Недоволни от пръстовите отпечатъци искат оставка на Москов

Искат здравни карти, а не регистрация като за престъпници
25 юли 2016 09:55, Петя Славова
69
Недоволни от пръстовите отпечатъци искат оставка на Москов
Снимка: архив, Булфото

Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.

До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната. Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви пред bTV, че една от причините за протеста е сигурността.

Всяка информация във всеки един компютър е във вид на код, няма нещо дори и криптирано да не може да бъде декриптирано. Пръстовият отпечатък е едно от най-високите нива на сигурност, които изобщо се ползват.

Опасност от теч има при поставянето на пръстов отпечатък в болници, аптеки – места, които не са съобразени с това как се защитава подобен идентификатор, коментира Христова.

За хакерите е детска игра да хакнат сървърите на НАСА и американското посолство, какво остава за една болница или аптека. Никой не дава обяснение как този пръстов отпечатък ще спре кражбите.

Системата е непълноценна и не може да работи. Сменяме тази система за втори път, а ни предстои трето сменяне, защото има директива на ЕС, която ще ни задължи от 2018-а единственият идентификатор в ЕС да е лична карта, посочи още тя.

Настояваме за електронни здравни карти, пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници, каза и Вера Иванова, също съорганизатор на протеста.

Още по темата

„Имаме болници, които са собственост на чужда държава, които ще получат достъп до такова високо ниво на секретност на информация. Това е все едно да трепете мишка с водородна бомба”, категорична беше Христова.

Протести се очаква да има и в Ямбол, Варна, Бургас.

Това е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно, разясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Тепърва започваме да структурираме здравни досиета. Първо трябва да си заключим къщата и тогава да вкараме вътре данните, посочи той.

По думите му здравеопазването е вторият сектор след финансовия, който ползва най-много биометрия.

Той подчерта, че системата няма да стане излишна от 2018-а. Тогава ще се интегрира биометрията с чипа, посочи Пенков.

400 000 лева са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване, каза още заместник-министърът.

Ако някой откаже да даде пръстов отпечатък, е предвидено да се издава временна карта, докато влезе единната карта в България, което ще струва доста пари на пациента

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Долу МосковБорисов изобщо не е глупав! Всичко това става с неговото пълно знание, съзнание и съгласие! А той го прави по нареждане, така както преди години се разруши индустрията ни, селското ни стопанство, сега са наред по-устойчивите държавно-обществени системи - образование и здравеопазване. Така, както ни наредиха преди 20-25 г. - вие ни трябвате разрушени, така сега казват - вие ни трябвате обезмозъчени и безжизнени. Трябва ни територията ви. Не вие!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АГРЕСИВНО ПРОДЪЛЖАВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО СРЕЩУ ПРАВАТА И ДОСТОИНСТВОТО НА ЧОВЕКА. КАКТО И ПРИКРИТАТА ЕКСПРОПРИАЦИЯ, / НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ/ КОНФИСКУВАНЕ ИЛИ ПРОСТО - ОГРАБВАНЕ НА НАТРУПАНИТЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ НА ХОРАТА.МИЛО ПРАВИТЕЛСТВО, СКЪПИ Г-Н ПРЕМИЕР, УВАЖАЕМИ ПРЕЗИДЕНТ, Г-Н ПРОКУРОР, КЪДЕ ГЛЕДАТЕ, КАКВО ВИЖДАТЕ ПРЕЗ РОЗОВИТЕ ИЛИ МНОГОЦВЕТНИТЕ СИ ОЧИЛА, КОИТО ВИ ПРЕЧАТ ДА НЕ ВИЖДАТЕ ИЛИ СЕ ПРАВИТЕ, ЧЕ НЕ ВИЖДАТЕ ТЕРОРА ВЪРХУ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕДНА ЛИЧНОСТ - МАША. ЗНАЧИ Е С ВАШЕ СЪЛАСИЕ И ВНУШЕНИЕ!!!?
50
0
 
3
 
! Отговори
бясна преди 7 години
В тази държава доволните овце винаги са били повече от протестиращите! Игнорирайте нарушението на правата ви и децата ви ще са следващите!
49
5
 
1
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Как няма да протестират, сега как ще точат здравната каса.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До dlА какво е, щом си слагаш пръста, а не д-то бе, главурдо? "Създателите" го наричат пръстов отпечатък, ти обаче - не! Ако е код, значи трябва да е код. Прочети в речника, какво означава код! Аман от платени мyxльoвци! Преди да ви плащат трябваше да проверят умствения ви багаж. Не всеки може да е манипулатор, поне не тия, дето не знаят, какво е "коментатор" и какво - "коментиращ". Ух, воююваща за изяви малограмотност!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е само в етиката и нарушаване на личната неприкосновеност. Страшното и престъпното е, че налагат ДА СЕ ОТКАЗВА ЛЕЧЕНИЕ, ако болният не потъпка достоинството си и не даде пръстов отпечатък - ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ МУ ОГРАБВАТ ВНОСКИТЕ, КОИТО Е ПРАВИЛ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ!Гaднo е и ЛИЦЕМЕРИЕТО, ЧЕ ТАКА ГРАЖДАНИНЪТ ЩЕ МОЖЕЛ ДА КОНТРОЛИРА (ха сега де!) РАЗХОДИТЕ НА СРЕДСТВАТА СИ???!!! Боже мили, явно много основания сме дали за да ни считат за ***.
46
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
С въвеждането на пръстови отпечатъци в болниците и въобще аз Москов го виждам подсъдим и в затвора защото нарушава Закона за личните данни, правото на лична свобода и неприкосновеност, също така нарушава неприкосновенността на личния живот. Другаря сатанист Москов го кача карирана риза и мноого дълъг срок, както и всички политици-престъпници, които са съучаствали в престъпното му и порочно дело.
45
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е МИНИСТЪРЪТ, КОЙТО ИСКА ДА СЕ ПРОМЕНИ НЕЩО, ЗАЩОТО ДО НИКЪДЕ НЕ ВОДИ ПРОДЪНЕНАТА КАСА. ДАЛИ СЕ ИЗТОЧВА- АБСОЛЮТНО СИГУРНО, ЗАЩО МИСЛЯ ТАКА- ВЛИЗАМ В БОЛНИЦА, А В ЕПИКРИЗАТА ЧЕТА ИЗСЛЕДВАНИЯ, КОИТО НЕ СА МИ ПРАВИЛИ, А КОГАТО ПОИСКАХ ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР НАПРАВЛЕНИЕ- ТЯ ПОСОЧИ ЕПИКРИЗАТА- НЕ МОЖЕ, ПРАВЕНИ СА.ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗНИКВАТ СЪС СКОРОСТТА НА ИГРАЛНИТЕ КАЗИНА- ВИЕ КАКВО МИСЛИТЕ ПО ВЪПРОСА- ДА УТОЧНЯ- ПЛАЩАМ СИ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, НЕ СЪМ ПРОПУСКАЛА НИТО МЕСЕЦ- Е И......
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да въведат здравните карти ,в тях да въведат и сумата внасяне от мен през тези 16години а тя хич не е малко ,да ми приспаднат ползваните здравни услуги които са минималистични ,дори да си оставят за тях 20% ,за мен ще останат достатъчно много средства и няма нужда да сключвам допълнително здравно осигуряване .Държавата да си поеме соц.разходи вкл и здравните за по-бедните хора и да престанат да ме доят като крава е това искам или и аз да плащам по 17.80 ЗО като всички хитреци у нас
43
1
 
7
 
! Отговори
J преди 7 години
Само пръстов отпечатък? Ами графологични експертизи кога ще има?:D
42
1
 
12
 
! Отговори
Долу Москов преди 7 години
Този изменник да бъде махнат от поста и депортиран от България. Един болен одържим човек прокарва най-тъмните планове на враговете на човечеството и България, а Борисов в този случай е толкова мегаглупав да го поддържа това. Вижте очите му това е един изстински одържим, генетично бесноват - точно Москов е един изстински рептилоид.
41
3
 
12
 
! Отговори
зла преди 7 години
Москов, вземи един отпечатък от обувката ми 39! За друг ще има да чакаш!
40
1
 
7
 
! Отговори
лоша преди 7 години
До художникаИскам да видя колко ще си доволен след някоя друга година, когато идентификацията в мрежата ще става само с пръстов отпечатък, а ти няма да знаеш колко души го притежават. Не знам защо художниците минават за интелектуалци? :-D
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто бизнес, кво здраве ви гони пък вас? Пак не сме се разбрали, матрял!
38
12
 
6
 
! Отговори
dl преди 7 години
Е,много хейтъри,много нещо.Повече от коментаторите отричат всичко.Ако се използват неправомерно пари,защо се използват.Като сложиш спирачка,защо има спирачка и се развихрят едни фантазии-страхотия.100000 поне се обяснява,че не е пръстов отпечатък,отново се говорят простоии.Аз подкрепям усилията да се спрат "течовете" и чрез код всеки здравно осигурен пациент да контролира нещата,защото той е данъкоплатец.А на отричащите всичко им препоръчвам първо да са наясно с главите си.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди година и половина приеха да се влиза в болниците с лична карта- това струва на системата на здравеопазване около 24 милиона. Без да се отчете дали има ефект или не --Москов говореше че има страхотен ефект само не се разбра какъв се вкарват пръстовите отпечатъци.На системата на здравеопазване ще струва около 10 милиона лева по предварителни разчети.На всякъде в Европа се работи с електрона здравна карта. Защо Москов не ще? Защото тогава ще се види кой точно краде и къде са течовете на пари!
36
1
 
13
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 7 години
То не било пръстов отпечатък, то генерирало код. Ами, щом е само код, той не може ли автоматично да се генерира, без да ми сканират пръста, а? Как един не направи нещо, което да е удобно, полезно и в интерес на редовия гражданин? Всеки гледа да крадне, комисионни, общестевни поръчки, натрупва си милионите и после - адио, Рио, а мат'рялът да се оправя в бостана.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 18 до 24Нали всичко става дигитално в един момент... Като се вземе отпечатъка се сканира и влиза в базата данни. Там вече може да стане смяната. Не искам да ми имат отпечатъците и това е.
34
1
 
13
 
! Отговори
що за глупост преди 7 години
С пръстов отпечатък може да се отворят много врати, телефони и системи. Най лошото е че могат да бъдат подставени на престъпление .Гледайте интервюто на Г. Стоев в You Tube, там той казва как се КОПУВАТ данни от "органите". Интервюто е под заглавие " Георги Стоев - 6 месеца преди да бъде убит "Абсолютно е недопустимо да се правят експерименти с това . Абсурдно е !
33
1
 
12
 
! Отговори
Дж.Оруел преди 7 години
Какви пръстови отпечатъци , това шега ли е ?!!!!