ОмбудсМая за интернатите: Там е зле за децата, да се закрият!

Приемането на закон ще мине време, а били нужни спешни мерки
10
ОмбудсМая за интернатите: Там е зле за децата, да се закрият!
Снимка: Булфото, архив

Специализираните интернати за деца с леки простъпки да бъдат закрити незабавно, поиска националният омбудсман Мая Манолова, която постави въпросът на дневен ред преди месеци.

Още по темата

В България в момента има шест специализирани интерната, в които са настанени 250 деца като предстои те да бъдат закрити, след като бъде приет проектозаконът за детското правосъдие.

Според омбудсмана обаче те трябва да бъдат закрити още преди да се приеме законат. Манолова заяви, че процесът по ликвидация на подобни институции трябва да започне със закриването на интерната в сливенското село Драгоданово, където две проверки на омбудсмана са показали сериозни нарушения.

Първата проверка е била направена преди 10 месеца. Тогава в специален доклад и препоръки към компетентните институции Манолова е описала лошите битови условия, занемарения учебен процес, липсата на лично пространство и джобни пари за децата. Почти година по-късно препоръките не са изпълнени, а условията са се влошили.

В Драгоданово са констатирани случаи на сексуално насилие, а момичетата оказвали сексуални услуги срещу дребни суми.

Персоналът на дома се опитал да възпрепятства втората проверка.

В понеделник проектозаконът за детското правосъдие ще бъде подложен на широка дискусия с всички компетентни страни, а след това и внесен за обсъждане в НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 7 години
И тая само празнослови!
5
0
 
2
 
! Отговори
То било лесно преди 7 години
Ако нямат власт да спрат злоупотребите с тези непълнолетни, докато те са в държавна институция, представям си как ще ги спрат, ако са извън нея.Вашата е "не си свършихме работата, следователно ще отменим работата". Ама без да си отменим заплатите. Оправете си специализираните интернати за деца с леки простъпки, каквото и да значи това.
4
0
 
2
 
! Отговори
Arena преди 7 години
E, sega ste ima publichna diskusia s uchastnicite i predstaviteli na bg televisionni, politicheski i jurnalisticheski kompetentni po vsichki vaprosi zvezdi. Estestveno e liderite na pes i unesko sasto da sa tam.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сестра Галева, бюлетинаджийката... Тая Герб я направиха омбудсман защото с глупостта си срна БСП ;)))Ако не беше такава крими мacтия и аз щех да я подкрепя за омбудсман. Сега я подкрепям само за някоя магистрала.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майооооо,В тези домове повечето от децата са конячета. Ще ги вземат само такива приемни семейства, които са от техния етнос. Сега да не седнеш да ни убеждаваш, че в тази среда ще са по-добре гледани и възпитавани?
1
1
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Готина служба за партийци къде заслужили къде не,обясняваш на българите за неща ,които те вече знаят.