Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел

Експерти и юристи призоваха пред Bulgaria ON AIR за адекватни присъди
29 сеп 2016 09:37,
64
Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел
Снимка: архив Булфото

Спорно тълкуване разбуни духовете, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) излезе със становище, че правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

Пешеходците възроптаха, че новото тълкуване на практика прехвърля вината за произшествията на пътеките върху тях, а шофьорите пък обвиниха пресичащите, че не се съобразяват с движението, когато пресичат.

"Твърде често, що се отнася до юридически решения, когато няма какво да се каже, с цел да се излезе от ситуация, се говорят много думи", коментира в "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR Калина Крумова.

Според нея в тълкователното решение на инспектората липсва отговор на най-важния въпрос, а именно - защо се дават условни присъди на убийците на пътя?

"Идеята е да нямаме убийства на пътя и да имаме адекватни присъди, а не да се чудим дали пешеходецът е махнал с ръка или не", продължи тя. Крумова призова за превенция и обучение на всички участници в движението.

Страната на пешеходците застъпи юристът Илия Тодоров. Според него становището за неабсолютното право на пресичащите на пешеходна пътека работи в полза на шофьорите:

"Ако един автомобил, който се движи с несъобразена скорост и пешеходецът не е съобразил правилно, че автомобилът няма да може да спре, така по тълкователен път стигаме до извода, че едва ли не пешехдецът ще е съпричинил тази катастрофа и той ще носи част от вината за това ПТП. Въпреки че той е пресякъл на пешеходна пътека и автомобилът се е движел с прeвишена скорост", посочи Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
14
 
! Отговори
Дан преди 7 години
абе да попитам пешеходците дето са много ебрап. Ами ако шофьора не успее да спре. Иска, но не успее -примерно не защото кара много бързо а защото пешеходеца тръгва в последния момент?! и какво като шофьора лежи 3 - 5 години, ако пешеходеца остане завинаги в инвалидна количка питам аз?! Всеки човек е длъжен да спазна правилата на движение, както шофьорите - така и пешеходците. Всеки нови отговорност и много често сами сме си виновни мислейки че все другите са ни длъжни
29
1
 
2
 
! Отговори
Ок, ама преди 7 години
До Що е то?"Какво е "несъобразена скорост"? Аз мога и с 20км/ч да се движа, преди пешеходната", ок ама с тези тълкувания се цели да се оневинят онези карали с много над разрешената скорост - ето там е разковничето!За да може който си плати да се отърве!Ясно е, че ако някой ми се метне на предният капак няма как да няма вина. Но тук говорим за друго!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА МОЖЕ ДА ГО ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО В ДЪРЖАВАТА НА БОКО ТИКВАТА.
27
2
 
3
 
! Отговори
Що е то? преди 7 години
Какво е "несъобразена скорост"? Аз мога и с 20км/ч да се движа, преди пешеходната пътека да има спрял микробус(изключително често се случва) и 50 см преди пешеходната да ми изтърчи някой пред колата? За да се избегне този инцидент "съобразената" скорост трябва да е - аз в колата, отзад някой приятел да бута колата?
26
3
 
10
 
! Отговори
до всички преди 7 години
Желая на всички които защитават шофьорите и смятат ,че пешеходеца има вина..ако не маха с ръка; оглежда се като гърмян заек; не прецени с колко точно се движи МПС... . ДА НЕ ИМ СЕ СЛУЧИ НА ТЯХ ПТП ЗА ДА ВИДЯТ КОЛКО Е УНИЗИТЕЛНО ДА ДОКАЗВАШ ЧЕ НЕ СИ КАМИЛА.....НЕКА НЯКОЙ ДА МИ ДОКАЖЕ ЧЕ ТАКА Е И В ЕС.....
25
2
 
19
 
! Отговори
шофьор преди 7 години
в 90 % от случаите спирам на пешеходна пътека, но мноооого мразя нахалници и самоубийци да пресичат на места забранени за пресичане и да ме гледат все едно аз съм виновна. Често пъти аз съм на зелен а те на червен светофар и пак се бутат да пресичат и даже ми се кара че не ги пускам да минат. На деца - ВИНАГИ спирам. но на нагли пешеходци дето тръгват и даже не се оглеждат - за тях глоба и то солена.
24
2
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
В България трябва да е като във Виетнам, всички на скутерчета. Трафикът ще е 10 пъти по лек, смъртните случай ще паднат 10 пъти. Българина нито може да си позволи хубава кола нито поддръжка на старата. Извинявайте ама някой да ми кара 15г немски дизел със накладки дет свирят на умряло и коросерия дет тежи 1.5т го поставя в графа бавно развиващи се.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет чете ЗДП тъй както дяволът чете евангелието.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То накрая ще се окаже че и правото на живот не е абсолютно, ако се продължава с тези тълкувания.Възможността за тълкуване на законите означава, че този който ги е писал не си е свършил работата. В нашата фирма който не си върши работата го гонят.
21
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Случвало ми се е пешеходец да спринтира пред мен на пешеходна пътека, гонейки трамвай или автобус...В такава ситуация много трудно можеш да реагираш, особено ако има спредли коли около пътеката или е в тъмната част от денонощието. Да не говорим, че почти няма велосипедисти, които да слизат и да минават бутайки. В този смисъл абсолютни права няма! Да, на пешеходна пътека пешеходците винаги са с предимство, но все пак трявба да проявяват съобразитеност и някакво чувство за самосъхранение.
20
9
 
12
 
! Отговори
Тука има тука нема преди 7 години
По логиката на решението ако се случи като си караш колата и отзад те удари друга кола може да се разтълкува, че аз съм съпричинител на произшествието защото не съм съобразил скоростта си с движещия се зад мен автомобил. БЕЗУМИЕ е това тълкуване. Тия са били до един пияни или нашмъркани.
19
6
 
17
 
! Отговори
Млад шофьор преди 7 години
Докато карах шофьорските курсове на един светофар в Младост автомобила, който беше зад мен не му се чакаше в задръстването и се качи на тротоара, за да се придвижи най-отпред. Е питам аз ако беше бутнал пешеходец, пак ли пешеходеца щеше да е виновен, че не се е телепортирал на другия тротоар ? А че има и пешеходци камикадзета това е ясно, но всеки който е карал шофьорски курсове би трябвало да знае, че всеки шофьор е длъжен да пази другите участници в движението.
18
0
 
12
 
! Отговори
. преди 7 години
По физическо ,има прескачане на кон,ама без каруца.Трябва да се въведе и прескачане на джип.За горните класове може и тир.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, наистина е цинично, когато става дума за пешеходна пътека, но всички притичващи на абсолютно забранени места трябва да си носят отговорността.
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Без да искам ти лайкнах поста. Това са пълно щуротии, даже в България се спира повече, отколкото където и да съм била в Европа, защото тук пешеходците са мега нахални и половината си заслужават участта...
15
4
 
12
 
! Отговори
ИСКРЕН преди 7 години
До АнонименПешеходецът е виновен, защото често скача пред колата в последния момент, а както ти е ясно МПС не се подчинява на моралните закони, а на физичните; и с 40км/ч да се движа, ти като ми скочиш на 50 см от колата, пак не мога да спра и да те предпазя; както има шофьори джигити, така има и пешеходци такива, вярно тълкувание; пешеходците също са учстници в движението и имат не само права, а и задължения;друг е въпроса, ако шофьорът минава през пешеходната пътека с 80км/ч или повече
14
1
 
13
 
! Отговори
ЗАКОН преди 7 години
Така е пешеходеца е виновен от къде на къде ще пресича и ще бави автомобила.Нов закон пешеходци НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕСИЧАТ ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН И ДА ПРЕЧАТ НА СВОБОДНО ПРЕМИНАВАЩИТЕ АВТОМОБИЛИ !!!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма възпзитание защото няма култура на поведението.Джигита няма да се поправи .Няма да се поправи и кочът пешеходец ,навежда глава и тръгва с рогата.И когато съдбата ги срещне..........+++++
12
1
 
17
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Значи искам да отидете в Германия и да блъснете животно на пътя :) Присъдата която ще ви лепнат е по високо отколкото тук за прегазен човек :) Когато сме шофьори ,пешехоците пречат ,когато слезем от автомобила ,кълнем шофьорите.Бг манталитет , в Турция дето на знака "Стоп" пише "Дур" като вдигнеш крак и движението спира ,само тук не може!!
11
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личи си, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не е посещавал западна европа. В момента в който се доближа до пещеходна пътека колите спират и ме чакат. Само в пропаднала българия още е така. Подарък от СССР - селски манталитет.

Спонсорирани публикации