Връщането на казармата – твърде скъпо и безсмислено?

Загуба на време ли е задължителната служба – коментарът на експертите
8 юли 2016 09:52,
104
Връщането на казармата – твърде скъпо и безсмислено?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Патриотичният фронт (ПФ) внесе в парламента два законопроекта за връщането на казармата. Единият е за въоръжените сили, а другият за резерва.

"Ние сме категорично против връщане на казармата. Най-малкото средствата, които се цитират от вносителите - 400 лева на войник на месец - не са точни. Само храната е повече от това, което предлагат. Като включим една униформа, която е около 1000 лева, осигуровки, режийни като ток, вода, отопление през зимния сезон", коментира в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

Още по темата

"Първо трябва да си отговорим на въпроса необходимо ли ни е това и след това да отговаряме на въпроса как, кога и с колко пари да го направим", заяви в ефир доц. Милен Михов от ВМРО.

"Мисля, че има един негласен консенсус между специалисти, а и между политическите сили, че ние трябва да мислим сериозно за подобряване на отбранителните способности на страната, включително и чрез възстановяването на наборната военна служба".

"Ние сме част от един военнополитически съюз и ние не си гарантираме сами сигурността, а с още 27 страни членки. В 21 век подготовката за един качествен войник е много по-дългосрочна", посочи Гаджев.

Милен Михов пък подчерта, че България има изключително малка армия - към 1 март тя е 5100 души.

"Резервът ни, който трябва да е 3000, е окомплектован на 620 човека", заяви той. "Очевидно е, че този модел при сегашната ни ситуация не може да сработи във варианта, в който ние го проектираме", посочи Михов.

По думите му колективното ни членство в НАТО не ни отнема, а напротив - регионът ни диктува да развиваме способности, които да бъдат адекватни на ситуацията.

"Нашето предложение е свързано с две части - както възстановяването на наборната военна служба в рамките на 6 месеца като етап от обучението, така и за едно предказармено обучение, което да обхваща както учениците, така и младежите, които по една или друга причина отпадат от средното образование", поясни Милен Михов.

"Ние предлагаме да се въведе възможността на доброволен принцип военно обучение, специализирано, да придобиват и студентите във висшите училища като част от обучението на университетите, пожелали да правят това", допълни той.

По думите на Гаджев в предлагания закон има два много тежки дискриминационни момента - единият е на базата на пол и вторият - образователна дискриминация.

"Що се отнася до това дали жените трябва да служат в армията, в нашия законопроект го има, това е на доброволен принцип", подчерта Михов.

На въпрос необходимо ли е връщането на наборната военна служба, за да може всеки един пълнолетен мъж в България да мине обучение и дали не могат да се търсят други варианти, Христо Гаджев каза, че от военнотехнологична гледна точка е безсмислено.

"Ще отидат в казарма, но нищо няма да придобият като способности в отбранителното дело. Само ще им се загуби времето", коментира той.

По отношение на връщането на военното обучение в училище, Гаджев каза, че то и в момента съществува.

"В Закона за резерва има по 5 часа в 10 и 11 клас в часа на класния, което се води военно обучение", каза той.

"Според Конституцията лице под 18 години не може да борави с оръжие. Тоест няма как да има военно обичение с автомати в училище", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега м***лоумници,разбрахте ли,защо не ви учат на история?Много просто - да не разберете,как се става роб.Ако учехте история,щяхте да разберете,че малко преди България да падне под ятагана на осмнлиите,е била пълна с ***,като вас:-разделена на 2 "държави" и един куп феодални държавички,всички на принципа,"всеки,срещу всеки".-а турците са действали много съблазнително:който се предаде доброволно,запазава и език и религия че и дава на падишаха по-малки данъци!...и феодалите се предава
80
1
 
3
 
! Отговори
Една преди 7 години
Яснооо! Ще храним чужда армия (по-евтинко е)!
79
2
 
10
 
! Отговори
инкогнито преди 7 години
тези които най-много натискат за връщането на казармата,сите са храненици на военното разузнаване,те се надяват оти ако се върне казармата да се върне и военното разузнаване и пак да кацнат на хранилката,щото са некадърни да изкарат почтенно некой лев за тех казармата е шанс да кацнат пак на хранилката а и къде да си покажат подарените им офицерски звания след ноемврийскийопреврат на бай тошо
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До И да, и не. 3.трябва да е по желание и ако искаш да не ти се губи това време от живота. Не че не го губим с др глупости. Но човек съзнателно трябва да иска, а не на сила...
77
8
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 7 години
Не знам защо мислиш така.Всички се надяваме България да не бъде въвлечена във военни действия.Но не виждам защо си против по отношение на военното обучение? Нали нормалните държави така си изграждат Гражданска гвардия? големите опасности възникват без да има вражеско нахлуване- земетресения, наводнения, катастрофални пожари, издирване на изчезнали, необходимост да се помогне на полицията, когато преследва опасен престъпник. мъжете трябва да могат да се организират бързо и да боравят с оръжие.
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като погледнете войните които се водят ДЕСЕТКИ ГОДИНИ в близкия изток дали в ерата на " високите технологии " нямаме нужда от една силна армия???
75
9
 
5
 
! Отговори
Язе преди 7 години
Я вие неолиберални продажници обяснете на хората какво щеше да стане ако през 1878 г. ни бяха наложили неолибералния модел като как щяха да се построят ЖП линиите които се експлоатират и до днес? Как щеше да се поддържа и оборудва най голямата и боеспособна армия не само на Балканите но и в Европа. 500 г. турско "присъствие" не можа да нанесе толкова щети колкото 25 г. неолиберализъм.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш да им обясниш, недей се мъчи, те съществуват ментално в миналият век, то си личи по държавата.
73
1
 
17
 
! Отговори
BG преди 7 години
Който иска да си губи времето да отива да се учи 6 месеца!Хората вече ще пускат безпилотни стелтове и разни свръх оръжия ние ще си играем на пистолети и автомати голям смях и един милион армия да имаме сме на няколко часа
72
2
 
8
 
! Отговори
kireza преди 7 години
Е ЗАЩО ЩЕ ДАДАТ 100 МЛН. ЛЕВА КОГАТО МОГАТ ДА ГИ ИЗКРАДАТ ИЛИ ДА ГИ ПОДАРЯТ НА УКРАИНСКИТЕ БАНДИТИ...БОЙКО ВЕЧЕ ИМ ПОДАРИ 50 МЛН. ЕВРО,А РАЗГРОМИ ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ 50 МЛН. ЛЕВА,КОИТО Й БИЛИ НУЖНИ.......БАНДИТОКРАЦИЯ ГОСПОДА,АБСОЛЮТНА БАНДИТОКРАЦИЯ,ПЛАДНЕШКИ ХАЙДУТЯГИ....А НА ГРАНИЦАТА НИ СТОЯТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ УБИЙЦИ ОТ БЛИЗКИЯТ ИЗТОК,АФРИКА И Т.Н.
71
3
 
8
 
! Отговори
И да, и не. 3. преди 7 години
- Да се обмисли трезво, ако трябва дори и референдум да се проведе, за да се реши дали да е казарма или някакъв вид военно обучение, което по тип организация да е по-близо до университетски занятия, отколкото до казарма /живеене на общежития, относителна свобода поне 2-3 часа дневно - нещо като градски отпуск, но през останалото време - строга дисциплина и занятия, които да не са безсмислено отбиване на номер/.- Пари /милиарди/ ще се осигурят, като се спрат безумните помощи на здравите търтеи!
70
3
 
7
 
! Отговори
хммм преди 7 години
не се чудете защо вече близо месец се дъвчи подобен въпрос, това се решава от раз. Чакат все още да им разрешат баа Меркел и Геоланд, сами нищо не предприемат да не им размахат пръст ония националните предатели на Европа.
69
5
 
10
 
! Отговори
И да, и не. 2. преди 7 години
- Всеки родител се безпокои, че по време на задължителната казарма детето му може да пострада при нелеп инцидент. В тази насока трябва да се вземат мерки - нямаме излишни младежи. Здравето и животът им трябва да бъдат 100% гарантирани!- Всеки млад човек се пита дали това време няма да е загубено за него - затова занятията трябва да са насочени само към формиране на полезни умения. За неграмотните и малограмотните пък Строителните войски да са задължителни!-
68
11
 
4
 
! Отговори
И да, и не. 1. преди 7 години
- С края на тийнейджърската възраст приключва и юношеството. Момчетата трябва да научат що е това дълг, отговорност, дисциплина, а не всеки получава такова възпитание в семейството.- Обществото има нужда от здрави млади хора, подготвени да действат адекватно в кризисни ситуации, да помогнат на по-слабите и да защитят Родината /тя не се изчерпва само с олигарсите и ***/. В този смисъл, има логика в предложението и девойките да получат подготовка за дейности, които са по силите им.
67
1
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
товае невъзможно да се върне военит дълг.страната няма пари те ги откраднаха поне в у-щата да се открият няколко часа за да може младежа да се боравя с оръжие да знае да стреля като се спре корупцията тогава може страната ни да си позволи за армия от военият си дълг.за момичета в у-щата .аз никога няма да допусна моят син да служи на тези продажници нато да командва моят син а тои да подрепя и защитава интересите на нато и да диктува света да създават терористически групи както го правиха в
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко това поставя под съмнение положителната ефективност на българското общество . Сега аз за донаборната служба праведена разумно , без тъпотии . Обществото има нужда от сериозни млади мъже , а те са такива , но под прикритие .0
65
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всичките си недостатъци казармата променяше към по-добро мамините синчета, а *** усвояваха професия.
64
4
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
след Ньойския договор армията на България е намалена до 32х- Сега била 5,1х. ! Правителството трябва да бъде съдено за национално предателство ,ако е така.
63
4
 
6
 
! Отговори
AZ преди 7 години
6 ili 8 meseca ne sa mnogo vreme. Ne e kakto byahme nie po 2 godini, no moje da gi nauchi na red, na disciplina, kpeto shte e polezno za tyah i obshtestvoto.V sushtoto vreme tolkova malko po vreme slujba e dobra, zashtoto nyama mladi i stari voynici i svurzanite s tyah izvrashteniya , kakvito imashe v BA. A ako da slujat na rodinata se svurje s iziskvane v posledstvie da zaema durjavna dlujnost, shte ima golyam uspeh. I shte bude polezno za durjavata.
62
3
 
12
 
! Отговори
ерт преди 7 години
до БПФ На майка ми под полата няма как да се крия защото родителите ми са много отдавна починали, а по темата иначе: Подготовката за отвръщане на подобен род агресия дето описа няма абсолютно нищо общо с родната казарма. Да разбирам, че ти си бил в казармата и като нападнат семейството ти десет араби ще бъдеш абсолютно спокоен защото са те подготвили, така ли?