Срещу бизнеса "Споделено пътуване": Глоби, мерки...

Депутатите гласуваха единодушно против тези, които удрят превозвачите
28 окт 2016 12:30,
71
Срещу бизнеса "Споделено пътуване": Глоби, мерки...
Снимка: архив, БулФото

Парламентът прие завишени глоби и въведе нови правомощия на ДАИ срещу нерегламентирания превоз на пътници. Депутатите от всички цветове гласуваха единодушно на първо четене изменения в закона за автомобилните превози, с които се задвижват санкциите. 

Още по темата
Промените не са насочени към споделените пътувания на приятели, които решават да пътуват заедно до морето и да делят бензина, а към онези, които превозват непознати и печелят от това. 

"Всички сме наясно за колите и малките бусове, които уж тръгват в същата посока и уж возят на цената на билета на обществения транспорт, но не издават документ", обясни Димитър Горов от БСП, който обяви, че червените подкрепят предложенията на управляващите. 

С текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ, се увеличават глобите за шофьори, които извършват превоз на пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв. 

С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството. 

По време на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт попита как ще се доказва, че пътниците, които се превозват, не са роднини. Той поиска това да се регламентира между първо и второ четене и предложи да има препратки към Наказателния кодекс например.

"При извършването на тези превози се избягва внасянето на осигуровки, а това е криминално деяние", обясни патриотът. 

Станислав Иванов от ГЕРБ му отвърна, че подобни текстове ще са следващ етап. Той допълни, че е възможно дори да се предложи отнемане на книжката или на колата на нарушителя. 

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност.

Той обясни, че когато например младежи решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби няма да има. Наскоро обаче той видял в една от платформите за споделено пътеване, че се предлага автобус с 57 места. 

"Промените са срещу хитреците, които искат да ударят превозвачите", каза той и призова да се даде знак за защита на бизнеса. 

Димитър Горов от БСП пък призова освен за бизнеса, да се помисли и за пътниците и как билетите да се намалят. 

Депутатите приеха и друга промяна в закона за автомобилните превози - общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място. Оказва се, че в момента в закона пише, че глобата е 10 лв. и Столична община е голям нарушител с глобата от 40 лв., с която наказва гратисчиите. 

От БСП обявиха, че преди второто четене ще внесат предложение да се въведе таван на глобите, който общините да не могат да прескачат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
11
 
! Отговори
край преди 7 години
возете си се и да ви не дреме. Интернет промени бизнеса - държавата все повече няма да може да го ограничава.
37
1
 
22
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Манчестър - Лондон: 2:30 с влак, 4:30 с кола разстояние 320км. София - Бургас: 7ч. влак/мизерия/, 3:30 с кола - 380км.София - Варна: 8ч. влак/мизерия/, 6:00 с кола - 487км.В цяла Европа железопътният транспорт е за предпочитане. Няма ли кой да открадне и последните релси и да се приключи с това БДЖ! Ненормална държава, управлявана от ***!!!
36
1
 
25
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Пътуваш ежедневно от точка А до точка Б. Возиш съседа щото и той пътува, ама с автобус му е скъпо. Това значи е допустимо. Ако вземеш друг да возиш от някакъв сайт за споделено пътуване вече правиш престъпление. Трудно за обяснение Някой ще каже взел си пари. Ами, ако не съм взел, а съм спрял на бензиностанция и този другият е платил бензина. Труден казус за лобистите. Неслучайно го тургам редом до Топлофикация. И накъдето и да погледнеш в милата ни държава все същото.
35
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 7 години
До АнонименЧесто пътувам и в колата има места за още 4ма , често казвам хора пътуващи на стоп, това нарушител ли ме прави в случая, харесва ми да имам компания и да си говоря с някого и не мисля че някой има право да задължава хората да качват този или онзи в собствените им коли.
34
1
 
18
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Конституция на Република България:Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
33
1
 
27
 
! Отговори
Васо преди 7 години
"При извършването на тези превози се избягва внасянето на осигуровки, а това е криминално деяние", обясни патриотът." Този патриот от Марс ли падна, че не знае какви заплати се взима и какви осигуровки се плащат в бг-то. Истината е, че поредното лоби в НС си заработва премиите. И за пореден път вкарва овцете при правилния стригач. Освен, че не правят нищо за доходите ни, ами и всеки плах опит да се защитим от мизерия е осуетен. А иначе добри уж намерения, социални, правови и Патриотични.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цялата Мара втаса, та с това се заеха милите родни путатипо добре да бяхте направили нещо що годе полезно за възрастните хора - социален патронаж и т на това вашето сега си е чист лобизъм
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е кво сега, ДАИ ще проверява частните автомобили ли? Найш кога ще им спра? Само КАТ имат това право.
30
2
 
24
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Закон ли ще изкарат, що ли. Значи аз нямам право да качвам в колата си друг освен роднина. И значи тия превозвачи са като Топлофикация, няма отказване от тях. И като пътувам към селската си къща нямам право да возя с мен някой да си поделим бензина и той да спести някой лев. Както са я подкарали ще направят допълнение към талона на автомобила със списък на позволените пътници.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автобусните превози трябва да намалеят. В нормалните държави хората използват влакове.
28
1
 
22
 
! Отговори
Петър преди 7 години
В Германия това е много разпространено и никой не го преследва чрез закони. Дори си има и специален сайт за такива пътувания.
27
1
 
20
 
! Отговори
вв преди 7 години
Добре, да ползваме автобуси, ок, НО примерно от Пазарджик до София (100 км разстояние) има един автобус сутрин в 7ч. и един на обяд в 13ч. За ранния билети трябва да купиш от предишния ден, иначе няма шанс. За другия също е много относително дали можеш да се качиш. Е, аз как да стигна до София в този случай, че и 11 лв. да им дам?Просто питам, де.
26
1
 
12
 
! Отговори
Мими преди 7 години
12 е прав,и на 148, 118 и т.н.Никой от така наречените държавни служители не му дреме за каквото и да било,освен за незаслужената заплата,отпуск,бонус.МВР начело с измислената нагла и бездарна некадърничка не върши абсолютно нищо.Няма да пиша повече,защото с всяка дума се ядосвам,а "Да се ядосваш,значи да наказваш себеси заради грешките на другите"
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, в маршрутките дават ли билетчета винаги?
24
3
 
37
 
! Отговори
222 преди 7 години
Имам едно питане.... Значи ако пътувам с любовницата си за да докажем че не пътуваме споделено сVиRкI ли ще трябва да я карам да ми прави пред контролния орган??? Благодаря
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези *** закони и алчността им до никъде няма да стигнат.Вече има решение на жалбата в полза на UBER срещу решението на България да им забрани да действат у нас!Естествено санкциите ще ги плащат данъкоплатците !!!
22
5
 
2
 
! Отговори
Metro преди 7 години
Затова използвайте метрото :)metrotimer
21
1
 
28
 
! Отговори
Пътуващ преди 7 години
От Лондон до Абърдийн пътувах с Автобус за 3.50 паунда еднопосочния билет.От Абърдийн до Глазгоу пак бяха по 3 паунда билетите.Тукашните превозвачи ако пуснат билети София - Пловдив за 7-8лв , то тогава няма да има нужда от споделени пътувания
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе аланкоулуци как си позволявате да крадете повече от дупетатите?! Вие срам нямате ли? В държавата на мутрите мислите ли че ще ви позволят да забогатявате незаконно? Ама сте и вие черна икономика ше праите! Само дупетатите имат право на черна икономика щото вие им давате власта а на вас никой не вие дал власт! ЯСНО?????
19
1
 
21
 
! Отговори
Оцеляване преди 7 години
Много хора работят в отдалечени на десетки километри градове, за да издържат семействата си. Най-често в София.плащат им прилично, не като в дълбоката провинция, но не достатъчно, за да живеят под наем в нормални квартири. За да спестят се налага да пътуват всеки ден, обикновено с колата на един от тях, като си СПОДЕЛЯТ разходите за гориво. Понякога те са съседи, братовчеди, приятели от години...Кое тук е незаконно ?

Спонсорирани публикации