Приемаме еврото по-бързо заради Brexit-a?

Идеята била на Юнкер, пишат европейски издания
Обновена: 1 юли 2016 07:56 | 1 юли 2016 07:52,
96
Приемаме еврото по-бързо заради Brexit-a?
Снимка: архив, Ройтерс

 

Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни-членки на ЕС, включително за България, пишат германски и британски вестници, цитирани от "Сега".

 

Според "Дейли експрес" двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания.

"Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка държава членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за Brexit, пише изданието.

Според вестника Юнкер настоява за "задълбочаване на европейската интеграция", като 8-те държави, ползващи национални валути, да ги заменят с еврото. Освен България въпросните държави са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

На свой ред германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Еврокомисията иска да "ускори доизграждането на валутния съюз": "Европейската комисия иска да сложи край на положението "ЕС с много валути", пише изданието.

Същият вестник твърди, че главният привърженик на идеята e самият Юнкер, който иска "по-силно свързване на Европейския валутен съюз".

Вестникът съобщава също, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровски. Латвиецът сменя британеца Джонатан Хил, който напуска поста заради Brexit.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: евроЮнкерBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо тия язове.Като в семейство, на което голямото дете е провал , та после затягат дисци лината на по- малките деца:.Каката станала к**, а на сестричката стягат юздите после
77
0
 
2
 
! Отговори
Офис специалист преди 7 години
Най- добре да приемем американския долар за валута и да си решим проблема с разпадащия се ЕС и Еврозона!
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има ли правила или ще бъде пълен хаос. Не е често фъндъчката да стане 1.6 eur,а заплата да се дели по курса. Кой курс?
75
1
 
8
 
! Отговори
EUR преди 7 години
100% билета ше стане от 1.6 лв на 1.6 еур фъндъчка.А,заплатата по курс 1.60.500 лв.заплата ще стане 300EUR.Ха-ха-ха , Мууу-ууу-у ще може да си купите 100 хляба и 100 кисели млека,но от евтините. Мууу-ууу-у, ще умрете от глад щото си мълчите. ЩЕ ИМА ЛИ ЯСНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗЧИСЛЕНИЯ НА НОВИТЕ ЗАПЛАТИ,ЗА ИЗЧИСЛЕНИЕ НА ПРОДУКТИТЕ И Т.Н. НЯМА ДА ИМА,ЗАЩОТО САМО МУЧИТЕ КАТО ТЕЛЕТА - МУУУ-УУУ-У
74
0
 
10
 
! Отговори
гтф преди 7 години
правителство, което направи стъпка към този вълчи капан би трябвало да бъде избесено на площада. Страните от ЕС ( с малки изключения) са със огромни задължения и едва избягват фалит.
73
1
 
1
 
! Отговори
Мууу-ууу-у преди 7 години
Фъндъчката ще стане 1.6EUR. Мууу-ууу-у, ще мучите щото сте телета. Мууу-ууу-у, Мууу-ууу-у
72
1
 
2
 
! Отговори
Мууу-ууу-у преди 7 години
Ей,сега ще гледам сеир,а ЕВРОТО ще поскъпна спрямо швейцарския франк. Мууу-ууу-у, глад се задава. СПЕТЕ на избори и не стачкувайте. Мууу-ууу-у
71
1
 
5
 
! Отговори
Ох преди 7 години
Ех, сега ще гледам сеир. Ние не само,че не сме готови реално за Шенген,ако приемем и ЕВРОТО ще гледам сеир. Мизерията и бедността ще скочи изведнъж. Масата ще *** на умряло,но когато има избори или стачки не си дигат дирниците от леглото. ГРОБ ще Ви мачка като дърт козел, млада сърна. Масата си го заслужава. Мълчи и търпи,като мулета сте пред заколение. Мууу-ууу-у
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въведе ли се еврото в БГ ще стане още по зле от сега защото мямаме работеща икономика.
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврото ли?!?!?!?!Цените ще се обърнат 1 към 1,а обмяната на лева ще е по курс!!Т.е едно билетче на Фандъкова вече ще е 1,60 евро при средна заплата за страната 300-350!!За минималната заплата не говорим!!Значи кой ОТНОВО ще яде мамула и на кой ще отидат средствата спестени в банките??На обикновенният гражданин от народа!!Ново повторение на 1997,този път законно под шапката на ЕС!!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се сравнят икономическите резултати на световната икономика еврозоната е най-назад в отношение на растежа
67
1
 
13
 
! Отговори
хахахаха преди 7 години
Вместо да излезем от валутния борд, ние сме тръгнали еврото да приемаме... Тичаме с/у логиката!
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврозоната е скоро ще изчезне.. Германски и френски депутати решават на къде ще духа вятъра заради това останалите чл. скоро ще си бият шута! Икономиката непрестанно се променя, и всеки иска да е гъвкав на пазара нещо което сега е много трудно. Допълнително дълговата криза е надула балон, който тръгна от средиземно море и стигна до северно море и скоро ще се чуе БУМ!
65
0
 
18
 
! Отговори
:D преди 7 години
От старите страни чл. в ес тези който са без евро имат по висок стандарт от тези който са в еврозоната, ФАКТ изключение прави само англия! Приемаме ли еврото ставаме ангажирани да помагаме на давещите се а когато се решава от къде да мине тръбата за X пак ще сме на опашката..
64
0
 
2
 
! Отговори
ERM 2 преди 7 години
То бързането е добро но си има правила, които няма как да се прескочат. Прочетете за ERM механизъм. На теория и практика лева трябва да се лтвърже лт еврото и да "плава" докато се установи валутния курс, с който ще влезем в еврозоната. Говори се, че това щяло да се избегне и ще влезем с настоящия курс. Това означава да се прескочат правилата, а дали ЕЦБ тскс мисли ?
63
2
 
4
 
! Отговори
ме преди 7 години
От една страна, очакванията са че България ако приеме еврото, цените ще скочат двойно. Но от друга страна те и без това си скачат, а лева е вързан с еврото. Така че хем не можем да си печатаме пари, хем за нас не важат никакви бонуси свързани с еврозоната. Не важат и доста от ограниченията, ама доста важат. Така че може би не е толкова лоша идея. Пък ако настъпи апокалипсис, референдум и навън. Но според мен другите изредени страни няма да се откажат от валутата си без бой.
62
3
 
0
 
! Отговори
най-сетне! преди 7 години
До сс Всичко върви по плантова е чудесно!
61
0
 
12
 
! Отговори
сс преди 7 години
Юнкер е *** на Меркел. Всичко върви по план. Една валута, една федерация управлявана от Германия...новия ЕС. Дали?
60
11
 
2
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
най- после европейски правила закони валута край на азиатските схеми
59
8
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Лев!Достатъчен е един крупен манипулатор и спекулант от ранга на Сорос, за да оголи дупетата на франчайзинговите ни банкери, макар да нямат сериозни проблеми с ликвидността. Едно е зад гърба ти да стоят Световната Банка и МВФ, съвсем друго Иван Искров, Цветан Василев, Левон Хампарцумян и т.н. Затова приемането на еврото със съпътстващото отпадане на борда ще е добре дошло за нас.