Къде е "у дома" за българите в чужбина?

Те с нетърпение идват в България през лятото, но…
10 сеп 2016 07:30, Елка Василева
302
Къде е "у дома" за българите в чужбина?
Снимка: архив, Reuters

За много от българите в чужбина България и ваканцията са почти синоними. Лятото е предпочитан сезон да се приберат "у дома" и те често го очакват с нетърпение, да се видят с роднините и приятелите си, да отидат на нашите плажове, дори понякога, когато живеят на брега на океана, пише БТА.

Децата им обаче рядко наричат България "у дома", дори да им харесва да идват тук, а се оказва, че понякога и за родителите им въпреки носталгията почивката тук не е съвсем като в мечтите им и "вкъщи" вече има различно измерение.

Калина Нончева, която живее в Германия, разказва, че българите около нея, без значение дали са женени за германци, или не, обичат да се прибират в България. Съчетават виждането на близките си с почивка там. Летният сезон е предпочитан за пътуването заради лятната ваканция и топлото време. Тази година нейното семейство не е ходило на море в България, но впечатленията й са, че българските плажове се харесват на чужденците.

Децата й все още се прибират с голямо удоволствие тук. Харесва им да се видят с братовчедите си, да бъдат малко поглезени от бабите и да усещат мириса на летните вечери у нас. Дъщеря й казва, че летните вечери в България имат специален, особен мирис. На децата им харесва, че не се налага да обличат дебели дрехи след скриването на слънцето. Харесва им, че е топло, дори след дъжд. Обичат да ходят боси. Харесват българската луканка и сушеница.

Когато идваме за ваканцията, не виждаме и усещаме недостатъците в България, макар че ги има, споделя Калина. Тя обаче признава, че, макар да им е мъчно за близките им, тяхното "у дома" в момента се оказва на 2000 км от родината, а децата се чувстват само наполовина българи, макар че и двамата им родители са родени в България.

Петя Чакърова е от тези наши сънародници, които, макар да имат на разположение целогодишно плаж на океана, се прибират през лятото в България и обичат нашето Черноморие. Петя заедно със съпруга си и петгодишната Лора живеят във Флорида, САЩ, но все още изпитват носталгия по нашите плажове, където можеш да отскочиш до близкото капанче за шкембе чорба и цаца и да ядеш царевица на пясъка. Понякога им липсват дори дразнещите неща като заяждането на съседа и възпитателните подвиквания на майките след децата.
На Петя й е много мило да се прибира в България. "Кажа ли на детето, че съм купила билети, непрестанно ме пита кога ще дойде моментът да се върнем, да си ходим вкъщи", разказва тя. Най-тъжно й е, когато след края на ваканцията се качат на самолета и наблюдават смаляващите се сгради на София.

29-годишната Мария Кърбанова живее в Лондон от една година и не съжалява за това, че е емигрирала там. Родината обаче й липсва и винаги с радост се прибира, като понякога, като тази година например, се е връщала и през пролетта, и през лятото. Основната причина за това са роднините и приятелите й тук. България не я привлича през лятото заради курортите, а защото има повече време да види близките си, а и се опасява, че след Брекзит ще стане по-трудно да я посещават.

За Ивета Иванова емоциите с всяко идване са доста разнообразни - от крайна еуфория, националистични чувства, желание да предаде на децата си гордостта, че са българи, до възмущение от прояви на простащина и болка от бедността и разрушени къщи в малките села.

"На децата им харесва като цяло в България, но тяхното "вкъщи" не е там. За тях "у дома" си е в Германия", разказва Ивета. Разни неща им правят впечатление. Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.

България всъщност не е точно най-добрата почивка за семейството й, защото престоят тук се оказва доста уморителен. Времето е ограничено и не стига за море и за среща с всички, които искаме да видим, казва Ивета, която живее в Германия със съпруга си и двете си момчета на осем- и петгодишна възраст.

В крайна сметка ваканцията в България е по-скоро стресиращо изживяване, едно безкрайно бързане, отколкото почивка. Но макар всеки път да се заричат да отидат другаде през лятото, им домъчнява за дома и още от пролетта започват разговорите: "Абе дали все пак да не си отидем до България...".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още по темата: българи в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обидните коментари към БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ явно са на почит в този пропаднал"сайт"
116
8
 
9
 
! Отговори
до 158 преди 7 години
Вие със сигурност сте неудачник,и България няма нужда от такива.......
115
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като болшинство сме скапан народ който без много да се церемони си оака държавата. Остана само една малка част от истинските българи в България която съществува единствено на лицеви упори. Тя като изчезне - КРАЙ! По е за предпочитане да се резсеем измежду по-културните народи отколкото да се изяждаме като чакали и да си мислим че сме голямата работа. Гола вода сме!!!
114
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
родината не е там където си се родил , родината е там където се храниш-турска народна поговорка
113
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко да са българчета...Моите съседи например имат една дъщеря, която е омъжена за англичанин, и която не е счела за необходимо да научи децата си на поне елементарен български. Излишно е казвам колко гадна и неприятна картинка е да видиш хора, даващи всичко за внучетата си, които не могат да разменят две приказки с тях. Не е лошо, че хората пътуват и се установяват в чужбина, лошо е, когато същите тези хора късат връзката с родината по такъв брутален начин.
112
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За родените в България, където и да са, "у дома" означава у дома, независимо къде живеят и работят по света и дали ще се върнат. Дори броените дни на летните отпуски са достатъчни, за да заредят батериите. Но за децата им, родени навън нещата стоят по-различно. Няма нужда да използваме тежки категории едни спрямо други, защото всеки взема решение според обстоятелствата, но причините се свеждат до едно, а то е, че държавата не може или не иска да създаде условия за нормален живот на всички.
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговора на въпроса на малкия Никола е че пари само за Магистралки има a за бездомни кучета няма особенно по селата
110
18
 
6
 
! Отговори
комунист преди 7 години
абе тия хора няма ли да се интегрират вече в новите си родини. как може да живееш в англия да кажем и да си кръстиш детето тодор, радка, пламен и т.н. Самите те дори трябва да си сменят имената,защото щом живееш в българия си българин, в германия-немец,в абстрия-австриец. И какви са тези шкембе чорби и цаци? те тамошните не ядаът такива работи...съответно не се интегрират достатъчно. те трябва да изберат или са такива каквато е държавата в която живеят,или са българи...е тогава обратно в българе
109
4
 
26
 
! Отговори
dddd преди 7 години
за съжаление българският народ се претопява.В чужбина възрастните си оставаме чужденци,но поне децата имат повече шансове за добро бъдеще.България има страхотен климат,природни ресурси,но курупцията,безработицата и шуробаджанащината убиват всички амбиции на искащият да се развива човек.Признайте го-времето в Бг е спряло.Всеки който е бил на почивка дори извън родината ни го осъзнава:(
108
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи аз живея в западна държава, със заплатата си позволявам да живея в хубав апартамент, да си взема топ марка последен модел телефон, да отида на почивка където си поискам, хладилника да ми е пълен и т.н. Обаче рано или късно ще се прибера, живота не са материални неща само, много ми липсва България.
107
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали е демокрациякойто е решил да живее на запад, да става евроатлантик, толерантен,да храни и издържа бежанциприятен му път.Няма граници, забрани.
106
2
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 7 години
До Анонимен .Не баламосвай! Всички бензиностанции са принудени да зареждат от Лукойл, дори ШЕЛ!
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'''Малкият Никола например не може да разбере как така има кучета и котки, които си нямат дом, а живеят на улицата.'''Ми нека да питат господа Управляващите в Парламента защо животните са на свобода навън
104
8
 
12
 
! Отговори
До Бачо Иван преди 7 години
Сам си го направил , да плащаш и черпиш родата. За 20 години извън България съм се прибирал 5-6 пъти. Въпреки, че съм в европа. Контакти с българи = 0.
103
1
 
5
 
! Отговори
шофьор преди 7 години
До Анонимен 132 Не баламосвай! Всички бензиностанции са принудени да зареждат от Лукойл, дори ШЕЛ!
102
5
 
7
 
! Отговори
qa преди 7 години
aman ot gasterbaiteri
101
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми разни празнодумковци, комплексирани типове, не успели емигранти да се опитват да убедят всички, че една ли не България е най-лошото място за живеене и който е останал тук не е наред.
100
3
 
4
 
! Отговори
и аз съм шофьор преди 7 години
СТИГА ПРИСПИВНИ ПЕСНИ! Не ни баламосвайте!Борисов да каже на кума си Златев, Лукойл да намалят цената на бензина- иначе никакъв газов хъб за руската газ- да си я затварят в буркани и да си я изнасят! Ще стане страшно-ШОФЬОРИТЕ СМЕ ГОЛЯМА СИЛА!!!ШОФЬОРИ СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
99
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези деца, които се описват в статията, единственото нещо, което ги свързва с България са родителите им. Но те няма да са българи, няма да обичат България като родина, за тях България ще е една чужда страна. Лично познавам деца на българки в смесен брак, които дори не могат да говорят на български, не могат да контактуват с бабите и дядовците си или с братовчедите си. Просто връзката е тотално и безвъзвратно скъсана.
98
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От коментарите веднага се вижда, че сме си българи - винаги разединени, винаги противопоставени: месни и емигранти, левскари и цскари, бспари и останали... Еми няма как да стане България нормална държава.

Спонсорирани публикации