В Зимбабве – добре, в България още... по-зле

Българка оценява като грешка завръщането си в родината
19 авг 2016 17:14, Елка Василева
236
В Зимбабве – добре, в България още... по-зле
Снимка: архив, Reuters

В Зимбабве се живее по-спокойно и по-добре отколкото в България. Това твърди българка, живяла 16 години в африканската страна. Сега 10 години, след като се е върнала, тя иска пак да отиде в Зимбабве. През 16-те години, прекарани в Африка, България й липсва много. Затова се връща. Днес обаче оценява това като голяма грешка.

Маги Николова заминава в Зимбабве през 1990 година, когато в България основните хранителни продукти липсват и се купуват с купони. Връща се 16 години по-късно през 2006-та. България е различна, има луксозни магазини и стоки. Няма купони, но и хората са се променили, констатира тя.

"Преди да замина за Зимбабве си спомням как учителите бяха на почит, имаше уважение към тях. Когато се прибрахме, това липсваше. Не можех да преживея този факт", казва пред "Дарик" Маги Николова.

Тя завършва висшето си образование в Зимбабве. Учи психология в университета в столицата Хараре. Там се омъжва и за приятеля си от България, който заминава при нея след казармата. В Зимбабве ражда двете си деца. Те имат само българско гражданство, защото родителите им са българи. В Зимбабве, макар и много трудно заради цвета на кожата си, взима шофьорска книжка, която е метална, а не пластика.

България им липсва много и решават да се върнат. Децата се адаптират трудно, защото разбират, но не говорят български.

"Когато се прибрахме, им беше много тежко. Бяхме наели учителка и идваше по 6 часа всеки ден да се учим на български език", разказва Маги. Връстниците им в училище ги приемат трудно, защото идват от Африка.

Днес Маги Николова казва, че Зимбабве й липсва и иска да се върне там: "Липсват ми усмихнатите хора. Като вървиш по улиците, хората те поздравяват, независимо дали те познават или не. Тук в България подминаваш хора, които познаваш. Всеки е с тревоги и грижи, изписани по лицето. Това действа потискащо. Тук всичко е много забързано. Човек няма време да се срещне с близки, с познати, с приятели. Всичко ми липсва", казва жената.

Маги признава, че много е искала да се върне в България и да живее тук, в родината си. Днес обаче смята това за грешка.

"Едва когато се прибрахме окончателно, видях, че наистина сбъркахме, направихме голяма грешка. В момента, в който синът ми завърши и реши да отиде нанякъде, определено искаме да се махнем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: зимбабве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
8
 
! Отговори
sydney australia преди 7 години
хората с професия, най котираните първи се изнасяме от БГ, ИТ специалисти, лекари, счетоводители, събираме най-бързо парите и се устройваме из цивилизацията. Зимах няколко бона но каква им беше стойноста да имам куп пари насред ГетУ? Не го разбрахте че не заради пари се изнасяме. И в златна клетка да живееш пак наоколо ще е Бангалур Индия пълно с клошове. Колкото и пари да ти плащат ще ти покрият ли пропилените години? Който иска да си развива Стокхомския Синдром в панелната килия и да оскотява
69
5
 
23
 
! Отговори
до Сандьо преди 7 години
Казвал съм ти го и преди - 10 години живях "навън" като последните 3-4 от тях в разкошен квартал в доста прилична къщичка с басейн и каквото друго си пожелаеш. Върнах се у нас и тук изкарвам прилично, ако трябва да съм честен по-хубаво от тук не ми е било. Бих окуражил всеки, който иска да си опита късмета навън както бих се радвал на всеки, който иска да остане тук, това си е право на личен избор. Но няма по-жалко същество от това, което плюе по Родината си!!!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите не са най важното! гoли сме дошли и гoли ще си отидем, по важно е КЪДЕ живееш и КАК си харчиш парите, лайфстайла сред красотата на планетата ни и т.н. Това е смисъла на парите не просто да ги притежаваш! Торба пари насред к,*** няма голям смисъл. Човек не си избира къде да се роди, но може да избира къде да живееРодения да пълзи не може да летиОрела напуска страната и отива където си поиска и се връща когато си поиска, и си остава Орел където и да отидеА врабеца закотвен си остава враб
67
7
 
5
 
! Отговори
sydney australia преди 7 години
поздрави от офшорната зона. Вие може да не сте в офшорна зона, но ако сте на балканите определено говори че нямате акъл, инъче нямаше да сте там ако не сте депутат, само лузарите останаха тамПарите не са най важното! гoли сме дошли и гoли ще си отидем, по важно е КЪДЕ живееш и КАК си харчиш парите, лайфсайла сред красотата на планетата ни и т.н. Това е смисъла на парите не да ги притежаваш! Торба пари насред к,*** няма голям смисъл.Човек не избира къде да се роди, но може избира къде да живее
66
2
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 7 години
Данните ти са от 2012г, моите от 2015. Според моите БВП номинал на Бг не е 7000 а 8000 вече. Научи се как да използваш гугъл поне.
65
3
 
0
 
! Отговори
sydney australia преди 7 години
Авcтралия е 3-тата най богата държава в света по НАЙ ВИСОК ДОХОД на БВПНЕ е най голямата икономика в света но е 3-тата най богата по Брутен Вътрешен Продукт НА Глава от Населението - 61 887$ среден доход в Озганю напиши GDP per capita (демек БВП на глава от населението за година) и вижте данните в сайта на World Bank (Световната банкЪ)1-ва Норвегия2-ра Катар3-Макао, но НЕ се брои защото е част от Китай4-та Ав$тралия - $61,8877-*** USA - $54,62914-та е прехвалената Германия - $47,627
64
4
 
14
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Покрай работата си съм обиколил доста свят. Не приемам за вярно 90% от твърденията в статията. Приемам, че въпросната дама е разочарована от битовизмите, но да се твърди, че в България е по-зе от Зимбабве е най-малкото несериозно :) Ако все пак толкова й липсва африканската страна не вярвам да съществува някой или нещо, което да я спре.
63
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
До Анонимен''Австралията))) обърни се към специализирана помощ баце)))''Оставиго той е просто ***. Не му обръщайте внимание!
62
13
 
2
 
! Отговори
sydney australia преди 7 години
пишете в търсачката и четете в този сайт днес.бг Австралия - най добрата страна за живеенеГодишна световна класация по BLI индекса(Better Life Index)- доходи МИНУС разходи и остатъка се сравнява колко неща можеш да си купиш по цени в съответната държаваНие сме 4-та ПОРЕДНА година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% над американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, острови, бизнесклимат$$$Поздрави
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ботсвана, Екваториална Гвинея, Габон и редица държави като Тринидад и Тобаго са по богати от тоалетната "България"!!!! Факт!!!
60
5
 
8
 
! Отговори
До Сидни преди 7 години
Ти си материалист и фурнаджийска лопата. Ако след 10г Пакистан стане райско кътче и предлагат милион долара заплата ще отидеш там. Ако ти кажат да приемеш исляма за да успееш кариерно и да станеш милионер с яхта и ку*ви ще го направиш. Такива продажници без чувство за общност е имало като теб много още по Османско време, още преди това, има и в момента, ще има винаги. Но от такива полза няма никой, освен те самите. Ти си егоист, продажник и безполезна фурнаджийска лопата. Дразни хората другаде.
59
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам защо се ядосвате? тя не е казала нищо за доходите, лекарите, пътищата. само обяснява, че хората са весели и усмихнати и че е по-спокойно. това и слепец може да го види, особено ако се е върнала в голям град, да не говорим за софия - болшинството от населението ни наистина е зомбирано, темерутско и озлобено.
58
0
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
Ето ти линк чети!https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)_на_глава_от_населението
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австралията))) обърни се към специализирана помощ баце)))
56
4
 
5
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Та за Ботсвана е глупост , ето истината :България БВП на глава - 17 869$Ботсвана БВП на глава - 16 400$Taка че не лъжи хората! Аман от мрънкалници.
55
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
ГЛУПОСТИ.
54
7
 
11
 
! Отговори
Един до ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Щом не отчиташ факта стандарт на живот значи си глупав. Не случайно си мияч. С 1200 евро заплата имаш стандарт на живот на човек взимащ 600лв тук, плащаш си наема и ядеш нещо. А Специалиста с 3500 лв има висок стандарт и може да си позволи всичко - луксозно жилище, добра кола, почивки в чужбина, СПА, джакузи, сафари и да продължавам ли?
53
5
 
2
 
! Отговори
oт Cидни Aв$тралия преди 7 години
значи според теб да се реализираме в Кенефия е най голямото постижение хаха деформиран комуноидв БГ зимах повече от депутат но си далеч от мойта орбита щот щеше да стоплиш някой неща. Ако ще и в златна клетка да живееш пак си насред гето. И едноокия е цар в страната на слепите. Но аз не съм Орка аз съм инжинерче магистърче, с кариера от Западна Европа, признание в научните среди, името ми седи под научни разработки в високите технологииА твоето? На табелката на сергията
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми ходи на село *** ! Егати оплакванията, че и генерализации за цяла България !
51
5
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
До БиббБРАВО НА ТЕБЕ ,КАТО СПЕЦИАЛИСТ ПОЛУЧАВАШ 3500 ЛВ. ТОВА СА 1700 ЕВРО И ВЕРОЯТНО ТОВА ТИ Е БРУТНАТА ЗАПЛАТА ! А АЗ КАТО МИЯЧ ПОЛУЧАВАМ НЕТНА ЗАПЛАТА 1200 ЕВРО !