Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски

Трябва да преосмислим отношението си към Македония, предупреди той
24 сеп 2016 10:21,
150
Божидар Димитров се закани: Дава на съд Миленко Неделковски
Снимка: Facebook

Директорът на Националния исторически музия Божидар Димитров се закани да съди македонския журналист Миленко Неделковски, който се похвали, че е разрушил паметната плоча на връх Каймакчалан.

"Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата", обясни Димитров пред Нова тв.

Още по темата
Димитров беше категоричен, че македонците все още не са били "измислени", когато се е водила битката там. Той за пореден път подчерта, че македонската нация е сръбска измислица, а омразата на македонците към България и българите е същността на тяхната идентичност. Спрат ли да мразят българите, те вече не са никои. На въпрос защо Македония реагира по този начин срещу всичко българско, след като България е първата държава, която ги признава за държава, Димитров беше категоричен - на тях "въобще не им пука".

Божидар Димитров припомни още, че македонците редовно рушат български паметници и църкви. Бащата на журналиста Неделковски пък запалил димка при учредяването на българска организация.

Историкът беше категоричен, че страната ни трябва да обмисли сериозно позицията си спрямо Македония, тъй като подкрепи ли безусловно страната по пътя й към ЕС и НАТО, това означава съгласие с кражбата на историята и рушенето на паметници. Димитров заяви, че стане ли това, Македония ще има пълното право да предявява претенции към учебното съдържание по история в българските училища.

"В ЕС се приема една страна, само когато тя няма проблеми със своите съседи. Ако кажем, че сме ОК, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права", коментира още Божидар Димитров.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония "ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове", които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така наречената Македонска нация, не беше ли създадена по поръчка на Израелския Комунистически Интернационал ?
90
1
 
5
 
! Отговори
наш преди 7 години
миленко е клошар
89
2
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Македонец е географско понятие, а не етническо! И в Македония живеят българи от памтивека, както е казал И.Вазов. "Македония без българи, огън да я гори!" - Иван Михайлов, ВМРО
88
4
 
3
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
"Тук българи са, БЪЛГАРИ ОТ ПАМТИВЕКА!" (от стихотворението "Па шта си ти?" на Иван Вазов за македонските българи)"Вазов написва това стихотворение след като сръбският престолонаследник Александър удря плесница на едно момиченце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче.През 1934 г. в Марсилия крал Александър е ликвидиран от Владо Черноземски (ВМРО)."
87
2
 
7
 
! Отговори
ванче преди 7 години
този сръпски шапшал скоро може да си изтърве *** на главата както го е размахал
86
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 105Хубаво е от време на време да пускат такива "фишеци" за да се убедим за пореден път колко е заблуден и *** българина - в по-голямата си численост!! Гледа нагоре а ония го дупчат отдолу!
85
1
 
11
 
! Отговори
се питам аз преди 7 години
Тоя ,журналиста,защо не начупи и сръбската плоча?Ами тя е блкзо до нашата,
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дам 100Смееш се ама отвътре душата ти плаче! Защитен механизъм за момент но не и завинаги!:)))))
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дам 99А ние българите сме пчеличките на цялата земя и винаги сме се облагодетелствали единствено с личния си труд! Затова мразим "осите" в лицето на Сърби, Македонци и Гърци! Най-убавивия народ сме и винаги ще бъдем! Няма място за сревнение!!!
82
3
 
7
 
! Отговори
дам преди 7 години
хахаха, за нема и секунда 3 минуса ми лепнаха макетата?! злобни хорица, ей!
81
6
 
13
 
! Отговори
дам преди 7 години
свестни македонци няма. познавам доста македонци и всичкине са мързеливи, нагли и самохвалци. пълен шрот. а, забравих - и доста злобни и лоши.
80
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бях македонец и аз нямаше да искам да съм българин. Срамно е да си българин, да си българин означава да си предател на собствения си народ.
79
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НАШ 91Кое е по-страшно? Символиката или реалността? Отговори си първо на този въпрос! Тоя троши ама тези от парламента (управата) не трошат! А защо българския народ е строшен? Заради паметниците ли? Уви, на дали! Събудете се!!
78
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
До АТАКИСТИ Б Р И К!Да живее България!
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците от българи станаха македонци, а Божо Димитров от комунист стана антикомунист.
76
0
 
8
 
! Отговори
а сега де! преди 7 години
Ядосал се журналиста от бюрм ,че само те нямат упоменателна плоча,и никъде никой не упоменал именатс на загиналите македонци.,пишело само сърби и българи.И решил проблема с токмакотСега да чакаме продължение,паметник на македонците.Само че победители ли ,или победени да се пишат?А сега де!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простака си е *** и журналист и цар да го направиш-все тая
74
1
 
6
 
! Отговори
НАШ преди 7 години
Нещо сте влезли в полемики, а то е простичко. Виждате как един ПОТУРКО троши и танцува на гроба на БАЩИТЕ НИ, е за това иде реч.
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С паметници, традиции и простотия се храни българския народ. Че постъпката на този македонец е от *** по-*** е ясно но пък чак до съд да се стига за някаква ми ти плоча в памет на хора, които със сигурност се превъртат в гробовете като гледат сегашната българска действителност, и които по никакъв логичен довод не биха приели реалността на сегашната действителност! Не можем да си държим гащите вдигнати но се кахърим за плочи(паметни,надгробни), традиции и още куп други заблуди! Събудете се!!!
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се снеме подкрепата към БЮР за ЕС и НАТО,да се спре помоща към тази държава,докато не престане кражбата на българска история,поругаването в българските светини и преследването на лица с българско самосзнание в Македония.Да се предупреди Сърбия,която командва антибългарската истерия в БЮРМ,че ще ѝ се случи същото,ако не престане да слуша Москва и да провокира сръбския националшовинизъм в БЮРМ.