Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
6
 
! Отговори
безпартиен шофьор преди 7 години
СТИГА ПРИСПИВНИ ПЕСНИ! Не ни баламосвайте!Борисов да каже на кума си Златев, Лукойл да намалят цената на бензина- иначе никакъв газов хъб за руската газ- да си я затварят в буркани и да си я изнасят! Ще стане страшно-ШОФЬОРИТЕ СМЕ ГОЛЯМА СИЛА!!!ШОФЬОРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
96
22
 
8
 
! Отговори
illko преди 7 години
моите уважения към тези "сънародници", но те не са българи и вече няма да бъдат, особено децата им.. Какво общо с България може да има един ***?
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от австралия, сидниГледай си живота. Какво си се разписал по българските сайтове. Според такива като тебе всички трябва да избягаме от тук. Ами ако там където си стане лошо какво ще правиш? От проблемите не трябва да се бяга, а да се решават.
94
23
 
19
 
! Отговори
факт преди 7 години
Ало, заблудените емигрантчета, ние българите живеещи в БГ също пътуваме и почиваме в чужбина, много от нас имат европейски доходи, имоти, вили, ваканционни апартаменти. Ако си умен и в БГ животът е добър! Ако не ставаш за нищо, бягай да слугуваш в чужбина. Докато слугувате в чужбина /без приятели и родина/, ние в БГ си живеем живота.
93
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До EnglandКъсай я връзката, бе, какво чакаш ? Махай се от тук, това е български сайт, в който се публикуват новини свързани с България, ако не си забелязал. Чий го дириш тука ?
92
2
 
9
 
! Отговори
ай сиктир бе преди 7 години
До EnglandПриятен престой при тарамбуките англичанино българин .Скоро гледай да не сложиш и навес на простата си глава .
91
12
 
16
 
! Отговори
England преди 7 години
Абе несретници, няма ли работа за вас ами висите тука и нареждате ХОРАТА решили да скъсат връзката с БАЙ ***?!
90
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До EnglandНе искаш да чуваш за територията ***, ама висиш тука да четеш новините...Че и себеподобни си намерил да ти цъкат плюсовете. Нагледал съм на такива като тебе, уж в чужбина е по-по-най и мразят България и българите, ама като в "чужбината" контактуват само с българи, плющят домашна ракия на фона на мазна чалга и гледат само българска телевизия. И на марс да отидете, селяците си оставате такива, само претенции и самочувствието ви е по-голямо.
89
1
 
3
 
! Отговори
Сп??нс до .. преди 7 години
ха ха ха. Да презрени сме в Европа, както са самите те. Шефа ми всичките проблеми ги има със испанци , аз се успокоявам че съм чужденец , а той с какво да си обясни че не му плащат клиентите и по съдилища все заради сънародниците си ходи и накрая му се смеят и не плащат,защото всичко било на името на тъщата.
88
1
 
12
 
! Отговори
имигрант преди 7 години
Ех, пуста чужбино, мъко моя!
87
2
 
34
 
! Отговори
Любака преди 7 години
Имал съм шанса да бъда и да видя много места по-света.Където и да отидеш, колкото и хубаво да бъде, винаги идва момента в който искаш да се прибереш в къщи. Да си хапнеш от нашата кухня, да слезеш на летището и да говориш в таксито на български.Да труден е живота, но ако успееш да живееш поне нормално, от тук по-хубаво няма.
86
2
 
32
 
! Отговори
Един преди 7 години
Ясно е, че по-голямата част от българите в чужбина, живеят доста семпло и скромно и няма как да бъде иначе. Има и друга макар и малка част, които са си потомствени емигранти и са със статут във обществата в които живеят. Във всеки случай ще кажа едно- да се извращават с теб работодателите в собствената ти държава / без да имаш възможност да направиш каквото за да си търсиш правата!/ е много по-обидно, отколкото да се извращават с теб работодатели в чужда държава! Бг не е място за живеене!
85
1
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
За да не е стресиращо, просто не ходете и за почивка на море и да се видите с роднини. Няма как да стане. Аз съм си решил проблема-2 седмици някъде по света за почивка и още толкова за туризъм в България с цел виждаме с роднини и приятели. Поздрави от Мюнхен .
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
MNOGO OBICHAM DA SI IDVAM V BULGARIYA. SASHTOTO KATO OSTAVYAM DOBRI NESHTA VSICHKI ME OBICHAT. I POSLE PAK NA VUN.
83
4
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Като си ида лятото в България и виждам че съм много беден,за да си позволя да живея там и готова си карам в чужбина. Тук една пломба на зъб са 40Е , и в България?
82
4
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Всеки да живее както си иска. Само едно не разбирам, четейки коментарите - защо българите в България си мислят, че българите в чужбина им дължат отчет? Ама данъците, ама зъболекарите... Абе, ти се хвани първо на работа в България, не дреми по цял ден у вас и после дръж сметка за зъболекарите.
81
2
 
20
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
"Където се куче окучило -- там се и научило! " Където на човек му е преминало детството и ранната младост / до към 14-15 год възраст - там остава спомена за "у дома".Ако мястото не е променяно!За родителите - в България . За децата - там някъде по света. Там е къщата, квартирата, майка, татко, училището, другарите, игрите, язика, всичко тъжно и весело, когато се оформя човешкия индивид. Вече не всички са "цисти българе", както им се иска на родните пишман-политици !!
80
4
 
20
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Сидни.Болен си човече, лекувай се.След като постоянно плюеш по България значи имаш сериозен проблем.Колко народ избяга и си намери мястото другаде и са много по добре от теб но, не плюят като теб рожденното си място.Там където си никой не те забелязва.Където и да отидеш ще си останеш комплексар.Тебе те е яд на самия себеси.Ако всичко ти е наред няма да се занимаваш с нашите проблеми.
79
3
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
До факт99% от хората в твоя социален кръг може би живеят в мизерия в чужбина. В моя социален кръг няма такива българи... Недей да генерализираш за неща, за които представата ти е ограничена.
78
11
 
15
 
! Отговори
наблюдение преди 7 години
Прави впечатление ниското образователно и интелектуално ниво на имигрантите. Коментарите им са пълни с граматически и други грешки. Очевидно, че се изнася в чужбина основно помията на България.