… и да се слеят двете български държави в една!

България отбелязва 131 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България
Обновена: 6 сеп 2016 07:42 | 6 сеп 2016 07:30,
76
… и  да се слеят двете български държави в една!
Снимка: архив "Булфото"

"Като имам предвид благото на българския народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една…аз признавам Съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам Княз на Северна и Южна България".

Така Александър Батенберг утвърждава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. В прочутия си манифест от септември 1885 година той обявява, че на 6 септември жителите на Източна Румелия са свалили досегашното си правителство и са избрали друго, временно, с което обявяват Съединението и единодушно го провъзгласяват за Княз.

Днес България празнува 131 години от тези събития. Според историците това е един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност.

Преди Съединението, по силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е била разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

В цялата страна днес ще има празнични прояви, посветени на празника.

Столичната община организира тържествено събитие. Церемонията е от 11.30 ч. пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" 81, съобщават от общината.

В празничната програма ще участват Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формацията "Българи", които ще изпълнят популярни маршови песни.

Прояви ще има и в Пловдив, и в Съединение, както и в други малки и големи градове на страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква добро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителство е устремена против нашата независимост и самостоятелност. Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението.
32
5
 
7
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Като е такъв празник "голям" български! Защо го празнувахме в Гърция!?
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28, значи САЩ определят кое е съединение и кое анекс? Весело, една пропаднала държава налага стандарти които сама руши. Тази сбирщина от народи не вижда собствения си упадък, и изходът е единствено да изпуска пара във вид на кръвопролития, по правило по далеч от границите си.
30
6
 
7
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Пълни глупости! Какво се чества днес!? Ами една имотна сделка м/у немският ни княз и турският ни султан(двете страни на една монета)! Никакви чети от голямо кунаре за пловдив не е имало и прочие глупости!!!Имало е въоръжени народни чети по късно през 1933г.
29
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
До 27, абсолютно си прав! Изслушай днес всички високопарни слова на нашите властимащи, на всички дипломати, съпостави ги с фактите и събитията от историята, и ще се убедиш в лицемерието им. Както и да наричат този ден, той донесе радост на стотици хиляди български семейства. Няма никакво съмнение че Съединението на България е справедлив завършек на едно робство. За съжаление не успяхме да обединим всички земи с преобладаващо българско население.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не престанаха руските мекерета да се гаврят с националния празник на България правейкинелепи аналогии с анексията на Крим. А след това се сърдят като им кажеш,че не са българи а национали предатели.
27
2
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
До 25 : да не бъркаме понятиятаСъединение : сливане на две държави, сащ одобряваАнекс : сливане на две държави, сащ не одобрява
26
2
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Според съвременните критерии не знам дали това обединение не е анекс на източна Румелия от страна на княжеството.
25
4
 
9
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Какъв празник! Пир по време на чума! Всеки ден след 10/11/1989г. трябва да е обявен за траурен и в памет на жертвите на демокрацията!
24
5
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 години
Връщането на Крим в състава на Русия е също едно "съединение"! Само в главите на психясали политици тези актове се наричат "анексия". Та да празнуваме нашата "анексия", или Съединение, най великото ни постижение като държава. И да не се съобразяваме никога с мнението на "Великите сили" които винаги искат да разделят и владеят!
23
15
 
11
 
! Отговори
петолъчка преди 7 години
Измислен празник в измислена държава с измислена власт! 9 септември е истинският народен празник и винаги ще бъде! На тази дата робът за 45 години стана и беше човек!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко години трябваха на Германия да се обедини? Западните и източните "Велики сили" не разрешаваха с десетилетия това да се случи.
21
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
Въпреки старанието на "Великите сили", нашият малък но славен народ успя да постигне мечтата си за обединение за много кратък период.
20
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 години
Българите трябва да се гордеят с това събитие, и да не го забравят никога!
19
2
 
9
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
СЪЕДИНЕНИЕТО Е ЕДИН ВЕЛИК МОМЕНТ В НАШАТА ИСТОРИЯ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕГА НАРОДА НИ Е РАЗЕДИНЕН И НЯМА КАК ДА ИМА СЪЕДИНЕНИЕ И РАЗБИРАТЕЛСТВО С УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ МУТРИ!
18
5
 
9
 
! Отговори
Въпросче преди 7 години
А кога ще си приберем и третата част от държавата на югозапад? Ммммм
17
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не обръщайте внимание на турските ***,като Веселин Узунов,и анонимен 1 .Те изпитват удоволствие като се стремят да почернят радостта ни от празника.Оставете ги без коментар.Честит празник на всички българи.
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С коментарите си Петата колона на Москва се старае по всякакъв начин да оплюе, неглижира и принизи националния празник на България. И то само защото Съединението става въпреки волята на Русия и пречи на имперските и интереси.
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За коя държава си говорим ? За нашата ли ? За тази в която до вчера в съседната къща живееха българи, и другата до нея също, и се уважавахме и ценехме, а сега само роми обикалят в празните къщи, за тази държава ли говорим ? За тази държва ли дето я управлява пожарникар ??? Ще го кажа така както го е казал шопа по друг повод - ТЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА НЕМА !!!
14
1
 
7
 
! Отговори
гледна точка преди 7 години
Една гора да се слее с друга , да стане бука,кълвач да зачука