Партиите: Държавата – майка и на исляма

На кръгла маса обсъдиха опасността от радикалния ислям у нас
20 юли 2016 14:37,
19
Партиите: Държавата – майка и на исляма
Снимка: архив, Булфото

Държавата да поеме контрола и грижата за българското мюсюлманско вероизповедание, поискаха депутати и представители на различни институции. Те участваха в кръгла маса за опасността от радикалния ислям за националната сигурност у нас, организирана от ВМРО в парламента.  

Различните политически сили се обединиха около идеята само държавата да финансира обучението на ислямски проповедници и ислямски духовни училища. Така, според политиците, щяло да се избегне съмнителното финансиране на имамите.  

Главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се помисли за по-засилена роля на държавата в регистрацията на вероизповеданията. Според действащите сега разпоредби регистрацията става по съдебен ред.  

"Не съм срещу ограничаване на вероизповеданията, но малко по-засилена роля на държавата не би била излишна. Например регистрацията да става от Дирекцията по вероизповеданията, а актовете да подлежат на последващ съдебен контрол", каза обвинител N1.  

Той поиска да се регламентира и правото за проповед. Според него трябва да се въведат минимални изисквания, които да гарантират, че имамите са се обучили у нас, а не в арабски държави със съмнително финансиране. Цацаров заостри вниманието към радикалния ислям с тезата, че твърдението, че у нас радикален ислям няма, не е вярно.  

Евродепутатът Ангел Джамбазки се застъпи за изграждане на български духовни училища под контрола на българските правоохранителни органи.  

"Проповедниците да бъдат обучавани първо в уважение и лоялност към българската държава и българския флаг. Да има български флаг във всяко такова. Религията да се предава на български език и да се правят системни проверки", поиска той.  

Евродепутатът постави въпроса на кого е лоялно българското мюфтийство. Той попита и кой финансира ислямските неправителствени организации у нас.  "Можем да си го кажем ясно в българския парламент: "Катар, Саудитска Арабия и Турция. Те се намесват във вътрешните работи на България чрез различни фондации", каза Джамбазки.  

Димитър Дъбов от БСП също призова държавата да спре обучението на религиозни кадри в чужбина, най вече в Саудитска Арабия.

"Млади момчета отиват от Родопите и се връщат неясно на какво научени", каза той.  

Дъбов призова просветното министерство да разпише учебни програми и за Духовната Семинария и за училищата по ислям. Той постави въпроса и защо Семинарията е една, а мюсюлманските училища у нас са три и поиска броят им да се изравни.  

"Искаме ли българско мюсюлманско вероизповедание или искаме да го подарим на чужди държави и на радикалния ислям", попита и Румен Йончев от БДЦ.  

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи идеите и дори поиска ислямските проповедници да служат на български език.  

"Знам, че ще има отпор. Но можем да дадем пример с това, че и църковнославянският вече е преведен на съвременен български език", каза той.  

Бившият главен мюфтия Недим Генджев също поиска повече държавен контрол върху ислямската религия.

"Повечето от мюфтиите в България са завършили в Йордания и Саудитска Арабия. Ние българско мюсюлманско вероизповедание ли сме?", попита той и поиска за ислямски проповедници да се назначават само такива, които са завършили български мюсюлмански училища.  

Генджев съобщи, че 90 ислямски духовници у нас са на заплата от Турция.  

Шефът на ДАНС съобщи, че риск от ислямизация у нас има в маргиналните групи, които са във финансова зависимост и могат да се поддадат на радикализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Християни, мюсюлмани....Плюнчим се колкото да сме на приказкаВсички се раждаме атеисти докато не започнат да ни пълнят главите с булшит.Заради враждата между няколко секти (религии) светът е едно отвратително място
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма мнение на нито един политик от турския етнос - защо?
11
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Какво чакат още българските управници?! "Ница" в български вариант ли?!
10
1
 
19
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ашкосум, 30 години "демократичен преход" трябваха на политическия ни "елит" за да признае с половин уста, че съмнителни брадати и космати субекти с катарска и саудитска закваска ислямизират и без това маргинализираните р-о-м-и, готови за по 100 лева месечно да се признаят за последователи и на Кришна и Арджуна. Това е скорост.
9
3
 
14
 
! Отговори
Калина преди 7 години
А, добър ден!Ще ме извините за архаичното ми мнение, но едно време възродителният процес се направи с презумпцията това да не стига до тук!Ама "демокрацията" ни яде и до сега главите!
8
20
 
6
 
! Отговори
Исмаил до 5 преди 7 години
Исляма е мирна религия.Ако бяха искали осмавлиите нямаше да има християнин на Балканите(както в Америка за 100г е наложено християнството) Я ми кажи къде християнството е наложено без да се пролива кръв(даже и в България са избити 52 рода болярски които не искали да приемат християнството).Градилилса се църкви по време на османското присъствие, които сега не можете да ремонтирате и просите пари от държавата-от нашите данъци.
7
9
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Исляма с е българска религия от векове. Ако някой не вярва да пита профекорите(понятието "българин -мюсюлманин")
6
2
 
17
 
! Отговори
българин преди 7 години
Късно се сещате , аркадашлар. Ислямът вече е в действие в България. Нали до сега масово се говореше,че няма радикален ислям ? Кого заблуждавахте ? При нас тук, отвътре, ще започнат с терористичните атаки.Жална ние майка.
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за Исляма като цяло да се забрани в България. То си е една регресивна и враждебна религия с открито екстремистки привкус. За това направо забрана и толкова.
4
2
 
27
 
! Отговори
прост човек преди 7 години
ами ние сме в българия и се говори на български ,който не ще да го учи - свят широк...
3
1
 
18
 
! Отговори
i'm преди 7 години
За да има мир в една държава, съществуването на структури от типа на ДС е абсолютно задължително! В България демокрацията бе разбрана твърде грешно от също толкова ограничени и необразовани хора, който управляваха през годините. Съсипаха всички структири, които по някакъв начин можеха да държат някакъв контрол в държавата. И сега има някакви подобни структури, но те нямат здрава основа. Хаотични са и са доста неориентирани в същината...
2
24
 
6
 
! Отговори
до помак преди 7 години
В Смолян и Гоце Делчев може да е така, но в турските части на бг е на Турски, защото хората просто не говорят български. Това е пореден опит българия да си вкара ДС имами в джамиите.
1
23
 
8
 
! Отговори
помак преди 7 години
Ами то и сега проповедите са на Български език,може да има места,където се говори и на Турски език,но като цяло всички проповеди са на Български език.

Спонсорирани публикации