България се поклони пред героите от Каймакчалан

3120 български войни намират смъртта си преди век на "малката Шипка"
21 сеп 2016 20:40, Анисия Иванова
37
България се поклони пред героите от Каймакчалан
Снимка: БГА

Със закъснение от точно един век Българската армия се поклони пред паметта на героите от Каймакчаланската епопея по време на Първата световна война.

Беше отслужена заупокойна молитва, поднесени бяха военни почести, в церемонията участваше и гвардейски взвод. На най-високия връх на Нидже планина в Гърция по повод 100-годишнината от една от най-епичните битки в историята на България бяха началникът на отбраната ген. Константин Попов, военнослужещи от 68-ма бригада "Специални сили" - Пловдив с командира им бр. ген. Явор Матеев, отец Атанасий, представители на комисията по отбрана на 43-то НС и наследници на участници в битката от Пловдив, Асеновград, Садово, Сливен.

От гръцка страна в ритуала участваха и отдадоха почит на българските герои бр. ген. Прокопис Карадзедзос, командир на бригада "Флорина" и ген.-лейт. Стефанис Алкибиабис, командир на IV корпус - Солун, офицери и сержанти.

На връх Каймакчалан в памет на загиналите и участниците в сраженията бяха положени венци от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов, Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание и други, пише БТА

"В навечерието на годишнината спонтанно се роди идеята на мястото на битката да се постави паметен знак на признателност и дълбок поклон пред подвига на героите, които преди 100 години, с цената на всичко, са бранили върха и Родината", каза бр. ген. Явор Матеев. Всички от бригадата сме горди и изпитваме чувство на удовлетворение, че го направихме - на мястото на "българската Голгота" да има един знак, който да напомня за героизма на българския войник, добави той.

Всички присъстващи бяха обединени от едно, че нашите дядовци преди 100 години са извели на преден план чувството си дълг към Родината и готовност за саможертва. Век по-късно техните наследници им върнаха "жеста", осветихме имената им, събудихме хиляди техни наследници. 

"Намираме се на един връх, който освен че географски е най-висок в района, но е и връх, който и след сто години носи белезите на една чутовна битка. Този връх и днес разказва - можем "да чуем" изстрелите на предците ни, и днес можем да си дадем ясна представа, за това, което се е случило преди един век", каза ген. Попов.

Този връх разказва за хора, които са били облечени в прости войнишки шинели, но са вярвали и са поставяли идеала и родолюбието по-високо от живота си. Този връх ни събра и днес, след 100 години, да дойдем и да се поклоним пред подвига и на всички герои, добави генералът. Нека на този връх Господ ни отвори очите, за да прогледнем и да ни покаже пътя, за да станем по-силни и по-достойни - като онези, пред чиято памет се прекланяме, заяви ген. Попов.

Отдаването на почит към героите и отслужване на заупокойна молитва се прави за първи път на това историческо от времето на Първата световна война място, каза началникът на отбраната. Почитаме българите - мъже и момчета, които със силата си и с вярата си са направили историята на България, заяви той. Присъствието на гръцки висши военни по думите на ген. Попов е знак, че трябва да се преклоним пред паметта на загиналите във войните от всички националности, защото според него 100 години след събитията трябва да имаме възможността, смелостта и куража да си стиснем ръцете и да сложим край на това, което ни е разделяло и да започнем да ставаме все повече хора. А това, че сме заедно с гръцката страна, че сме заедно и политици, и военни, и граждани, ни прави достойни да бъдем на този връх, коментира ген. Константин Попов.

Боевете при Каймакчалан - в превод "разбиващ каймак", са част от Солунския фронт през Първата световна война, проведени през септември-октомври 1916 г. и са най-масовото високопланинско сражение по време на войната.

Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна. Те удържат върха 47 дни, срещу една плътна сръбска дивизия в съотношение 1 към 18. Там са синът на Райна Княгиня, племенникът на Вазов, племенникът на Хаджи Димитър. 

"Аз съм наследник на поручик Захари Кованджиев от 11-ти пехотен Сливенски полк, участвал в най-тежките сражения на Каймакчалан и е оцелял", казва внукът му Огнян Кованджиев. От спомените на поручика най-силно впечатление остава разказът му за тежката и ранна зима, за снега, за това как войниците са замръзвали в окопите, но и за това, че не са направили нито крачка назад и са успели да задържат многократно превъзхождащият ги противник, който е разполагал и с модерно въоръжение и с по-удобни подстъпи.

Акцент в спомените му е и това, че са нямали достатъчно боеприпаси, трябвало е да се пестят снарядите и патроните, но е споделял и за силния дух на българския войник, който е бил на фронта със съзнанието, че се бори за своята Родина.

3120 български войни намират смъртта си на връх Каймакчалан, наричан в българската военна история и като "малката Шипка". Сърбите губят над 5500 души, което според военните историци се дължи на българската артилерия.

 Общо над 8000 православни християни са оставили костите си по чукарите на Каймакчалан.

На върха, познат още като връх Пророк Илия, през 1921 г. има изградена малка сръбска църква. Има и костница, в която на едно място са положени костите на загиналите и от двете страни. Вече има и малък знак от българска страна за почит към българските герои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР преди 7 години
БУГАРСКА АРМИJА - " Бугарскиот Фашистички Окупатор " рано или касно ке се врати одново и засекогаш во БУГАРСКАТА ЗЕМЬА - ВАРДАР МАКЕДОНИJА !
19
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До АзВсъщност правилното е точно WARRIOR = ВОЙН, a WAR = ВОЙНА!Няма да е зле и вие да понаучите нещо от правописа на нашият език.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, победени сме и затова сме ,,герои''. Тези, които година по рано насметоха сърбите не са герои. Те просто са победители. Хулите сърби и руснаци, а участник в боевете си го е казал така, както го е разбрал чрез собствения си ужас - ,,Победи ни френската артилерия!''А пробива при Добро поле го направиха 6 сръбски дивизии, подкрепени пак от френската артилерия.
17
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
3120 български войни намират смъртта си преди век на "малката Шипка" - ужас - НЕ СЕ НАУЧИХТЕ БЕЕЕ, "войни - WARS" - "воини - WARRIORS" - научете този БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - СРАМОТА
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вечна памет на героите,загинали на връх Каймак Чалан.Дано ни простят,че едва сега ги почетохме на това паметно място.Но не е прав македонске журналист Александър Дамовски,който написа,че "македонците"уж се били възмутили,защо държавата им не е участвала в това събитие?!Президентът им Иванов и високопоставени македонски лица взеха участие в сръбската панахида водена от ултраса Николич,обявил новата си президентска кампания от там,на Каймак Чалан,но на българската не присъства никой от тях.
15
2
 
13
 
! Отговори
Клаузевиц преди 7 години
"Е, какво да стане. Сърбите овладяват върха, а нашите се оттеглят."Целта е да удържат върха до началото на зимата и по този начин да спрат настъплението на противника. Така че задачата им е изпълнена. Сърбите не успяват да напреднат по-нататък.
14
2
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Да бяхте дали и малко подробности за какво е била битката и какво е станало след 47-ия ден, гати пасквила.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Влади 13Стихове, стихове ама на яве - Матейко у къра!!!
12
9
 
16
 
! Отговори
клин преди 7 години
До Анонимен 14най- големите български душмани са русофилите.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Чушки и глогинки - то защото сега сърби ни управляват! Вече цели близо 30 години все сърби ни рушат държавата и манипулират народа! А българите - света вода ненапита! Ние българите сме си майстори в самозастрелването!
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКОВА Е БИЛО ВРЕМЕТО,БИЛИ СМЕ ГЕРОИ,ЮНАЦИ А СЕГА СМЕ САМО ЕДНИ СРЕБРОЛЮБЦИ И ПРОДАЖНИЦИ.
9
0
 
40
 
! Отговори
Влади преди 7 години
"...Българийо, за тебе те умряха,една бе ти достойна зарад тях.И те за теб достойни, Майко, бяха.И само твойто име кат мълвяхаумираха без страх...". И.Вазов
8
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SHTUROTII
7
9
 
31
 
! Отговори
inatut преди 7 години
и в крайна сметка посгигнаха целта си. днес сърбия е като нокията.. и продължава да е завряна в *** г.ъ.з. сърбите са се пръснали из европа а държавата им не може да си дефинира идентичността..създадена е македонска държава, която скоро ще приключи съществуване. а цяла северна гърция с трепет брои колко почивни дни накуп ще има по 1,6 май 6;22 септ. за да не умре от глад. а България е най важната сила на балканите и събира ей така европейски лидери.. за ужас на руснаци, съвети, болшевики и пр.
6
6
 
34
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Българският войник е пример за храброст и твърдост като скала! Никой от долните змииско-подли врагове на България не е успял в пъкленото си дело! Русия, Сърбия и Турция ще си получат заслуженото съвсем скоро. 100 години по-късно е по добре от никога! Българската Армия трябва да възмезди загиналите си герои-светци!
5
6
 
44
 
! Отговори
СОЛУНСКИ преди 7 години
Браво на ИСТИ и ОХРИДСКИ.България помни вечно и никога не ще забрави сръбското вероломство ,сръбската омраза срещу нас и насъскването на Сърбия срещу нас от Русия.
4
5
 
39
 
! Отговори
Исти преди 7 години
България се прекланя пред паметта на героите и се гордее с техните подвизи! А големият грях е на сърбите- те се нахвърляха с оръжие срещу невъоръжени Българи и срещу Българската земя,за да я окрадат,насъскани от руснаците! Ние само бранехме земята и народа си от сръбските базибозуци и разбойнически шайки,а понякога в гнева си им мъстехме за страховитите злодеяния,които правеха и все още правят срещу нас! Затова мир не може да има,докато тези варвари не върнат нашата си земя и не ни се извинят!
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон за час-два след това пак кляка!!!:))))
2
4
 
45
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 7 години
Българи ,воините между българи и сърби не са никога започвали от нас българите. Всички воини се водят от Сърбия срещу България. Целта е териториално разширение на Сърбия за сметка на България. Сърбия анексира незаконно Нишката област ,Пиротско и Бокилеграддзско ,раина на Заичар,Княжевац и Тимок долината на Южна /Българска/ Морава ,части от Косово и цяла Вардарска Македония. Сърбия не е и никога не ще бъде приятелска нам страна. Сърбия е наи-големия балкански враг на България.
1
7
 
42
 
! Отговори
Боже, Прости ни! преди 7 години
До сега не мога да си обясня тия отношения между Българи и Сърби... Една Вяра Една Азбука Един Език.... А клане нон стоп... Що за разрив.... Комплексарщина ..... Кой е по по най!!! Що деца се изклали те наште ние техните... А едни седят и протриват кървави ръце..Бог няма да ни прости...