Пусти села, малко хора, България е обезлюдена

Демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни
189
Пусти села, малко хора, България е обезлюдена
Снимка: Булфото, архив

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа. Това обяви пред Дарик радио заместник-деканът на Геологогеографския факултет на Софийския университет и писател Георги Бърдаров.

По думите му тъкмо задълбочаващата се демографска криза е най-голямата заплаха за страната ни.

"За мен лично най-голямата заплаха за България не са политическите промени и катаклизми, не е икономическият преход, който не е свършил, а е демографската ситуация, тъй като тя е с отложен ефект. Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата, тя ще се промени след 15-20 години", добави Бърдаров.

"България има един уникален демографски дисбаланс, който няма аналог. Имаме концентрация на население в осите София-Бургас-Варна и София-Кулата. Оттам нататък имаме малки петна, където има повече младо население. Голяма част от България е тотално обезлюдена и това е с параметрите на катастрофа. Огромни пространства, цели села са тотално обезлюдени, това е апокалиптична гледка, за съжаление", каза още той.

Населението на България се стопило с над 43 000 души за година

Бърдаров коментира и идеята за трайно заселване на мигранти у нас.

"Глобално се случва едно презаселване на Европа с хора от Африка и Азия. Моята прогноза е, че това е бъдещето на Европа, включително и на България. За съжаление, това е един глобален процес, който е много интензивен и мащабен", посочи той.

"Демографският вакуум се запълва само по 2 начина - или свръхраждаемост, което няма как да очакваме нито в Европа, нито в България, или свръхимиграция. И това многократно се е случвало в историята", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: обезлюдяванехорасела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
10
 
! Отговори
АЛО преди 7 години
Въведете режим на тока и ,,без това скубите народа" ще правят деца.
30
10
 
5
 
! Отговори
иветууу преди 7 години
Е и какво от туй!? По добре!!! Колко по малко селяни, толкова повече граждани. Това е добре за пред света-селско население 1% градско 99%.
29
3
 
38
 
! Отговори
_Революционер_ преди 7 години
26 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ, МУТРИЗАЦИЯ, ЧАЛГАЛИЗАЦИЯ, ЧЕСТИТО.
28
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унищожават ни по план. Големите държави ги съсипаха с войни. Малките ги купиха и прогониха доброзорно умното им население. Натискат ни да свикнем с мисълта, че тук ще живеят африканци и азиатци. Цветът на нацията ни го казва това...
27
3
 
21
 
! Отговори
миекащ преди 7 години
До Чичо МиткоАми *** ти на село, вземи земя и ори, ори! И си говори на "млеко", "идеме" с козите и....бабите. Остави си Софийското село на пришълците, а "облагороди" Странджа, Лудогорието, Добруджа - където ти хареса. Ха познай откъде ти "миекам"?
26
4
 
54
 
! Отговори
бай Пеньо от село преди 7 години
До Чичо МиткоАко софиянците не ограбват останалата част от страната няма да е така. Знаеш ли, че 97 процента от чуждите инвестиции в България са в София, знаеш ли че 70 - 80 процента от хотелите на "Слънчака" както му викате са собственост на софиянци, знаеш ли че на Шуменско пиво и Пиринско пиво чорбаджиите не са нито в Шумен нито в Благоевград а са познай къде. Така че не обвинявайте "провинциалистите" че идват в София. Те не я харесват. Просто нямат избор.
25
3
 
22
 
! Отговори
Рр преди 7 години
Чичо Миткооо,няма пари на село ваа.колко заплата зимаш у софето ва чичоо.аз на село взимах 350 лева ва чичоо.емигрирах и сия зимам 4000 лева ва чичоо:)
24
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи като музика за ушите на останалите 7 милиарда хора около света, които само за 7 години пропищяха от това 7 милионно диво, еб.ливо, крадливо и злобливоо племе балканско!
23
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Положението е много зле. Българското семе загива. Като няма читава жена да създадеш семейство и младите българи си хвърлят семето на плочките в банята. Познавам много млади ергенчета без жени и си изхвърлят семето сами на плочките в банята. Сега идват араби и черни от Африка, те ще заместят българското семе.
22
19
 
6
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Освен количеството нещо за качеството?ГЕРБ победа!
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превод: Тая земя е обезлюдяла и значи трябва да доведем други да я заселят. То и за Германия разправяха че трябва да им подмладят населението.
20
9
 
9
 
! Отговори
reshenie преди 7 години
celiq bulgarski etnos da se otkaje ot p.e.d.erastiqta i pak shte ima rajdaemost. Inache vnasqme siriyci i te shte opravqt bulgarkite.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** е в демогравска катастрофа а не криза и наи скоро време ше изчезне тая територия направо закриваи
18
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожарникарят и още няколко преди него много се стараха за да стигнем до това положение.
17
5
 
60
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
А защо не дават гражданство на бесарабските българи.Имало много желаещи,но държавата дърпала "ръчна" спирачка,защото икономиката ни не позволявала...? А като дойдат скакалците от Азия и Африка ще се отлепим ли от дъното или ще потънем до магмата на Земята?
16
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млад човек съм, но няма как да се задържа в България при положение, че мутрите се гаврят с мен. Българките са уруспии, трудно се създава семейство с българка, вечно с претенции, алчна и нагла. Шефовете са капиталисти - мутри и бандити и гърбят смачкания народ за 200 - 300 евро на месец. Ами ей ви на - внасяйте сега араби и *** да си сеят семето в българките и това е. Дотук докарахте България... Не че ми пука, взех си абичката и торбичката и отидох да живея в нормална държава. Свят голям.
15
2
 
34
 
! Отговори
$$$$ преди 7 години
Белия човек винаги е бил трън в очите на еввреите....защото му е конкуренция!Няма бял човек няма конкуренция за власт..а тези който се вкарват са "нов внос" роби ..все пак някой трябва да работи за без пари на еввреите ...
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Жалко че не мога да давам повече от един лайк, баце !Най - сетне някой да изкаже очевидния факт..
13
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Дори сега да тръгнат да се подобряват нещата ... " ??? Че те стават все по-зле г-н Паднал от Марс ... На 28 съм и никога на година толкова приятели/ки не са напускали завинаги страната , продават апартаменти , къщи - всичко и нямат никакво намерение да се връщат ...
12
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да стоя в България ? Дайте ми 2000 лева заплата и ще остана. Но да се гаврят с мен мутри, чорбаджии, народни душмани. Няма да стане тая.