В Зимбабве – добре, в България още... по-зле

Българка оценява като грешка завръщането си в родината
19 авг 2016 17:14, Елка Василева
236
В Зимбабве – добре, в България още... по-зле
Снимка: архив, Reuters

В Зимбабве се живее по-спокойно и по-добре отколкото в България. Това твърди българка, живяла 16 години в африканската страна. Сега 10 години, след като се е върнала, тя иска пак да отиде в Зимбабве. През 16-те години, прекарани в Африка, България й липсва много. Затова се връща. Днес обаче оценява това като голяма грешка.

Маги Николова заминава в Зимбабве през 1990 година, когато в България основните хранителни продукти липсват и се купуват с купони. Връща се 16 години по-късно през 2006-та. България е различна, има луксозни магазини и стоки. Няма купони, но и хората са се променили, констатира тя.

"Преди да замина за Зимбабве си спомням как учителите бяха на почит, имаше уважение към тях. Когато се прибрахме, това липсваше. Не можех да преживея този факт", казва пред "Дарик" Маги Николова.

Тя завършва висшето си образование в Зимбабве. Учи психология в университета в столицата Хараре. Там се омъжва и за приятеля си от България, който заминава при нея след казармата. В Зимбабве ражда двете си деца. Те имат само българско гражданство, защото родителите им са българи. В Зимбабве, макар и много трудно заради цвета на кожата си, взима шофьорска книжка, която е метална, а не пластика.

България им липсва много и решават да се върнат. Децата се адаптират трудно, защото разбират, но не говорят български.

"Когато се прибрахме, им беше много тежко. Бяхме наели учителка и идваше по 6 часа всеки ден да се учим на български език", разказва Маги. Връстниците им в училище ги приемат трудно, защото идват от Африка.

Днес Маги Николова казва, че Зимбабве й липсва и иска да се върне там: "Липсват ми усмихнатите хора. Като вървиш по улиците, хората те поздравяват, независимо дали те познават или не. Тук в България подминаваш хора, които познаваш. Всеки е с тревоги и грижи, изписани по лицето. Това действа потискащо. Тук всичко е много забързано. Човек няма време да се срещне с близки, с познати, с приятели. Всичко ми липсва", казва жената.

Маги признава, че много е искала да се върне в България и да живее тук, в родината си. Днес обаче смята това за грешка.

"Едва когато се прибрахме окончателно, видях, че наистина сбъркахме, направихме голяма грешка. В момента, в който синът ми завърши и реши да отиде нанякъде, определено искаме да се махнем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: зимбабве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
6
 
! Отговори
Бибб преди 7 години
Като спец в БГ взимам 3500 в Пловдив и съм на 29. А ти си мий кенефите за 1200 евро и плащай 600-700 евро квартира...
49
5
 
6
 
! Отговори
Мишо бирата преди 7 години
Екваториална Гвинея31,400$ БВП на главаBotswana13,300$ БВП на главаBulgaria12,900$ БВП на глава
48
2
 
8
 
! Отговори
До Сидни преди 7 години
Много си краен приятелю. Тук не е рай, но не е и ад. Не може цял свят да се изнесе в Австралия, Швейцария и Канада.
47
2
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Тази статия е чиста лъжа и пропаганда. От ден на ден постоянно чувам колко е зле и ужасно в България. Зле е за мнозина , наистина , но вече не е чак толкова ужасно. Ако погледнете реално за специалистите, които се търсят и си разбират от работата дават добри пари , с които може да се живее добре. Просто трябва да сте образовани и да можете да вършите добра работа.И ДА ТЕ ПОПИТАМ ,ТИ КАТО СПЕЦИАЛИСТ В БЪЛГАРИЯ КОЛКО ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВАШ ? АЗ КАТО МИЯЧ В ГЕРМАНИЯ ПОЛУЧАВАМ 1200 ЕВРО ТОЕСТ 2400 ЛВ.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oт Сидни Aв$тралияАз мога да назова около 300 души върнали се в БГ, Лекари , ИТ специалисти и др. Това, което казах е , че в БГ се живее по-добре а , че на запад са квалифицирани мизерници.
45
5
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До АнонименТази статия е чиста лъжа и пропаганда. От ден на ден постоянно чувам колко е зле и ужасно в България. Зле е за мнозина , наистина , но вече не е чак толкова ужасно. Ако погледнете реално за специалистите, които се търсят и си разбират от работата дават добри пари , с които може да се живее добре. Просто трябва да сте образовани и да можете да вършите добра работа.АМИ ТОЧНО ТОВА НЕ Е ХУБАВА ДЪРЖАВА ЩОМ МИСЛИ САМО ЗА ПРОФЕСОРИТЕ ! ХУБАВАТА ДЪРЖАВА МИСЛИ И ЗА МИЯЧИТЕ !
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия е чиста лъжа и пропаганда. От ден на ден постоянно чувам колко е зле и ужасно в България. Зле е за мнозина , наистина , но вече не е чак толкова ужасно. Ако погледнете реално за специалистите, които се търсят и си разбират от работата дават добри пари , с които може да се живее добре. Просто трябва да сте образовани и да можете да вършите добра работа.
43
3
 
11
 
! Отговори
реклама преди 7 години
утре всички нещастни мрънкалници стягат багажа и подир психоложката Маги отлитат за Хараре да се усмихват на Мугаве. от летището да осигурят стотина лайнера за групите по шофьорски курсове.
42
8
 
5
 
! Отговори
там е по-добре преди 7 години
За стандарта на живот не знам ,но поне ако си без дом няма да замръзнеш от студ ,там е вечно лято ! А в България има хора които спат по гарите и пейките ! А представяте ли си какво им е положението през зимата ?!
41
0
 
2
 
! Отговори
Към този с Мароко преди 7 години
"Local purchasing power in Rabat (Marocco) is 33.82% lower than in Sofia (Bulgaria"Кого лъжеш, че в Мароко било по-добре ?
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44много съм любознателен, до каква част от цитираното БВП имаш достъп лично, а и колко ти е задлъжнялостта, пак в личен план.Да не говорим, че ако си направиш труда да сравниш данните от наш'та стъкмистика с нЕкои други официални източници като: World Factbook-a или Doing Business-а, ще имаш достатъчно основания за впечатление.
39
8
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
България е най-доброто място за живот във Вселената.Нещо не ми стана ясно - за българин ли се е омъжила и е поредния уайт ***, дето се пляка с мамуни?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да а пък един познат на приятел на чичото на жена ми , каза че в Рио де Жанейро няма никаква престъпност.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в Гугъл "Робърт Мугабе" и ще разберете как се става расист."Малко трудно взела книжка, заради цвета на кожата"....
36
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да избягаш от България е голямо геройство, направо подвиг, а да плюеш по България пък си е основна ценност - ето това сме ние българите днес комплексари и дезертьори. Това да възхваляваш някоя чужда страна пък е признак за висок интелект, нищо че ръсиш тотални глупости, нямащи нищо общо с действителността, важното е че това се цени и продава в България.
35
6
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До АнонименЩе умра от смях - университет в Хераре! И на какво ви учиха там Маги? Как да правите вуду магии, да се катерите по дървета и да бягате от лъвове? Цялата история е свободно съчинение за простаци.Е НЕ ГИ ПОДЦЕНЯВАЙ ТОЛКОВА ! ТОЧНО В ЕДНА ТАКАВА СТРАНА МИСЛЯ ,ЧЕ БЕШЕ КОНГО ИЛИ КЕНИЯ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ЗАЛОВИХА ТРИМА БЪЛГАРСКИ ОБИРДЖИИ НА БАНКОМАТИ ! ЗНАЧИ ИМАТ СИ ХОРАТА УЧЕНИ ! НО ТЪЙ КАТО НЯКОИ КАТО ТЕБЕ НЯМАТ ПРАВИЛНА САМООЦЕНКА ,ВЪОБРАЗЯВАТЕ СИ ЧЕ ДРУГИТЕ ПАСАТ ТРЕВА !
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БВП на глава от населението по паритет на покупателната способност България 19 839$ и Зимбабве 2 133$.
33
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще умра от смях - университет в Хераре! И на какво ви учиха там Маги? Как да правите вуду магии, да се катерите по дървета и да бягате от лъвове? Цялата история е свободно съчинение за простаци.
32
15
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА 5000 СЕЛА ОТ КОИТО ОКОЛО 600 СА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПРИЗРАЧНИ СЕЛА ,ПУСТЕЕЩИ , С НАСЕЛЕНИЕ ОТ 1 ДО 10 ЖИТЕЛИ ! НЯКАМ КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ ! И НАЙ-ЛОШОТО ЗА БЪЛГАРИЯ Е ,ЧЕ ТЕЗИ СЕЛЯНИ ВЕЧЕ НЕ БЯГАТ В ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ , А БЯГАТ В ЧУЖБИНА ! КОЙТО УВАЖАВА СЕБЕ СИ НАМИРА НАЧИН КАК ДА ЗАМИНЕ В ЧУЖБИНА ! В ГУРБЕТА Е КЪСМЕТА !
31
6
 
23
 
! Отговори
Ми добре...:) преди 7 години
Има хора, които никъде не са щастливи!Преди отново да тръгне за Зимбабве, нека се информира как са сега нещата, че нещо май са се променили и то не към добро!И, не смятам, че има държава в Африка, в която днес да се живее по-добре от колкото в Европа! Просто тогава си била по-млада!!!