Бъдещият президент – независим и социално чувствителен

Кандидатът на ГЕРБ с най-големи шансове, сочи проучване
65
Бъдещият президент – независим и социално чувствителен
Снимка: Булфото

Бъдещият президент на България трябва да е независим от изпълнителната власт, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 25 и 31 май сред 1000 души.

69 на сто от анкетираните заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък. 51% пък декларират, че определящото в техния избор за президент са качествата на кандидата.

За 31 на сто от българите е важно кандидатът, за когото ще гласуват да бъде партийно подкрепен, а 19% предпочитат да гласуват за независим кандидат.

Според 34 на сто от анкетираните трябва президентът да бъде социално чувствителен, 31%  смятат, че трябва да е толерантен и консенсусен, а 35 на сто - да е "човек със силна ръка".

Любопитното е, че за социално чувствителен президент се обявяват предимно жените, хората с ниско образование, бедните, жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства, избирателите на БСП и на ДПС, както и политически апатичните българи.

За толерантен и консенсусен президент се обявяват хора на възраст под 50 години, жители на градовете на страната и представители на етническите малцинства. Избирателите на ГЕРБ, на "Атака" и на ПФ предпочитат да гласуват за президент със "силна ръка". Твърд, решителен и безкомпромисен президент избират най-често мъжете, хората на възраст между 30 и 40 години, както и тези на възраст между 50 и 60 години и жителите на градовете-областни центрове, според данните на "Екзакта".

Според проучването самостоятелен кандидат на ГЕРБ е много вероятно да спечели предстоящите президентски избори, коментират от "Екзакта". Респондентите поставят под въпрос възможностите на всички останали партии самостоятелно да се преборят за президентското място със свои кандидатури, отчита БТА.

В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12% от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тяснопартиен кандидат. Във възможностите на подобна коалиция вярват 53 на сто от избирателите на БСП и 52 процента от тези на АБВ.

35 % от избирателите очакват на предстоящите президентски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да бъде социално чувствителен този, който реши чрез себе си да покаже как се изкарва месеца а 300-400 лева. ИЛИ да е скромен като президента на УРУГВАЙ!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако, и на следващия президент, жена му, не иска да я виждаме, значи са ни пробутали подобен екзенпляр!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И МНОГО ПОСЛУШЕН !
20
0
 
9
 
! Отговори
Язоп преди 7 години
Аз пак ще припомня старата приказка, когато магаретата тръгнали да избират някой между тях за президент и попитали коня като по-интелигентен да им каже кого да изберат та той им казал: когото и да изберете и той ще е магаре като вас. Така, че гарантирано нашия ще е булгарски.
19
0
 
8
 
! Отговори
Внук преди 7 години
Баба ми напълно отговаря на тези условия !
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"социално чувствителен"- e nema takova jivotno!
17
1
 
10
 
! Отговори
Манипулация преди 7 години
Подгряват публиката за нагласения резултат. Как може някой да вярва на проучване, когато не се знаят кандидатите? Ако кандидата на ГЕРБ е Лъчо Мозъка пак ли за него ще гласуват? Да не говорим, че след Роско Чехларев на ГЕРБ за Президент не трябва да им се вярва.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При това абсолютно фиаско на онова *** от ГЕРБ не виждам как следващият им кандидат на какво ще се надява!
15
0
 
13
 
! Отговори
За пред матриала! преди 7 години
Няколко такива подготвителни "Проучвания" преди изборите и тотална фалшификация на вота! Всичко е изчислено по п 3,14 !
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще рече "социално чувствителен"?Такъв който ще слага интересите на емигрантите и мацинствате пред тези на данъкопладците?Май редовните граждани ги броят само за товарни животни които ще работят до гроб.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм Българин и нямам президен, премиер и държава.............Дано доживея, някога отново да имам.
12
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Да накажем самозабравилият се Боко и протежетата му гербаджии като не гласуваме за тях.Тоя до сега излъга народа...многократно.Социалната му политика е пълна нула се свежда до едно...швейцарско правило,даващо от 1 юли по 3,4,5 лева увеличение на пенсиите.Хрантути с народни пари армия от безполезна администрация и полиция,която го крепи.Нищо не е предизвестено,всички да гласуват с отрицателен вот за Тиквуний.
11
0
 
13
 
! Отговори
Според вас как е преди 7 години
Имам чувството , че това е писано в централата на Герб и оттам по мейла с "молба" за публикуване!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз смятам да изчакам първо всички да си обявят кандидатурите, да се запозная с характеристиките на кандидатите и техните платформи и едва тогава да реша за кой кандидат да гласувам. Все пак не гласувам по партийна линия, а по съвест. На предните избори не гласувах за Плевнелиев и съвестта ми е чиста, не съм на принципа " и магаре да ми предложат, ще го избера".
9
1
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
до ПеевскиДа. Прасе също става.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахааааа , ясно! Демек всичко е решено!Алооо Матриала , разбра ли!
7
0
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Може да бъде, макак, павиан или орангутан но важното е да бъде от ГЕРБ.
6
0
 
18
 
! Отговори
Физкултурника преди 7 години
Цецко ще фалшифицира ударно , за това упражнение ни подготвят !
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
статията от километри мирише
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес бг без да иска ни промива мозъците , че всичко е решено и Прецедента ще е пак от Герб!