Велосипедистите не щат да ги газят– протестират

Правят шествие: "Не пречим на движението, ние сме движението!"
33
Велосипедистите не щат да ги газят– протестират
Снимка: Булфото, архив

Велосипедисти организират протестно шествие под надслов "Не пречим на движението, ние сме движението!". Събитието е наречено "Критична Маса София" и е насрочено за 8 юли с  начална точка пилоните на НДК.

"Борим се за по-толерантно отношение към велосипедистите, борим се за по-адекватна вело-инфраструктура, борим се за оцеляване", коментира един от организаторите на шествието Ивайло Александров в съобщение до медиите.

Целта на протеста на велосипедистите е да напомни на всички останали, че те също са участници в движението.

"Държим да напомним на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както ние не си оставяме велосипедите по средата на улицата. Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни пътно-транспортни средства, каквито са велосипедите. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване", обяснява още Александров.

С протестното шествие велосипедистите искат да припомнят и на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях, както да поискат от  кметове и фирми-изпълнители да си вършат коректно работата, изграждайки адекватна вело-инфраструктура и то не само предизборно.

А иначе провеждането на "Критична Маса София" е провокирано от един инцидент, който се случи на 30 юни в центъра на София. Тогава на традиционната велоразходка из нощна София, в група от над 50 велосипеда, таксиметров шофьор умишлено прегази един от велосипедистите в групата и удари други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Е коментарите по-долу нагледно показват откъде идват проблемите - от безкрайната простотия на българина.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, горките шофьори, колко се обидиха от тази статия, какви жертви станаха изведнъж.Аз нито колело, нито кола карам, но досега не съм имала случай с велосипедист, който едва не ме отнася. карайки в насрещното по еднопосочната улица пред дома ми. Случаи с автомобили, обаче, колкото щеш. И така... :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
Добре е, че сте толкова наясно с такава статистика, въпреки че умът не ми побира как точно сте изброили всички, или най-често срещаното "90%".Идиотизмът у хората не идва от вида ППС. Той си е в главата.
22
0
 
6
 
! Отговори
Роро преди 7 години
Велосипедистите са уязвими участници в пътното движение, както и пешеходците. Шофьорите в София в последно време са доста толерантни, но прояви не липсват. Нека сега всеки от недоволстващите шофьори си помисли дали не прави някое от тези опасни неща:- тръгване без включени светлини- неподаване на мигач- изпреварване и засичане на велосипедист при десен завой- отваряне на врата откъм пътното платно без оглеждане за двуколесниВсичко това кара велосипедистите да ползват тротоари, а не улиците.
21
2
 
5
 
! Отговори
Вичо преди 7 години
Уважаеми шофьори, ние имаме право да сме на пътя, точно колкото и вие. Не търсим конфронтация, а просто искаме да се придвижваме нормално. Ако сте на място на което не можете да се разминете с велосипед на повече от метър, моля изчакайте го, няма да отнеме повече от 10-15 секунди за да преминете безопасно. Препоръчителоното разстояние е 1.50 метра. Имайте предвид, че въздушната струя от преминаващ до нас автомобил може да ни придърпа към него до около 80см. Ние също избягване дупки, стъкла и т.н
20
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Къде и как карат велосипедистите в София:1/ Карат по тротоарите, вкл. и най-тесните тротоари2/ Карат по забранени улици, като пешеходната зона на бул. Витоша3/ Карат в насрещното по еднопосочни улици4/ Карат един до друг, когато са група5/ Карат по пешеходни пътеки, сякаш са пешеходци6/ Минават на червеноКакво ли още съм забравил?!
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А велосипедистите кога най-после ще престанат най-нагло да карат по Витошка, където вече е забранено и пълно с хора и малки деца! Супер нахално и демонстративно карат и то с висока скорост въпреки забраната!
18
11
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 7 години
До опетковкогато започнат да плащат пътен данък, винетки, плащат затехнически прегледи тогава ноже да претендират за участници в движението. А, не посочвай еднополовите за пример защото и ти сигурно и ти си .
17
8
 
12
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Препоръчвам на всички умници шофьори да покарат малко в Хландия и след това да коментират. Там велосипедистът има абсолютно предимство пред шофьора и пешеходеца. Ако пък блъснеш велосипедист жална ти майка, автоматично си виновен независимо от обстоятелствата.
16
8
 
4
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До АнонименТвоят пост разкрива твоята безгранична тъпота и арогантност също. Това че си се качил в стара трошка или нова лъскава тенекия не те прави свръхчовек, а повишава отговорността ти към по-слабите от теб. Такъв манталитет като показания от теб изразява комплекси и малоценност.
15
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самият лозунг "Не пречим на движението, ние сме движението" разкрива безграничната арогантност, сляпата безотговорност и липса на инстинкт за самосъхранение на велосипедистите. Достатъчно е в почивен ден да минете един път по завоите и стръмнината на стария път за Бистрица и ще се нагледате на зловещи ситуации. Няма място за протести - нашата инфраструктура не позволява да се съчете градският транспорт с колелетата. Да карат по улици без градски транспорт - поне това да спазват.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умишлено прегазване на човек си е престъпление, не схващам от тази статия какво е направено по случая.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11, нямаме против велосипедистите, имаме против поведебието им
12
5
 
21
 
! Отговори
Да преди 7 години
Няма лошо-да си карат колелетата,но не може когато ти изнася-да си участник в движението и да се съобразяват с теб и колелото ти на уличното платно,а когато не ти изнася-да си пешеходец по тротоара и като стигнеш пешеходната пътека-да пресичаш с колелото по нея.И в следващия момент се юрваш пак по улиците.Няма гадатели-шофьори,да знаят кой накъде ще му скимне да свърне!!Малко култура не е излишна и от страна на велосипедистите,нали!?
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да успокоя велосипедистите. Спокойно той бензина ще се върне на на старата си цена и ме съмнява че ще достигне нови висоти. Тогава тюфлеците дето не можеш им изстържеш *** от седалките ще сядат в колата само на празник. По принцип в централната градска част няма място за коли. Ако искаш да си ходиш с колата до в къщи и до работата или смени начина на предвижване или си намери нова къща или работа.
10
3
 
17
 
! Отговори
pkboev преди 7 години
Всички сме ги виждали - тия дето изскачат със засилка на пешеходните пътеки, бутат се между колите, пречат на пешеходците. А ги има и шофьорите - ето го тоя с колелото, що не го напечем малко, къде е тръгнал на платното?И от там какво следва? Два лагера, плюнки, омраза - каквото ВИНАГИ СЛЕДВА В БЪЛГАРИЯ. То не беше чалгата, цигарите, КОМУНИСТИТЕ, протести, контрапротести и прочие...Кой знае още колко поколения трябва да се претакаме та тая средновековна гняз да прерастне в нещо човешко...
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходете и карайте на село, калъфи такива.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколко виждам от коментарите надолу всички са съгласни че велосипедистите трябва да се съобразяват с останалите участници в движението .Естествено щом всеки участник трябва да се съобразява ,това важи и са останалите към велосипедистите.София е най зле устроената столица в това отношение, а да не кажем и много зле спрямо останалите големи градове в България.Това е и причината да има малко велосипедисти тамПарадокса е ,че говорим за град в които имат проблем с паркоместата но не търсят решение
7
13
 
18
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Велосипедите да са с предимство, а в центъра на града колите да са забранени. Таман въздухут ще се позачисти и населението ще поотслабне.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички участници в движението са длъжни да спазват правилата за движение. На пешеходна пътека се минава пеша, а не с бърз велосипед, защото при тази скорост не се забелязва. На светофар се пресича само на зелено, но кой го спазва. Всеки има права и задължения - нали????

Спонсорирани публикации