… и да се слеят двете български държави в една!

България отбелязва 131 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България
Обновена: 6 сеп 2016 07:42 | 6 сеп 2016 07:30,
76
… и  да се слеят двете български държави в една!
Снимка: архив "Булфото"

"Като имам предвид благото на българския народ, неговото горещо желание да се слеят двете български държави в една…аз признавам Съединението за станало и приемам отсега нататък да бъда и се именувам Княз на Северна и Южна България".

Така Александър Батенберг утвърждава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. В прочутия си манифест от септември 1885 година той обявява, че на 6 септември жителите на Източна Румелия са свалили досегашното си правителство и са избрали друго, временно, с което обявяват Съединението и единодушно го провъзгласяват за Княз.

Днес България празнува 131 години от тези събития. Според историците това е един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност.

Преди Съединението, по силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е била разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

В цялата страна днес ще има празнични прояви, посветени на празника.

Столичната община организира тържествено събитие. Церемонията е от 11.30 ч. пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" 81, съобщават от общината.

В празничната програма ще участват Националната гвардейска част, актрисата Василка Сугарева и формацията "Българи", които ще изпълнят популярни маршови песни.

Прояви ще има и в Пловдив, и в Съединение, както и в други малки и големи градове на страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност - и като се сляхме в една държава, разбрахме че неможем да живеем заедно, за това се разляхме по всички краища на света .....
12
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като се сляхме в една държава ?
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...............Жалка работа, срам ме е, че съм българин..............Русофилите и на националния празник не престанахте да работите срещу България. Трябва да се срамуваш, че си русофил. българин никога не си бил.
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям празник, няма що.С тази демографска катастрофа, скоро ще сме 4 млн и половината ще са цгани, другата половина пенсионери.
9
5
 
17
 
! Отговори
Български гражданин преди 7 години
Съединение, въпреки Русия.Днес ...
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бяхме столица, сега сме шопска колония.
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,ВЕЛИКИ, БЪЛГАРСКИ ПОЛУБОГОВЕ.Да си пожелаем здраве, щастие и повече бежанци да се заселват в България, за да се възроди мртвото и пркажено българско племе.
6
6
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
До някъде е прав,коментар1.......защо ли,сто хиляди се завръщат.....боли ги *** за Съединението....яли пили веселили....
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е ден да покажем колко истински българи са останали в България, като всеки окачи националния флаг!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник на всички българи!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Договора от Нйои изтече искаме си ,Македония западните покрайнини Добруджа и Тракия .
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит празник!
1
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е зор и това ако е държава аз съм космонавт