите на подобна коалиция вярват 53 на сто от избирателите на БСП и 52 процента от тези на АБВ.

35 % от избирателите очакват на предстоящите президентски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 51МЕСТАН не е български гражданин, а български предател, отхранен за съжаление с български хляб, изучен - безплатно - от социалистическата българска образователна система, който се крие заради предателството си в турското посолство. ЗАЩО, АКО СЕ Е СТРАХУВАЛ ЗА ЖИВОТА СИ (а защо, моля, какво е направил, та го е страх толкова, че да търси защита в чужда страна?) ЗАЩО НЕ ПОТЪРСИ МВР???!!! Много просто - защото е гузен и мисли, че са го разкрили. Което си е вярно, де.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До за 52...Но не и за истеризирали фecове, мечтаещи да възстановят бившата си коляческа империя и да продължат да наричат българина " rяyр ". И за жени, които не са считани за човешки същества и за жалост харесват това си унизително положение. Просто няма да стане. Колкото и да ви се иска. Тук повече тyрско-имперски крак няма да стъпи. Ние не искаме феpеджета и потypи, които вече се срещат често и в Константинопол. Защото този заграбен от гърците град е Константинопол, а не Стамбул.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъдещият президент независим и социално чувствителен"- значи ПЛЕВНЕЛИЕВ. Той е! Да ГО изберем - единствения умен, честен, патриот, почтен, миролюбив, не лъже, никому не се подмазва, с чист паспорт, единствена грижа му е българският гражданин, обладан е от искрената си детска мечта - да види Украйна(!) свободна, за което пред Европарламента на "чист" английски гърмогласно иска БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ за украинците. Да де, ама НИЕ НЕ ИСКАМЕ свободно между нас ФАШИСТИ, които горят живи хора, убиват поети
40
5
 
1
 
! Отговори
за 52... преди 7 години
Нема кво да заминавам за Турция...ЗАЩОТО И АЗ И МЕСТАН , СМЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!ТИ ЗАМИНАВАЙ ЗА РУСИЯ---НАЛИ , ИСКАШ ПРИ ПУТИН...??!БЪЛГАРИЯ Е ЗА... БЪЛГАРИ ---НЕ ЗА РУСНАЦИ И РУСКИ ИБРИЦИ БЪРСАЛКИ. И ПАР..ЦАЛ..КИ.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40. Като искаш човек на Дост, заминавай за Турция. Там цялата държава са все хора на Дост.
38
4
 
4
 
! Отговори
Народе???? преди 7 години
Защо да е независим президента????ДА са като орел ,рак и щука _ премиер ,парламент и президент ли??Трябва ни единомислие и еднопартиина отговорност и качествени реформи
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички мечтаят следващият президент пак да е от БКПто - Герб. Особенно след изключително сполучливият им президент -Плевела .Всички мечтаят ,,Дай, Бойко още един такъв успешен президент,ще е гласуваме за него ,па дори пак да е Плевела,,.Очеизвадно е ,че отсега се подготвят фалшификациите .Застраховат се отсега . Гарантирано!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До митко Вече са над 26 милиарда .Гарантирано от ГЕРп.
35
1
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
От това проучване излиза,че кандидат на ГЕРБ почти сигурно би спечелил.Защо тогава Плевньо се отказа?Не е ли щото рейтингът му беше доста по-нисък от тоя на ГЕРБ?На практика от ГЕРБ нямат друг безспорен авторитет,освен Б.Б.,който да има рейтинг по-голям от тоя на партията-нещо задължително при мажоритарен избор!Иначе вървим по пътя към избиране на по-малкото зло,което в случая с Плевналиев се оказа голяма грешка....
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След чучулото Поплювналиев сега остава Мутрата да ни сложи и Сталинка за президент ...Няма такъв срам и такова падение ... няма ...
33
3
 
17
 
! Отговори
Анти Луцифер преди 7 години
Президента за пореден път излага държавата ни. Той даде воля на омразата си към Русия. Това не е признак на интелигентност. Това е признак на непрофесионално поведение на държавна глава. Той е едно случайно недоразумение.
32
0
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Само джагатаец разсъждана и се израва като теб.
31
16
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Господа от "Днес.бг" , държавният ни глава, Президента Плевнелиев направи едно блестящо, запомнящо се изказване пред асемблера на ЕС, необикновено по своята смелост и вярност на фона на галопиращата про-путинова атака на петата колона у нас. Всеки истински патриот е горд с това, че България има такъв политик! Но къде е отразена във вашия сайт тази изключителна реч? И вие ли се наредихте в прекалено дългата фаланга на надничарите на руското посолство?
30
4
 
16
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Плевнелиев като е русофоб кой го уважава? Народа не иска русофоби! Достатъчно ни е правителството, което слуша и изпълнява безприкасловно указания от запад. Трябва ни президент, който да балансира политиката, така, че да се разбираме със запада и Русия. Това е най-доброто за нас и ще ни носи дивиденти.
29
16
 
4
 
! Отговори
НЕЗАВИСИМ АМА УТРЕ.. преди 7 години
ИСКАМ ДА Е АНТИКОМУНИСТ И РУСОФОБ!АКО Е ПАК , НЕКОЙ РУСКИ ИБРИК , КАТО ГОЦЕ -----БЕЛ ЛИСТ В УРНАТА ИЛИ.... ЗА ЧОВЕКА НА ДОСТ!!НЕМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВРЪЩАМ У "АЗИАТСКИЯ СОЦ"!!АЗ ---СЪМ БЕЛ ЧОВЕК -----НЕ СЪМ ДЖАГАТАЕЦ!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли поне един човек,който да е интервюиран от Екзакта Рисърч Груп?
27
0
 
5
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Ясно - тъщата ще е ! Най-после ще ми се разкара !
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази сттия има структурата на реклама на лекарство против гъбички или хемороиди. Няма я само характерната фотография.
25
1
 
11
 
! Отговори
митко преди 7 години
Сталинка президент. Да продаде й човешките ни органи на Световната банка, защото с този огромен заем от 20 000 000 000 /двадесет милиарда/ на Боко и на нея, това е единствения вариант за да го върнем с тяхно управление.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво сте написали Такава дълга статия за да разберем в последнитеизречения КОЙ я е поръчал