Пусти села, малко хора, България е обезлюдена

Демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни
189
Пусти села, малко хора, България е обезлюдена
Снимка: Булфото, архив

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа. Това обяви пред Дарик радио заместник-деканът на Геологогеографския факултет на Софийския университет и писател Георги Бърдаров.

По думите му тъкмо задълбочаващата се демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни.

"За мен лично най-голямата заплаха за България не са политическите промени и катаклизми, не е икономическият преход, който не е свършил, а е демографската ситуация, тъй като тя е с отложен ефект. Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата, тя ще се промени след 15-20 години", добави Бърдаров.

"България има един уникален демографски дисбаланс, който няма аналог. Имаме концентрация на население в осите София-Бургас-Варна и София-Кулата. Оттам нататък имаме малки петна, където има повече младо население. Голяма част от България е тотално обезлюдена и това е с параметрите на катастрофа. Огромни пространства, цели села са тотално обезлюдени, това е апокалиптична гледка, за съжаление", каза още той.

Населението на България се стопило с над 43 000 души за година

Бърдаров коментира и идеята за трайно заселване на мигранти у нас.

"Глобално се случва едно презаселване на Европа с хора от Африка и Азия. Моята прогноза е, че това е бъдещето на Европа, включително и на България. За съжаление, това е един глобален процес, който е много интензивен и мащабен", посочи той.

"Демографският вакуум се запълва само по 2 начина - или свръхраждаемост, което няма как да очакваме нито в Европа, нито в България, или свръхимиграция. И това многократно се е случвало в историята", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: обезлюдяванехорасела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
39
 
! Отговори
1234 преди 7 години
На професора му пожелавам дъщеря му Ганаец за зет да му доведе..5 църни мамунки да му народи....А като не слушка професора ганаеца с черната бухалка без смазка да го накаже!
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професоре,как върви обезлюдаването в парламента ?????))))))))))))))) Не е нужно да си професор ,за да забележиш очевадното !!
9
8
 
34
 
! Отговори
БМП-23 преди 7 години
Не е вече така! Млади араби, ще посеят на ромки, българки и туркини арабско семе и няма да има... проблем... С целенасочената политика на руснаци и юдохамериканците България има 1300 действащи джамие с любезното съдействие на нашите "управници" 1 200 000 роми и 800 000 турци.... Които ще я развият до такова ниво, че Япония ще завиди...... Бягането е Срамно Но е Сигурно!
8
2
 
18
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 години
Проблема не е, че доста хора си сменят гнездото. Проблема е че се движат на ята и стада. И става, както хората обичат да казват - мазало / манджа с грозде ...
7
26
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблемът в парите. Българките са със свръх-високи претенции и не обичат деца. За какво ми е българка като ще ми роди 1 дете, а ще трябва да я издържам цял живот? За якия секс си има ***, за интересните разговори - приятели. За какво ми е жена, освен за деца. Но ако болшинството от жените не го желаят няма как да стане... Всичката тази претенциозност тръгва от родителското семейство, от факта, че майката най-често не обича искрено мъжа си и търси други ползи от него, финансови напр.
6
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като избираме да ни управляват безмозъчни алчни същества ще става още по зле, ще ичезнем като народ.
5
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя геологограф да не би сега да пристига от Марс? Работата ми е такава че пътувам с автомобила всеки ден и прекосявам страната във всички посоки. Със сигурност мога да кажа че над 80 % от територията пустее както нивите така и селата и градовете. Ако случайно някъде се срещне някакво население то те са старци и бабички на над 70 годишни. Къщите построени по времето на тато пустеят мазилките падат и паяците си плетът паяжини. Таков нещо може да видите само във филмите на Хичкок.
4
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, как стои въпроса с оста София - Факултето или Пловдив - Столипиново...нали там се генерира прирастът на населението.
3
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комбинирайте тази новина с амбициите на Ердоган, който заяви, че Солун и Кърджали били в сърцата им.Комбинирайте тази новина с продажничеството на всички български политици през последните 27 г.Комбинирайте тази новина с ислямизацията, не без любезното участие на г-н бай х.
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,честито на бизнесмените и политиците. Жалко за милата ни родина.
1
6
 
10
 
! Отговори
Siloki преди 7 години
Pozitivna novina - Camelia Zidarova iska 6 -7 deca, tarsi maistor?