Децата ни се тъпчат с анаболи: Бързи мускули, но и стерилитет

Рискът е твърде голям – водят до болни бъбреци, черен дроб, инфаркт
Обновена: 21 окт 2016 10:51 | 21 окт 2016 10:44,
46
Децата ни се тъпчат с анаболи: Бързи мускули, но и стерилитет
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Липсата на контрол и недостатъчната информираност за действието на анаболните стероиди и последиците от тях създават риск от приема на тези вещества, особено сред подрастващите. Около това мнение се обединиха фитнес инструкторът Теодор Александров и д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Още по темата

"Те се продават нелегално, никой лекар не би предписал легално анаболи на 14-годишни", коментира Кателиева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Продължителното и неправилно третиране с анаболи може да доведе до редица рискове за здравето - от проблеми с бъбреците, до хипертония и дори инфаркт.

"По принцип е трудно на тази възраст децата да бъдат наблюдавани от родителите си. Би могло да се работи в посока по-добра информираност. Ако знаят, че в резултат на тези анаболи те няма да могат да бъдат родители, на 30 години могат да получат инсулт или инфаркт, може би на тези деца ще им светне лампичката", добави Кателиева и подчерта, че злоупотребата води до физическа и психическа зависимост, подобна на тази при наркозависимите.

По думите ѝ в групата на опасните вещества влизат и хранителните добавки - при неправилна дозировка и злоупотребяване с тях се увеличава рискът от увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност.

"Лесно е да се разграничат нещата. Има такъв вариант, проблемът е, че дозировката не е контролирана от човека, който я закупува", обясни от своя страна Теодор Александров.

Самият той често получавал запитвания от клиенти относно анаболите и хранителните добавки: "Винаги коментирам това на първо виждане, много от хората искат бърз резултат, не са търпеливи и това предоставя възможност да се вземат някакви добавки и разчитат на тях. Чак след време може да се прибегне до тях - това е добавка, която подпомага възстановяването на мускулатурата".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Чичовото преди 7 години
Чичото с Рамбо-прическата ми изглежда интелигентен.
17
0
 
4
 
! Отговори
Билдр преди 7 години
Как се казва лелката с брадата вляво?
16
3
 
12
 
! Отговори
Бадка преди 7 години
С дианабол и стромба на плажа аз съм сексбомба.
15
3
 
15
 
! Отговори
Do14 преди 7 години
До Анонимен: Чички на 30 сме, ама все още го дигаме. То казата си си сака пръч с голяма твърда бадамарка, а не мекоп-ец.
14
1
 
5
 
! Отговори
РУСКО-ТУРСКИЯ СЛОН преди 7 години
НЕДЕЙТЕ РЕВА , АМИ СЕ ЗАТРИВАЙТЕ ПО БЪРЗО,ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ. ТЕРИТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ УСВОЯВА.
13
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нещастници завистливи я си яжте шопската салата пикте си ракията смучете си бирата да ви растат сиските и коремите и се погчеднете в огледалото обли с ханшове по донре се зобя отколкото на 30 и чичка щото вие сте чички на 30-35 .
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кирил СофийскиЩо ривете ?!?! Нали вие така си ги въспитахте и отгледахте! С анаболи и наркотици ги закърмихте ! Сега олеле ,що видите били евнуси и мрели ?! А, добър ден ! Честита ви демокрация ! --------------------------Каква е тази демокрация в която най-дълго управлявалите партии са РУСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ БСП, ДПС и НДСВ ?
11
0
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Комплексарите нямало да се размножават - това е една добра новина. Иначе какво друго да очакваме от младо поколение възпитано от телевизии и новинарски сайтове в култ към грубата физическа сила?
10
0
 
13
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ами то е въпрос на ценности ..ако може по лесно ,без труд,по -бързо,с лъжа ,с измама...иначе без медикаменти са нужни години тежки ,редовни тренировки резултата е по-траен но е бавен..
9
3
 
7
 
! Отговори
Do 8 преди 7 години
Напълно съм съгласен. Само ще допълня, че от анаблите и гласчетата им стават тънки като на жени.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги разбирам, аз пък не харесвам мускули като балони. По-важното е да си силен и пъргав, отколкото като снежен човек от кръста на горе напр.
7
2
 
12
 
! Отговори
ДО 5 преди 7 години
,,рисковете при правилно приемане са почти нулеви" - това как го разбра? На опаковката ли го пише?
6
10
 
21
 
! Отговори
Бадка преди 7 години
Без химия няма физика!
5
18
 
7
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Еййй идеална статия , където в коментарите да се излее една солидна доза некомпетентност...Еййй мал-о-умници ,искате медали от Олимпиадата , а тука коментирате анаболните стероиди като ущипани госпожици...Няма спортист ,които да не взима допинг , рисковете при правилно приемане са почти нулеви, но в държавата на ракията и сланината това не може да хване дикиш...
4
1
 
31
 
! Отговори
fan преди 7 години
София е пълна с назобени *** с пилешки сърца, чиито комплекси са ги накарали да гълтат какво ли не с надеждата, че ако изглеждат силни ще ги харесат. Може да би блъскате на воля, страхливи са и не са силни...
3
5
 
15
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Що ривете ?!?! Нали вие така си ги въспитахте и отгледахте! С анаболи и наркотици ги закърмихте ! Сега олеле ,що видите били евнуси и мрели ?! А, добър ден ! Честита ви демокрация !
2
0
 
24
 
! Отговори
Дедо мъди преди 7 години
Тези бодитъпунгерсници и аптегарите които им помага са пълни ...гофрени!Значи с кеф ще си пампуркам млади булки още дълго!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тамън комплексаро-*** няма да се размножават

Спонсорирани публикации