40% от децата на България живеят в риск от бедност

Най-добрата подкрепа за тях – подкрепата за техните родители
16 окт 2016 16:53, Красимир Ангелов
28
40% от децата на България живеят в риск от бедност
Снимка: Булфото, архив

Почти всяко второ дете в България расте в риск от бедност, сочат данни на Националния статистически институт.

По повод 17 октомври, Световния ден за предотвратяване на бедността, Националната мрежа за децата алармира, че над 40 на сто от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване, съобщават от организацията.

По данни на Националния статистически институт за 2015 г. 25,4 на сто от децата до 17-годишна възраст в България са изложени на риск от бедност, което е с 6,3 процента по-малко спрямо 2014 година.

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година (45,2 на сто), е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло.

От Мрежата считат, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата на техните родители и възприемане на семейно-ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние.

Конкретните предложения на Мрежата в тази насока са разработване и приемане на Национална стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, конкретни дейности, отговорни институции и финансиране, както и промяна на съществуващата законодателна рамка за децата, така че тя да бъде ориентирана към гарантиране на правата на всички деца, превенция на рисковете и подкрепа на родителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: бедностродителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов вече е толкова велик, че прилича на паметник.Предлагаме всеки ден от 2 до 4 да излиза от МС и да застава на специално направен пиедестал, за да му се възхищават хората и да поднасят венци и цветя.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ИСТИНСКАТА ОЦЕНКА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБЧ И НЕГОВИЯ ВОДАЧ (;на немски ФЮРЕР)
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Подкрепа за кого?Никаква подкрепа за повече от 3 деца. Подкрепа само като задължително поставяне на спирала на жените, понеже те износват децата, а мъжете няма как да бъдат кастрирани, а и броят на децата им не може да се установи. Никаква подкрепа! Защото ако някой няма акъл и сила да си укроти хормоните още от 12-годишна възраст, значи целта му е да живее на чужд гръб. А и поколението им за жалост носи лоши гени. Нека не отричаме лицемерно този факт.
19
0
 
9
 
! Отговори
Подкрепа - да, преди 7 години
но само за онези, които желаят да станат отговорни родители на качествени деца, но поради мизерни заплата и липса на жилище отлагат създаването на потомство.Подпомагане на такива хора означава да бъде реализирано нещо, което сме предлагали тук многократно - общинско жилище, щедри платени майчинства и детски надбавки, но само до второ дете и при условие, че родителите имат минимум средно образование и се осигуряват!За онези - принудителен труд в мините и на село, за да си хранят многото деца!
18
0
 
9
 
! Отговори
Каква е тази преди 7 години
Национална мрежа за децата, бе?Пак ли някакво НПО се е загрижило за правата на съществата, които освен да живеят на чужд гръб, друго не могат и не искат да правят?Тя няма да ходи на училище, ще започне да ражда от 12-годишна, ще народи 10-15 деца, половината ще изостави, та ние да плащаме на приемни семейства /каквато роля ще поемат нейни роднини/, а за останалите и 7-8 деца да даваме още пари на нея, че да лежи, да яде, да пои с ракия л*умп*ени, та да я забременяват и да ражда още!
17
0
 
8
 
! Отговори
Абе.., преди 7 години
"Много важно"! Важното е Борисов да е на власт.Той "знае" що е бедност.Нали е лапал филии с мас? Нека сега и другите деца да лапат....Той неговата мас си я е излапал...Сега лапва млечни теленца...
16
2
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Изглежда много добре познаваш манталитета на около 5 милиона души, които още не са атакували Европа. Разбира се, засега целта им е Западна Европа, но повярвай ми, няма да имат нищо против да останат и тук, когато другото отпадне като вариант.
15
1
 
13
 
! Отговори
Подкрепа за кого? преди 7 години
Едни си поставят задачата да постигнат такъв статус, който ще им даде възможност да отгледат поне едно дете, без да го обричат на мизерия и да му дадат образование. При нашите условия, програма максимум за такива хора е да успеят да отгледат две деца, без да разчитат на подаяния.Някаква Нац.мрежа пък ни агитира да подпомагаме онези, които създават деца, а после реват "Не можем да ги храним!" И как да им помогнем? Като откъснем от залъка на разумните, та още да отлагат създаването на тяхно дете!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези данни е добре да се имат предвид, когато се говори за прием на милиони чужденци в идните години. Щом държавата не може да реши проблема за тези деца, притокът на милиони чужденци тотално ще я срути.
13
2
 
7
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Благодарение на мъдрото управление на г-н Премиера само 40% от децата са застрашени от глад и болести....
12
8
 
7
 
! Отговори
случаен преди 7 години
за 20-тина жени в Пазарджик,носещи бурки приеха цял закон под диктата на т.нар. псевдопатриоти,ха сега да ви видя какви патриоти сте-приемете един хуманен закон за детето,а не се занимавайте с глупости....
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"40% от децата на България живеят в риск от бедност" Всички знаят от кои мацинствени групи са тези деца. Ако след второто дете не се дават детски няма да се стимулира раздаемоста сред тези среди и по-малко деца ще са в риск.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"40% от децата на България живеят в риск от бедност",значи останалите 60% вече са бедни.
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедността, мръсотията и простотията вървят ръка за ръка. Хиляди едва преживяват, но по 5 лв. на ден за цигари задължително. Иначе за детето за спорт няма пари. Това е манталитета на българинът, тук не казвам за ракията и т.н. Живее в ***, мебели стари, тапети на 30 г., но пари да живее по чисто и на ниво няма. 300 лв. за цигари месечно няма проблем. Хр. навици, няма пари но се хапна здраво.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се преструктурира икономината на Държавен и Частен Сектори . При Несъстоятелност Фирмите фалират , а как да фалира семейството по чисто икономически причини .
7
1
 
19
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Това е долно пробна лъжа,средната заплата в България е 2000лв,тя се определя по следния начин депутат взема5-6 хилки чисто вие вземате 420лв или чисто 330лв или средна на българина се пада по 2 хилки.
6
1
 
10
 
! Отговори
Че преди 7 години
Тук е заровено кучето на Всичкото Зло:Петокнижие, Второзаконие:23.19 Не заемай на брата си, нито сребро, нито хляб, нито нищо друго, което може да се заема с лихва23.20 На чужденеца заемай с лихва, а на брата си не заемай с лихва, за да те благослови Господ Бог във всичко, което правиш с ръцете си, на земята в която ти отиваш, за да я завладееш28.20 И ще заемаш с лихва на много народи, а сам няма да заемаш (и ще господстваш над много народи, но те над теб няма да господстват)
5
2
 
15
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Хората няма какво да ядат, тия с деца се занимават!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"40% от децата на България живеят в риск от бедност" Това изобщо не е вярно според Боко Тиквата.Нали каза,че щом българина пътува в чужбина се е опаричил при неговото управление
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така де партия ГЕРБ -мислят за хората -днес са 40% ,гласувайте за Цвъцка Цачева -та процентите след година да станат поне 50% ,а защо не и повече ...нали "заедно " можем повече ?!??!?!