С пръстов отпечатък в болницата – след септември

Отпечатъците няма да се съхраняват, увериха експерти
34
С пръстов отпечатък в болницата – след септември
Снимка: архив, БулФото

С пръстов идентификатор ще се влиза и излиза от болниците у нас след 25 септември.

Аптеките и останалите здравни структури ще започнат да работят с него, след като приключи въвеждането му в лечебните заведения, предаде "24 часа".

До 80 дни трябва да е готов прототипът на системата, а болниците ще бъдат задължени да осигурят необходимото оборудване за нея. Това съобщи в Пловдив главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков.

Той бе един от лекторите на обучителен семинар с представители на Националната здравна каса и регионалните й структури в страната.

"Голяма заблуда е, че ние ще събираме пръстови отпечатъци - няма да се съхраняват никъде, в никакви електронни системи. Те ще претърпяват трансформиране в уникален идентификационен номер (УИН), който на практика представлява код", посочи Банков.

По думите му при преобразуването на сканирания отпечатък в код се ползва не снимката на пръста, а картата на направлението плюс само два от трите микроелемента на всеки рисунък на пръста. Експертът е категоричен, че е абсолютно невъзможно от уникалния идентификационен номер да се възстанови пръстов отпечатък и с него да бъде злоупотребено.

Според Банков за около 3% от гражданите ще има проблем при определянето на УИН заради спецификата на работата, която извършват. Той даде пример с фризьорите.

Децата до 14 г. ще постъпват на лечение в болниците с ЕГН-то си и пръстовия идентификатор на свой родител или близък, който ги придружава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Примирихме се преди 8 години
Цялата комисионна от тази безсмислица е за Москов. Къде по света има такова издевателство - да береш душа и да ти вземат пръстов отпечатък.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отпечатък?Също като в концлагер.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внимавайте какво ядете и пиете, с какво се къпете и обличате, не прекалявайте със стреса, ако трябва идете да живеете на село и си купете коза.Гледайте селото да не е до източник на замърсяване на околната среда.Вземете си зло куче и пушка, забравете за цивилизацията и медицината.Ако съседите ви не са агресивни роми е много вероятно да доживеете до пределна старост без да ползвате здравни услуги.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24:предпочитам естествения отбор.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робуваме на парадигми:парадигмата за успеха и материалното благосъстояние;за идеалната външност;за значимостта на секса,парите,властта;идеалното здраве като функция на медицината.В същото време майките инстинктивно усещат, че има нещо гнило във ваксините, в синтезираните лекарства.Преди време лично се възхитих на зъбите на 10 годишно дете, на което майка му не му позволява да ползва паста за зъби.Има ли търговия в медицината и здравеопазването?-определено да.
16
0
 
7
 
! Отговори
Лудост преди 8 години
Това вече е безумие, На кого е тази идея?? Да мине психо тест.
15
0
 
8
 
! Отговори
Още по-циничен преди 8 години
Предлагам стария модел на здравеопазване-по жицата.Той включва каруца, жица и хипотетична бяла лястовица, може и шаман, не се нуждае от пръстов отпечатък.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом като е само за ЕГН-то няма смисъл от всичко това! Има го в документите. Няма да давам пръстов отпечатък на никого! Още повече след като знам, че системите за взимането им са турски!
13
0
 
16
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
Ми чи то тогаз, напрао издайте "номер" на гражданите. Оти ги карате да се чувстват кът престъпници? Очевидно има нещо друго. Не Ли? Ама пък и всяко действие си има противодействие......
12
0
 
9
 
! Отговори
До 14 Такаааа преди 8 години
Порязването е в допълнителният пакет. Няма да ходиш в болница, докато си порязан! Ще те сложат в списък, ще чакаш няколко месеца и ще те извикат да видят порязването.Измислили са го хората!
11
1
 
22
 
! Отговори
Такаааа преди 8 години
Защо никой не казва че кода получен от отпечатъка дублира ЕГН то всъщност. И няма никакъв смисъл от това. А ако се порежа?
10
10
 
7
 
! Отговори
Вътрешна информация преди 8 години
Какво толкова? Държавата така или иначе разполага с пръстовите отпечатъци на всички!Те се взимат още при раждането. Във всеки родилен дом в България има полицай. Обикновено е дегезиран като санитар с прахосмукачка. Веднага след раждането издебва сестрата да се обърне и взима отпечатък на всяко бебе!Даже имаше един случай в един окръжен град - машинката за взимане на отпечатъци даваше бъг в 10% от случаите и затова там всяко десето дете беше с девет пръста!
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз лично отпечатък не давам на никой по-скоро ще ида в Гърция или Румъния да се лекувам, простотията на управляващите вече счупи ***.
8
4
 
0
 
! Отговори
ако имаш преди 8 години
До хм...една формула с няколко променливи които стойности се получават от пръстовият оппечатъкн то понеже пръстовият отпечатък е уникален то и комбинацията на променливите ще е уникална за всеки пациент и резултата от формулата ще е уникален. тоест срещу всеки пациент ще има възможност да се сравнява уникален резултат от формулата. като е ясно , че няма как от този резултат да се копира отпечатък защото се ползват само няколко характеристики а не целият оптечатък...пластелин трябва ли ти ??
7
2
 
24
 
! Отговори
хм... преди 8 години
"Отпечатъците няма да се съхраняват, увериха експерти"Ми за какво е тогава цялата дандания? Значи, един път аз, другия път - друг Щом няма да се съхраняват, няма да има с какво да се сравняват.Будалкат Москов! А!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гответе се да отрежете пръста на баба си за да и вземете лекарствата
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гответе се да отрежете пръста на баба си за да и вземете лекарствата
4
1
 
32
 
! Отговори
Пръст Отпечатков преди 8 години
... Мигранти минават държавни граници, без паспорти и документи...... българите за да идат на доктор, им трябват пръстови отчечатъци...
3
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 8 години
алоо като триеш КАКВО правиш молиш се на фирмата да ти плати мизерните пари ли?
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да ни имплантират чип под кожата вече че с него да ходим, а ?! Аз да не съм бандит или нещо ,че да давам пръстов отпечатък там на някой си.