Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел

Експерти и юристи призоваха пред Bulgaria ON AIR за адекватни присъди
29 сеп 2016 09:37,
64
Пешеходците – "съпричинители" на собствената си гибел
Снимка: архив Булфото

Спорно тълкуване разбуни духовете, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) излезе със становище, че правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

Пешеходците възроптаха, че новото тълкуване на практика прехвърля вината за произшествията на пътеките върху тях, а шофьорите пък обвиниха пресичащите, че не се съобразяват с движението, когато пресичат.

"Твърде често, що се отнася до юридически решения, когато няма какво да се каже, с цел да се излезе от ситуация, се говорят много думи", коментира в "България сутрин" пред Bulgaria ON AIR Калина Крумова.

Според нея в тълкователното решение на инспектората липсва отговор на най-важния въпрос, а именно - защо се дават условни присъди на убийците на пътя?

"Идеята е да нямаме убийства на пътя и да имаме адекватни присъди, а не да се чудим дали пешеходецът е махнал с ръка или не", продължи тя. Крумова призова за превенция и обучение на всички участници в движението.

Страната на пешеходците застъпи юристът Илия Тодоров. Според него становището за неабсолютното право на пресичащите на пешеходна пътека работи в полза на шофьорите:

"Ако един автомобил, който се движи с несъобразена скорост и пешеходецът не е съобразил правилно, че автомобилът няма да може да спре, така по тълкователен път стигаме до извода, че едва ли не пешехдецът ще е съпричинил тази катастрофа и той ще носи част от вината за това ПТП. Въпреки че той е пресякъл на пешеходна пътека и автомобилът се е движел с прeвишена скорост", посочи Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
13
 
! Отговори
FU преди 7 години
Пешеходните пътеки се маркират вече по всякакъв начин, така че да се виждат от далече и шофьора да може да съобрази скоростта си (казвам го като шофьор). А като пешеходец аз се оглеждам по 20 пъти и никога не стъпвам на пешеходната преди колата да е спряла на пътя, и преди да я подмина поглеждам пак в другата посока, дори в еднопосочните улици се оглеждам във всички страни. Явно всички трябва да станем параноици, за да няма загинали по пътя. Изказване за прегазани по тротоара хора има ли?
9
0
 
27
 
! Отговори
DrNik преди 7 години
В ролята и на пешеходец, и на шофьор съм. Както има шофьори джигити, така има и пешеходци такива. Любими са ми льольовци, говорещи по телефона, които пресичат(било то и на пешеходна пътека), без дори да се огледат. Или велосипедисти, каращи по пешеходната пътека. От друга страна, паркиралите коли, непосредствено преди пешеходна пътека са ужасни. И най-често блъснатите пресичащи хора, са именно заради такива тиквеници...
8
3
 
18
 
! Отговори
L. преди 7 години
За да се избегнат един куп безмислени дебати, най-напред трябва да се премахне формулата "несъобразена скорост". Това разтегливо понятие е в основата на презюмирането на вината на шофьора.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невероятни ***.и са тия от съдебната система. Ясно е казано че шофьора трябва да намали като види знак за пешеходна пътека, дори да няма човек. Защо пешеходеца ще е виновен? Дано се случи нещо такова с тия дето са взели това решение, пък после да ми обясняват, че пешеходеца е виновен, нищо че пресича на пътека.
6
4
 
26
 
! Отговори
Житан преди 7 години
Абсурдно понятие е тази несъобразена скорост....има превишена скорост в населените места....доказано е ,че до 50-60 км. в час ударения пешеходец има 90% шансове да се отърве леко. Но със сигурност нито вдигането на ръка , нито тропането на хорце преди да пресече на пешеходна пътека, ще принуди джигита с джипа или дрогирания и пиян шофьор да му светне червената лампа в главата....Ако и пешеходната пътека не е сигурна вече ,да поставят бариери като на жп прелезите !
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-идиотското нещо, което виждам като шофьор е внезапно нахлуване на пешеходец на пешеходна пътека. Много го правят, това е абсолютна дивотия да влизаш внезапно на пътеката. Редно е да спреш и да се огледаш, и ако има намерение водача МПС-то да спира, тогава да пресечеш. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ ПО-СИЛЕН ОТ ТОНОВЕТЕ МЕТАЛ. Това не освобождава водачите от отговорност да внимават изключително на пътеките.
4
1
 
15
 
! Отговори
тореадор преди 7 години
Свтофари на пешпътеките.Инъче щесе газим.Вчера един ме цели да ме гази на средата на зебра.Обаче аз съм пъргав и успях пак да му се изплъзна
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ролята и на шофьор и на пешеходец съм. Има неадекватни всякакви. Истината е, че човек трябва сам да се пази. В града е малко трудно шофьор да не може да спре на пешеходна, имайки предвид, че все пак скоростта би следвало да е ограничена и има сигнализация още преди пътеката, но е вярно и че има такива на неуместни места, където трябва да има подлез или надлез. За пешеходците пък няма да коментирам, защото всички надуват за права, но повечето не спазват правилата и пресичат където падне.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по един радар на всяка пешеходна и проблема е решен в полза на всички.ако пешеходеца не внимава и реши да се хвърля сам пред автомобил, който се движи с нормална скорост, да не обвиняват шофьорчето и готово.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно е прав. Ако човек не се пази сам на пътя, никой няма да го пази. И все пак "движещия се с несъобразена скорост" близо до пешеходна пътека е за затвора моментално и вината е 90% негова.

Спонсорирани публикации