С инвалидна количка по шосето до работа. Сейхан не се оплаква

Как една кола може да означава независимост
Обновена: 26 авг 2016 16:00 | 26 авг 2016 15:52, Веселина Йорданова
22
С инвалидна количка по шосето до работа. Сейхан не се оплаква
Сейхан. Снимка: Личен архив

Не го познавам лично, просто видях кампанията на негови приятели във Facebook. Накратко, искат да купят кола на 22-годишно момче. Нищо кой знае колко особено, докато не разбереш, че Сейхан е с два ампутирани крака и деформиран гръбначен стълб в резултат на заболяването Спина бифида.

При раждането си е изоставен в Детски дом, следва преместване в Дом за деца с увреждания. В момента Сейхан живее в Троян, където е завършил Художествената гимназия.

"Допреди няколко години за завършилите училище в детски дом осигуряваха "защитени жилища", където можеха да живеят, преди да поемат свой път, но вече са буквално изхвърлени на улицата", пише Иво, приятел на Сейхан, който инициира кампанията.

След разговори с кмета на общината за него е осигурено общинско жилище и работа в социален патронаж, където помага на пенсионери и хора с увреждания.

"Сейхан е изключително готино и усмихнато момче, горд, чаровен. Той притежава страхотно чувство за хумор и пъргав ум", пише още Иво.

Колата, заедно с адаптирането й за шофиране от човек без крака, ще струва около 4 хил. лв. И ако за повечето хора това е ежедневие, за младежа е единствената възможност да стане мобилен и по-малко зависим.

Обаждам се на Сейхан по телефона и го питам за работата му. Разказва ми, че участва в организирането на пътувания и събирания в общински клуб за възрастни хора. В клуба те могат ежедневно да общуват помежду си.

"Това е важно за хората, особено когато пътуват навън, защото се запознават с нови хора, събират нови впечатления", обяснява ми той. Казва, че работата му харесва, защото чрез нея общува с различни хора. И защото възрастните хора са доволни и се радват, като го видят.

"Живея далеч от работата си и постоянно съм принуден да се движа по шосето, защото бордюрите са разбити и няма как да стигна по друг начин. Трябва много да заобикалям, за да не ме удари някоя кола", разказва Сейхан.

"Пътуването" до работата му с инвалидната количка му отнема около половин час. Питам го риторично това не е ли много страшно.

"Страшно е, но нямам избор. Вечно треперя да не ме удари някой", лаконичен е той, сякаш ми разказва за времето. И потвърждава до болка познатото - че средата у нас не е достъпна за хората с увреждания.

"Постоянно трябва да сме зависими от друг човек, за да може да стигнем до някаква цел. Или ще има стълби, или ще е разбито", допълва Сейхан. Но е някак ведър, не пропуска да отбележи, че постоянно се сблъсква с трудности и това отдавна не му прави впечатление.

Ще завърша с откъс от писмото на Иво, с което призовава за даряване на средства за кампанията.

"Не очаквайте някой да ви потупа по рамото за това или да ви публикувам по вестниците като дарители. Ако решите да участвате, го направете по съвест и колкото за него, толкова и за себе си".

Ето и сметката на кампанията за купуване на колата, ако искате да помогнете:

Сейхан Васведин Ибиш

BIC: SOMBBGSF
IBAN: BG 82 SOMB 9130 1049 4380 01

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Поля Христова преди 7 години
Отвратителен си...това момче е от моя град виждам го много често...за теб точния израз е ,,По -добре мълчи,може да минеш и за умен,,...какъв ти е проблема...
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7. ОТ 13
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си дивак,който не разбира,че никой не си избира родината,кой да го роди,и какъв да се роди.Ти що не отидеш в Македония и тя е българска.Такива`патриоти`,дето си мислят,че могат да гонят,тоя и оня на някъде,много сте се излъгали.Тоя да върви натам,оня да върви на сам.Много регулировчици бе.Гледай си в краката,ти накъде отиваш.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да дава пари за социални помощи за мексиканците, които крадат и проституират, защо не му купи една кола на човека социалното министерство. Или той заслужава по-малко, защото работи нормална работата, а не е към криминалния контингент?
7
3
 
0
 
! Отговори
LV преди 7 години
До Анонименyou are an ***!
6
4
 
12
 
! Отговори
Кражби и Продажби преди 7 години
Бюджета на социалното министерство е най-голям от всички други. В България се харчи най-много за соц грижи, пенсии, помощи итн. Проблема е, че ги получават много измамници които нямат право. При обира на пощата в Средец за пенсии се бяха наредили *** граждани на видима възраст 30-50 години. Нали се сещате, че единствената възможна пенсия която могат да взимат е ИНВАЛИДНА. А в същото време здрави и прави.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен-да, абсулютно съм съгласна с вас. Ние хората с увреждания не сме приети в обществото като на равни, а като някакви болни същества, които ги гледат лелички в бели престилки. Никой не си дава сметка всъщност дали е така и, че ние също сме хора, които имаме своите умения и че можем, да бъдем полезни за обществото.
4
2
 
53
 
! Отговори
Кражби и Продажби преди 7 години
За такива момчета като Сейхан няма пари, защото сигурно 30-40% от хората които се водят инвалиди са всъщност напълно здрави *** със фалшиви ТЕЛКОВЕ и източват социалните фондове. Имам познат който отговаря на всички условия за инвалид, но човека е горд и не го прави, а в същото време разни напълно здлави мързеливци бутат подкупи и си имат ТЕЛКОВЕ и ползват един куп помощи и привилегии
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СОФИЯНЕЦИ аз съм от София, обаче честно срам ме е че в моя роден град живеят такива индивиди като теб!Дано никога не разбереш какво е чувството да си инвалид в България.
2
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавата нехае за хората с увреждания.
1
3
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това момче е изключително затруднено и въпреки всичко работи и е полезно на обществото. Всяка стотинка, дадена за негово улеснение в конкретния случай, е в пъти по-ценна от всяка стотинка, дадена на здрави, прави социални ***, които чакат на държавна хранилка.