Колко ще ви струва сянката на плажа? Проверете сами!

Ангелкова се радва, полугодието най-силно за туризма от 10 г.
17
Колко ще ви струва сянката на плажа? Проверете сами!
Снимка: БТА, архив

От днес е достъпен новият модул на интернет-страницата на Министерството на туризма, през който всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове.

"На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да ни подават информация за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение обаче, ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване", обясни ресорният министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа. 

Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг. Той ще се допълва, предстои и разработването на английска версия.

За нередности на плажа може да сигнализирате на телефон 02/ 904 68 33 и на e-mail: control@tourism.government.bg. Вече са получени повече от 200 сигнала. Министерството на туризма има мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.

"Няма как някакви хора да заграбват достъпа до плажа и да не позволяват на туристите да стигат до него. Хората не трябва да плащат, няма основание да им искат пари", коментира Ангелкова по повод това, че туристите, които искат да отидат на плажа Силистар, са принудени да плащат по две такси, за да паркират колите си - по един лев на входа и още 4 лева, като паркираш.

"Това е една абсурдна ситуация. Ние сме в непрекъснат контакт с кмета, който е наложил актове", обясни министърът.

По повод получена снимка на плажа в Царево, от която се вижда, че свободната зона не е 50%, Ангелкова каза, че министерството ще провери случая.

За полугодието сме посрещнали над 3 млн. и 100 хил. чуждестранни туристи. Ръстът в сравнение със същия период през последното десетилетие варира от 18% (през 2014 г). до повече от 60% (през 2007 г.), съобщи Ангелкова.

Така отчитаме най-силно полугодие за българския туризъм за последните 10 години, по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната.

По думите й за юни има увеличение от 28% и сериозни ръстове на редица генериращи за нас туристически пазари. Сред тях попадат Румъния (44%), Германия (62%), Русия (18%), Украйна (22%), Великобритания (18%), Полша (177%), Чехия (92%), Израел (41%), Франция (38%), Унгария (49%), Австрия (76%) и др.

"Надяваме се тази тенденция да се запази и лятото също да потвърди ръста за полугодието", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЗНАЕ ЧЕ В КОРУМПИРАНАТА НИ ТАТКОВИНА ЗА ДА ВЗЕМЕШ НЕЩО НА КОНЦЕСИЯ СЕ ПЛАЩА НЕ САМО НА ДЪРЖАВАТА НО И НА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИ ЕЛЕМЕНТИ ПО ВЕРИГАТА ОТ ЧИНОВНИЦИ
10
0
 
4
 
! Отговори
дим преди 7 години
Къде в Свети Влас има 50 % или в Слънчев бряг . Равда- защо тази министърка не се разходи по плажа без предварително три дни да им казва заедно с Бойко да видим тогава колко е свободната зона- От къде ще дойдат огромните приходи на Слънчев бряг АД- от Наема на крайбрежната алея където е 5000лв. линейния метър -по -договор 500лв. Защо се правите на свити води ненапити- за проблемите в Слънчев бряг сега излязоха до сега къде бяха и МВР и ХЕИ и НАП - толкова години ги оставихте да правят милиони
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото е помакиня затова Я мразите нали ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се радва? Целия свят е с краката нагоре. Това е причината да върви туризма у нас, а не нейните действия..
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубава жена.
6
1
 
6
 
! Отговори
перко преди 7 години
Бе кой им седи на тия на гъбичасалите шезлонги
5
0
 
10
 
! Отговори
Жената Кон преди 7 години
Мадам Конска глава разбира се-пак сънува някакви проценти(тя все в проценти се изразява), но си личи как не е излизала извън плажа на Мин.Съвет....
4
1
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
И аз това казвам. Гледах оня женствения от сутрешния блок как рови в сайта, но като се пробвах нищо не открих...
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте повече информация, моля! Не намерих такава информация на сайта на МТ.
2
1
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
От цялата работа, след като гледах репортажа, половин час рових в тоя сайт и не можах да открия картата с плажовете. Дори директно с Гугъл не се открива. Това е май като "работещия сайт" на външното министерство, ама като знам какви капацитети работят в администрацията не се учудвам въобще.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам си собствен чадър.