От Благоевград до Бургас – само по магистрала!

Премиерът откри 2-ия участък от Западната дъга на софийското околовръстно
167
От Благоевград до Бургас – само по магистрала!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов откри втория участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път. На откриването присъстваха министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Концепцията е свързана с по-бързо преминаване на трафика и съкращаване на пътя от връзката между АМ "Хемус" по новото трасе на Северната скоростна тангента и връзката с Околовръстното, където движението по Западната дъга е с четирилентов път с безконфликтно преминаване.

Изградени са и кръстовище на три нива при ж.к. "Люлин" и връзката с Калотина и директно включване към АМ "Люлин" и АМ "Струма".  По този начин се съкращава времето за преминаване на трафика до Благоевград и Кулата. Проектът за втория участък от Западната дъга беше изпълнен предсрочно за девет месеца.

При откриването премиерът коментира, че преди две години това е бил един провален, зачеркнат от Брюксел проект.

"Парите трябваше да се върнат - е безпощадната истина", коментира още той и допълни, че са положени огромни усилия, прехвърлени са средства за следващ период, за да се стигне до днешния ден.

По думите на Борисов с новия пътен участък на практика "тангентата и дъгата" вече са свързани и от Благоевград до Бургас "ще караме само по магистрала". "Надявам се в скоро време да стигнем от двете страни на Кресненското дефиле, там ще го мислим", каза премиерът.

Борисов "помоли" и да не се крадат мантинелите, защото спасяват човешки живот. Той коментира още, че преди магистралите били 10 км и можело да бъдат пазени, но вече няма как и затова сега се разчита на хората да подават сигнали, ако видят нещо нередно.

Той честити на хората от кварталите в близост до Западната дъга, защото сега "от тук до квартал "Младост" те ще отидат за 7-8 минути". Затова според Борисов има "мъка голяма и се чудят какво да измислят". Думите ми ще отлетят, направеното от нас ще остане за десетилетия, подчерта той.

"Западната дъга е придобивка не само за София, но за нашия град тя има изключително голямо значение, защото заедно със строителството на метрото и с подмяната на градския транспорт изграждането на Околовръстния път е основен фактор за облекчаване на трафика в София", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че за последните 10 години са изградени заедно със Северната скоростна тангента близо 35 км първокласни обходни маршрути.

Тя каза, че ще разчита на колегите си районни кметове за последователно и планирано развитие на северните и на западните територии на града. Тя пожела безаварийно пътуване, защото "хубавите пътища предразполагат към по-високи скорости".

"С този участък завършихме окончателно последната част от пъзела на разширяването на софийското околовръстно от Западната дъга - връзката със Северната тангента - и по този начин свързахме три магистрали - входа и изхода от столицата ни, в който да минава целият тежкотоварен транзитен трафик във всички направления към Европа", посочи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя каза още, че над 20 хил. превозни средства на денонощие преминават през това натоварено трасе и е изключително важно те да бъдат извадени от града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами варна да минава към румъния, заедно с целия североизток. румънците поне си решиха проблемите с корупцията, със сигурност много ще се зарадват на още 200 км морска ивица и още едно пристанище.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американсти бомбандировач лети над България. Единият пилот поглежда на долу и пита: -Абе, ние тук бомбондирахме ли?- Не, тука си е така! - отговаря другия.
30
28
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Орешарски съсипа страната. Милиарди евро външен дълг, КТБ, Спря и Южен Поток.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМ Хемус и АМ Черно море - Кога?! До кога варненци трябва да си трошат колите по трагични междуградски пътища?! Ама на Лилито не й пука... тя на плаж около Варна не ходи!----------Станишев ще ти ги построи ето сега, след като пак дойде на власт и намали тока с 2 (два) лв.
28
21
 
7
 
! Отговори
Съд за Орешарски! преди 7 години
Който строи открива, който като Орешарски доведе България до национална катастрофа сега само може да мълчи и да клепа с очи!
27
19
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Колко км. построи Сатанишев? Нула! Построи и един гьол в Белене.
26
5
 
32
 
! Отговори
:) преди 7 години
Открива се ЦЕЛИЯТ път. Боко "открива" всеки 2-3 километра. Долен манипулатор на кухи тикви. Няма да забравя случая в Плевен. Там цар Тиквун отишъл да открива отсечка- 500 метра РЕМОНТИРАН път, а местните велможи от ГРОБ посадили палми около пътя. Дошъл Тиквун, рязал ленти, шипал журналистки (или кметове:), плюскал и си тръгнал. И какво мислите се случило. Вдигнали палмите и си ги отнесли някъде, даже дупките останали 2-3 седмици. ПЪЛЕН МАЙТАП СМЕ! НЕ СМЕ И В ТРЕТИЯ СВЯТ!
25
28
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Колкото и да *** *** Бойко ще продължава да ги мачка.
24
5
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
От Бургас до Благоевград, през жк Люлин.. Поредното малоумно изказване на малоумния милиционер. Не ми се вярва някой бургазлия, който пътува за Благоевград по магистралата, да реши да се отклони през северната дъга на околовръстното, вместо направо да запраши направо в посока Перник по южната дъга, въпреки тапите преди бизнеспарка в Младост и на кръстовището на Борис и Н. Петков.Същата работа като метрото - от летището до центъра, ама през Младост.***, по-***, най-***, гербаджия.
23
4
 
21
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Не се ли накрадоха тия от ГЕРБ!!!Бойко вече трябва да е милиардер.Но ще дойде Видов ден!
22
1
 
28
 
! Отговори
да преди 7 години
от Благоевград до Бургас 17 пъти е рязана лентата за пускане магистралата, и не знайно колко пъти затваряна магистралата за ремонти след рязането.
21
26
 
7
 
! Отговори
художника преди 7 години
чета коментарите и се убеждавам, че "бедния" българин до такава степен е озверял, че не може да се зарадва на нищо положително. Чета по-долу коментари: Крадци били, били за затвора, клоуни и т.н. Добре бе хора, на вас /вечно недоволните/, кой и какво ви взе? Ама искам персонален отговор! От 27г. насам нещо се прави и пак сте недоволни. Ами след тая разсипия на БСП, ДПС и СДС ... кое по-напред? Айде у лево.... МРЪНКАЧИ !!!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в другата България кога? Там също плащат данъци...
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и сега чакаме статия след 3 месеца , участъка на дъги, не очаквали такъв товар да минава.
18
0
 
18
 
! Отговори
Тони преди 7 години
И всичко това се случва в 21 век в Европа ?
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Ленторезец Храбър.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варна останахме Монтана на черноморието. Откъснати от света. Караш до София с 60 зад някакъв стар камион. Талибанска работа
15
1
 
17
 
! Отговори
дане преди 7 години
Турските гастарбайтери вече си имат персонална магистрала. Да живее дружбата със сатрапа Ердоган.
14
29
 
7
 
! Отговори
Браво ББ!!! преди 7 години
Ами освен Браво и Благодаря, какво друго да кажа!? Голям си Борисов, много голям Премиер!
13
1
 
23
 
! Отговори
живко преди 7 години
тея сичките са за затвора