Българите – все по-щедри, но пак сме сред последните дарители

Най-склонни да помагат на хора в нужда са в Мианмар, САЩ и Австралия
6
Българите – все по-щедри, но пак сме сред последните дарители
Снимка: Булфото, архив

Увеличава се броят на хората в България, които са помагали на непознат, отчита Световният дарителски индекс на КАФ за 2016 (CAF World Giving Index 2016) - проучване, което измерва щедростта в 140 държави.

Резултатите са оповестени от CAF Global Alliance и българския й член Фондация "BCause", съобщиха от фондацията.

Повече от 42% споделят, че са помагали на непознат през 2015 г. и това е забележителен ръст спрямо предходната година, когато са отчетени 38 на сто.

Броят на хората, които са дарили пари обаче е спаднал от 27 на 13 процента.

Най-високите нива на даряване на пари в България са отбелязани през 2014 година, когато страната ни пострада от наводнения.

Дарилите време като доброволци у нас са нараснали до 7 процента. Дарителският индекс на България бележи лек спад от 23 на 21 процента. Така страната ни се нарежда на 129-то място в света /от 140/ и на 9-то място сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса.

Забележимо е нараснал броят на младите хора в България, на възраст между 15 - 29 години, които са помагали на непознат - 51 на сто през 2015 г., 37% през 2014.

Ръстът в тази възрастова група е много по-голям, за сравнение в групата 30-49 години нарастването е от 43 на 51 процента.

В света броят на хората, които са помагали на непознати, бележи най-високи стойности през 2015 г.

За първи път откакто се прави проучването, повече от половината хора в 140-те държави по света казват, че са помагали на непознат и броят на доброволците рекордно е нараснал. Даряващите пари в световен мащаб слабо са се увеличили.

Най-щедрите хора в света за трета година са жителите на Мианмар. На второ място са САЩ, които са най-щедрата страна в западния свят. Трета сред 140-те е Австралия.

Останалите в топ 10 са Нова Зеландия, Шри Ланка, Канада, Индонезия, Великобритания, Ирландия, Обединени арабски емирства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даряват имащите, а ни тези, които едвам изкарват месеца.В тази обстановка на фактическо робство (плащат ти колкото до си нахраниш евентуално) дарения могат да се очакват от новите робовладелци, за кумова срама и собдствена реклама.
3
1
 
1
 
! Отговори
Гинка преди 7 години
Ако вярваха повече, щяха да даряват повече!
2
0
 
8
 
! Отговори
Гого преди 7 години
За какво да дарявам като няма пари за собствените си разходи тия в парламента те да даряват и без това те крадат парите на народа
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко сме щедри, но със сигурност знам че сме скрънзи. Мноооооооооого големи скрънзи!