Безработицата у нас – по-ниска от европейската

Българите без работа са едва 7%, заяви министърът на труда
24 юли 2016 16:57,
80
Безработицата у нас – по-ниска от европейската
Снимка: архив, Ройтерс

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средно европейското и е малко над 7%, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Младежката безработица все още е около 13%, но и тя е спаднала с три процентни пункта в сравнение с миналата година, каза Русинова, цитирана от БТА.

По данни на Агенцията по заетостта през юни безработицата в България намалява до 8,4%. В сравнение с юни 2015 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,2 процентни пункта.

България е сред държавите от Европейския съюз с най-силен спад на безработицата през май, показаха данните на европейската статистическа служба Евростат. За една година безработицата у нас се е понижила от 10 на сто до 7,3%. Лидер по спад на безработицата в ЕС е Кипър с понижение от 15,3% до 12%, следван от Хърватия – от 16,2% до 13,3%. След нас е Испания с намаление на равнището от 22,5% до 19,8%.

През май безработицата средно за ЕС се понижава с минималния 0,1 процентен пункт до 8,6%. Година по-рано безработицата в ЕС е била 9,6%.

По данни на Евростат в България нивото на младежката безработица се понижава до 13,8% през май спрямо 22,9% от май 2015 г. Броят на безработните младежи е намалял почти наполовина – от 43 хил. души през май миналата година до 22 хил. души през май т.г.

Относно мерките на МТСП за насърчаване на заетостта Зорница Русинова уточни, че първите промени в Закона за насърчаване на заетостта предвиждат на всеки шест месеца областните управители и работодателите по региони да дават точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Това ще даде възможност да се насочат правилно инвестициите за обучение и квалификация.

От следващата година министерството ще стимулира т. нар. географска мобилност. Тя предвижда в продължение на една година да се поемат до 200 лв. от разходите на безработни, които са си намерили постоянна работа в друг регион, отдалечен над 50 км от мястото им на регистрация. Досега близо 2000 души са заявили желание да получат такава помощ за заетост, но с приоритет тя ще се предоставя на децата, напуснали институции.

Над 8300 младежи са се възползвали от програмата за младежка заетост, която стартира в началото на програмния период, и близо 40 процента от тях остават да работят в предприятията и след приключване на стажа им. 

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Благоевград има доста млади хора, заради универиситетите, обаеч ако идете в Монтара, даже в пиковия час на кръчмите е пусто....Копривщица - няма и 3000 души, пълин се с народ, само около празници - например 6 септември....
55
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости, истинската безработица не се отчита - има цели региони - Сливен, Айтос, Видин, Кърджали - с безработица над 50 процента, просто изследванията са правено в София и Кюстендило-Пернишка област а там има млади хора- според ЕВростат реална безработица е с над 12 проценат по висока от това което отчита НСИ. ИМа сума ти млади хора, които само обикалят бюрата за труда, но не се записват никъде на работа.
54
0
 
32
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Минималната заплата от 420 лв на месец или чисто 330 лв не трябва да се вдига, защото мързеливите гърци ще се разсърдят кой ще ходи да им бруси маслините за 20 евро надник.
53
0
 
33
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Да видим тук ,дали има някои освен поръчителите , които вярват на тази статистика!!!!!!!От това което чета по-долу излиза че 100% , от коментарите не вярват на поръчковата статистика.А тази статистика е случайна и не е ничия поръчка, така ,че за разлика от официалната може да се приеме за вярна! Ако бъркам ,коригирайте ме !
52
0
 
35
 
! Отговори
видинчанин преди 7 години
Е,на бас,че заглавието на тази статия ще е вица на годината.Ако дойдете във Видин ще видите,че сме като бушмените в Калахари.И Видин на това е заприличал.Напълно природен резерват.Няма предприятия,предприятия,няма работа останалите тук бавно и сигурно умират или бягат другаде!Само безработни да искаш-имаме колкото щеш.Не 7 а 70 процента във Видин са безработни.Само не знам защо не ч продадат тази област на някоя друга държава както руският цар навремето е продал Аляска.
51
0
 
34
 
! Отговори
gost преди 7 години
Смях залата пореден малките градове празно къде са хората ловеч севлиево троян видин враца колко града още да изброявам
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново ! Министъра на труда пак излъга.
49
0
 
39
 
! Отговори
пак не мина номера преди 7 години
Вай, вай, и тази дезинформация не мина. Току виж хората без трудови доходи и тия, на които същите не им стигат, са виснали в ДБТ и са поискали заетост, след като нямало било ужким безработица. Да ама в ДБТ не могат да им предложат НИЩО! Ако 90% от безработните решат да поддържат регистрация, ще лъснат едни проценти, едни чудесии, една икономическа катастрофа...
48
1
 
37
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
То по тази статистика и здравеопазването и образованието ни ще излезе ,че са читави! А съдът ни сигурно ще излезе на едно от челните места по компетентност и независимост ! Е, световните лидери да имаха Българските статистици, сигурно отдавна да бяха оправили света ! Вижте тука само управниците как решават нещата с заплати , безрабогтица, здрави и подобни. Поръчат си проучване на статистиката и готово! Черното-става бяло !!!!
47
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Работещ емигрант: А ТЕЗИ , КОИТО ДЕНОНОЩНО ПЛАСИРАТ ДРОГА И НИКОГА НЕ ТЪРСЯТ "ДРУГА" РАБОТА ?! ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО МНОГО СА ТЕ В БЪЛГАРИЯ И КОЛКО БЪРЗО СЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯТ ИМ ?! И КАК УСПЯВАТ ДА НАМЕРЯТ ТОЛКОВА МНОГО "КЛИЕНТИ" ?! НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОД ЗА "РЕЗУЛТАТА" ОТ ТАЗИ ДЕЙНОСТ УБИЙСТВА , САМОУБИЙСТВА , ОБИРИ И ТАКА НАТАТЪК ! ЕДНО Е ЯСНО МНОГО СКОРО ОТ ТОЗИ НАРОД ЕДВА ЛИ НЕЩО ЩЕ "ОСТАНЕ" ! А И ПОЛОВИНАТА СА НАВЪН /И ОТ ПРЕДИ 1989г./! ДРУГИ СТАТИСТИКИ НИ ПОКАЖЕТЕ , АКО ОБИЧАТЕ !
46
0
 
40
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Защо да не е за снимка?Нека да види целия свят,каква работа са свършили нашите депутати тук и в Европарламента.За пет пари продават трудът на българите от години!
45
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Работещ емигрант.Кой ви спира?На големи патриоти и мъже се правите пред компа.
44
3
 
51
 
! Отговори
Работещ емигрант преди 7 години
Ниска е , защото 2 милиона българи сме навън. Ако се върнем Тиквон и ония самозабравили се 240 народни престъпници ще са в затвора.
43
0
 
61
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Как може ,да сложите мадама от снимка на Ройтерс.Не можахте ли да намерите българка,която работи за 2 лева на час,да видите как изглежда?Ще се стреснете от видът на такава жена.То не е робство,а е геноцид над работещите българи.
42
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може безработицата в бг да е по ниска ама в германия безработния взима повече пари от работещия бьлгарин
41
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СашоДа спрем да работим за жълти стотинки!
40
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я виж ти, ниска та ниска! А колко от работниците работят за минимално заплащане а получават повече в кеш? А има ли такова алтернативно "заплащане" във западните държави от Евро Съюза? Няма! Ето още едно велико българско откритие - Богоизбрани сме, няма спор!
39
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1-ви април ли стана?!?
38
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте си работата маниполатори.Това сигорно е за София и Черноморието.Имам приятели от Видим Монтана Силистра Търговище и Др градове където всеки 5ти не работи и няма работа.Да не говорим и за ромите.За затвора сте с вашите лъжи
37
0
 
57
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
В България е най ниска безработицата - защото половината население измря - другата половина емигрира- и останаха пенсионери и индианци които нямат лични карти ) хм -- ще умра от смях - най ниската безработица в Света хахахахахах