Език мой, враг мой: Осакатяват ли новите думи речта?

Номофоб, бигорексик, зорбинг – думите, които ни озадачават
18 окт 2016 12:00,
37
Език мой, враг мой: Осакатяват ли новите думи речта?
Снимка: Flickr

Езикът е като жив организъм и постоянно се променя - някои думи изчезват, а нови изрази постоянно навлизат в ежедневната ни реч. А в последните години те са най-често от английски произход и са свързани с новите технологии.

Има вероятност мнозина дори да не разберат за какво говорите, ако твърдите, че сте "номофоб", например, или пък "зорбонавт". А какво мислите за "брекзит"? И обичате ли "смути"?

С голяма част от новите думи обаче вече сме свикнали – понякога си правите селфи, докато пишете есемеси на смартфона си.

Дали обаче трябва да се възмущаваме на това влияние в езика ни или пък не е фатално, обяснява доц. Владислав Миланов пред bTV.

Според него – не прекалено, но хубаво би било да се ограничим при използването на чуждици, ако за конкретното назоваемо има българска дума.

Понякога обаче няма и в подобен случай би било прекалено да търсим нарочно българска съответка, дори когато такава няма. Как бихте казали "флашмоб" с българска по произход дума, например?

Получава се обаче странно – ако вземем един софийски тийнейджър и го заведем в някое родопско село, има голяма вероятност да не го разберат (както и той да не разбере местните хора).

"Младите хора имат специфичен жаргон, с който общуват. Това е притеснително само тогава, когато младият човек не разбира, че трябва не може да използва същия жаргон навсякъде – например във вашето студио. Това обаче се случва и в парламента – понякога там не се съобразяват, че не може в пленарната зала да се говори както на улицата",  обяснява доц. Миланов.

А иначе, зорбонавт е човек, който практикува зорбинг – спорт с голяма надуваема топка, в която е поставен играчът.

Селфи пък са снимките, които сами си правим с мобилните си устройства, обикновено, за да се похвалим пред приятелите си.

Смути е течност от пасирани плодове, станала доста известна и у нас покрай желанието ни да се храним по-здравословно. И не, не е същото като нектар.

Номофоб пък е човек, който се опасява да не остане без мобилния си телефон или таблет.

Бигорексик е човек, който се е отдал до крайна степен на желанието да трупа мускули.

Брекзит пък е новосъздадена дума, отразяваща желанието на Великобритания да напусне ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кръстоносецХорошо! (и това не е на руски!)
29
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 7 години
Какъв е този корен вежъ- ? И как въобще пишете след ж ъ ? Какви връзки и в кои езици можете да посочите с приведения от Вас корен. На мен са ми известни по-съвременни думи с общо значение покриване / сгради, кожа.../
28
0
 
5
 
! Отговори
Тенкиив Совар преди 7 години
Родна реч омайна сладка, родна реч къде отиде, само в бабина тетрадка мога още да те видя!
27
0
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Някой да напише нещо на старобългарски да видим колко хора ще го разберат. После пак спорете. За да не загине езика трябва да се развива.понятно вам ?( не е руски)п.п. "вежлив" не идва от ведъти, а от "вежатъ" . вежъ и ведъ са два различни корена.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думата "вежлив" вече не я знаят, ама другата древна дума "***" още я помнят.Като я чуят започват да подскачат.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора, особено журналисти, като осъзнават интелектуалния си недоимък, използват много чужди думи с надеждата да го компенсират.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това УЪ е пернишки патент, но вече добре се разпространява в София.Например скоро един се напъваше да каже "куха лейка" пък излизаше УЕЙКАи така не го разбраха.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМА И ДРУГИ НОВИ ДУМИ - НАПРИМЕР "ЖУРНАСТИТУТКА"Вече доста често я срещав, какво ли значи?
22
0
 
4
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Ако разговарям с човек, използващ прекалено много чуждици, просто му казвам да мине на български. Ако гледам предаване или чета статия и е наложително да ползвам често речник за превод просто се отказвам. Граденето на реч върху чужди думи, при наличието на български аналози, говори единствено за комплекси.
21
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 7 години
А НА НИКОГО НЕ МУ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ,МЕ ВЕЧЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК НЯМА БУКВА Л ,А МАСОВА СЕ КАЗВА УЪ
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих искал нова дума -БУЛЕКЗИТ!
19
0
 
3
 
! Отговори
Ученик преди 7 години
Аз пък използвам памук, тепе, тухла, чанта, улук и т.н. Нашият даскал не знае как е на български и затова изпозваме тези от изостаналия азиатски народ.
18
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 7 години
Селфи масово наричат вече всяка снимка, без значение дали я прави някой от присъстващите на нея или трето лице...
17
2
 
9
 
! Отговори
бивша учителка преди 7 години
Много хубава тема.Думи идват и си отиват. Направете проучване колко души знаят какво значи "вежлив". От опита ми в училище - на 10 един. А едва ли някой се досеща, че произлиза от славянския корен за "зная"/ вед-яти/?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Флашмоб значи внезапна поява, струпване на тълпа, но също така значи и че тази тълпа.танцува най -вече. Безпокоя се, че повечето у нас схващат понятието флашмоб само като струпване на много хора на едно място и до там. В България (и то само в София ) имаме малко прояви на истински флашмоб. Аз например обожавам да гледам видеа в ютюб на флашмоб от цял свят и най -мащабните които съм виждала, са по песни на Лейди Гага и хита на онзи корейски рапър - PSY. И като приключат изпълнението, танцьорите моментално се разпръсват! Ето това е истинското значение на думата флашмоб.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Родител БСТо че ги има, факт, ама само "нацепена батка" отговаря на описанието: "човек, отдал се до крайна степен на желанието да трупа мускули". Между другото, дали подрастващите комбинират различни диалекти и жаргонни изрази, в следствие от неразбирането им? Примерно: "Въй, маняк, Пешо е земи тоя пустиняк див пропаднал!"
14
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
Мдааа, а пък ни управляват хомофили.
13
0
 
1
 
! Отговори
Родител БС преди 7 години
До Анонимен 16Само да допълня, че пак там (в Б-с), са свойствени и такива изрази, като: Маняк, чУек, Лице, Аверче, Лууд и други сленг изрази непонятни на нас простосмъртните родители, които недоумяваме от къде децата ни "черпят" този "богат" набор от думи изрази и възклицания (за малко да пропусна и Въъъййй :-) ), след като в къщи няма как да са попадали на такива цветущи диалози ?! :-))))
12
0
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
ме ме е яд на родителите които не обръщат внимание деца си а показват как да си гледа "смарт-фончето" по цял ден!!за култура да не говорим - яко и готино е навсякъде - красотата и хубостта са само в поезията вече която кой ли я чете !!! за аристокрацията - в Докторската градинка под табелата "не за кучета" няколко напомпани мъжаги с нарисувани моми В АНЦУЗИ и разхождат нещо между плъх и куче! какво да говорим!
11
3
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Ami dumata,,sa otvet ka,, sashto ne e bulgarska,ama shtom e rusizam moze.Toi polovinata ni ezik narochno modificiran,za da se otlichava ot sasednite nam darzavi,a drugata polovina chuzdizmi.Inache ezika ni mnogo bogat,Porednata LAZA BULGARSKA