Система в разпад: Може ли да останем без прогноза за времето?

Не само ниските заплати са проблем в БАН, оборудването им е архаично
17 ное 2016 09:45,
77
Система в разпад: Може ли да останем без прогноза за времето?
Снимка: Bulphoto

"Ако продължим така, системата ще започне да се разрушава", коментира директорът на НИМХ към БАН. Вчера учените от академията излязоха на протест заради ниското заплащане. За първи в историята на БАН, създадена през 1869 г., се организира Общо събрание на открито за бюджета на академията за 2017 г. и за заплатите, които са с 200 лева по-ниски от средната работна заплата в страната.

Още по темата

"Ситуацията в БАН като цяла е много тежка. Смята се, че тези пари, които се дават на БАН, са за наука. Само че не е така. Има много оперативни дейности, за които се плаща с тях. В момента 1300 души работят в общо 1100 пункта за измерване на водите в цялата страна. Част от тях работят денонощно. Отделно, в реките има съоръжения за измерване на водата, скоростта, с която тече", обясни пред Нова тв проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН даже се появи протестен надпис: "Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България".

От БАН твърдят, че дългогодишната политика на финансови рестрикции застрашава работата на учените ни. Според тях предложениятa за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури и не може дори да покрие разходите за възнаграждение.

"57% от хората които работят в НИМХ получават минималната работна заплата от 420 лв. Това означава, че от чистачите до директора на метеорологична станция получават една и съща заплата", възмути се проф. Брънзов.

По думите му млад сцепиалист започва работа в синоптичния център със заплата от около 500 лева, а това не ги мотивира и не след дълго се стига до овакантяване на работното място.

"Миналата година 9 млади специалисти, на които разчитахме, напуснаха. Ресурсът, с който разполагаме е най-малкият на единица площ. Румъния, Сърбия и Македония имат по-голям ресурс, а те не разполагат с море. Ние, от НИМХ обслужваме и Черноморието. Не ни трябват само заплати, но и поддържане на тези уреди, които са доста стари – произведени са в бившия СССР", оплака се проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. И обясни начина, по който се определя бюджетът на НИМХ. Похвали се, че институтът кандидатства по всички програми и печели важни международни проекти.

По думите му, обаче, ако не се вземе отношение относно бюджета на НИМХ, скоро пунктовете в страна ще започнат да се самозакриват.

"Ако продължим така, системата ще започне да се разрушава, без някой да може да я спаси. А метеорология и хидрология без измервания не може. Тези прогнози за времето и реките са свързани с живота и здравето на хората. Те не могат да спрат и няма да го позволим, защото ние сме отговорни хора", коментира още проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са ми интересни тези дето искат с малко средства да се прави много. А вие как мислите, че стават нещата в момента? Да не мислите, че някой институт има МНОГО в момента?Всички са на ръба на оцеляването и се опитват да правят някакви изследвания с много малко средства. Ама когато заплатите паднат под прага на бедността,хората просто си тръгват. А без хора, нищо не можеш да направиш. Числом и словом НИЩО!Като си кажа заплатата на чужди колеги и те ме питат - ама на седмица ли. Не, на месец.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дианаСещам за МФЮ, *** и още неколко, а меракът ми за каквато и да е наука секва безвъзвратно и окончателно...
36
4
 
9
 
! Отговори
наука? преди 7 години
Добре, важно е да има наука. Но защо се занимават от БАН с изследване на проблемите на извънземните??? Дори организираха и платиха конференция на тази тема на 5ти и 6ти ноември, беше отразено подобаващо от много *** (предимно феновете на извънземните от "Труд", те там са луди). Къде са извънземните, къде са им проблемите и за каква наука иде реч? Това не трябва да се плаща от моите дснъци, sorry! По-добре неуки, а не "иху-аху-получихме фскс от космоса"
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти, който ползваш прогнозата за времето на телефона си, знаеш ли, че сайтовете, които я дават вземат данните от БАН? Продължавай да я ползваш, скоро може да я няма....
34
4
 
13
 
! Отговори
диана преди 7 години
Тези, които твърдите, че науката била само за университетите, можете ли да ми кажете поради каква причина университетите НЕ ИЗВЪРШВАТ научна дейност?! Публукуват по една статийка, граничеща с псевдонаука на български език в собствения си годишник и това е. Хората от БАН публикуват в световните списания за наука, отворете си очите и прогледнете!
33
1
 
11
 
! Отговори
До До 39 преди 7 години
Хем не ти е работа да определяш бюджет, хем 1100 пункта е абсурден брой?!!А знаеш ли какви са тези пунктове? Правиш ли разлика между синоптична, климатична, метеорологична и дъждомерна станция? А какво е ХМС и пункт за наблюдение на подземните води? Като ги събереш всичките, ето защо са били 1100.Прав си, че когато може всяка дейност трябва да се оптимизира, но препъни камъкът е в нормативната база и документи. Не може през 2016 да работиш по правила от края на 60-те и да очакваш чудеса.
32
1
 
1
 
! Отговори
Dumbukov преди 7 години
Nov bg mashinen referendum - za ili protiv ban, bnt, bnr!? :-)***** Pitaite bg narod suveren po-chestichko! :-)
31
8
 
3
 
! Отговори
Dessislav, ovchar преди 7 години
I bez ban, i bez prognoza sme jiveli 13 veka. :-)
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 27 години ТАРИКАТЛЪЦИ се сетиха за политиката на доходите . Политиката на асфалт и рязане на лентички , като ли , претърпя провал .
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 27Тази сутрин в новинарския блок (май беше по Нова) говориха по темата и казаха, че бюджетът им е към 10 млн, от които близо 3 и нещо директно отиват за членската такса към Европейската агенция.Ще кажеш, остават поне 6 млн, което пак им е много. На пръв поглед може и така да ти се струва.Но би ли определил какъв според теб трябва да е бюджетът за работа на метеоролгичната станция на вр.Мусала (наскоро бе тема), която работи 24х365 в годината и трябва да има поне 4-5 човека наблюдатели?
28
0
 
6
 
! Отговори
От 34 - 2 преди 7 години
От друга страна инсталирането на автоматична наблюдателна станция за работа по някакъв график с онлайн връзка, автономно захранване и система за охрана, и т.н. не струва 1-2 лева и не може да се прави на парче. Още повече, местата за наблюдение по правило са извън градската среда, много често няма поддържани пътища за достъп или се намират в дълбоки дерета с радиосянка и това качва, както капиталовите, така и оперативните разходи. Да не говорим за задължителната устойчивост срещу обезджелезяване
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31Добър въпрос, за съжаление отговорът е добре забатачен измежду страниците на някое ПМС от миналия век и Правилника за работа.След като временета и технологиите се промениха радикално, трябва и промяна в дейността на институциите. Открай у нас все се говори за реформа, но темата се изчерпва с приказките, а действията ги оставяме на някой друг.Не може в 21 век да имаш пункт, на чиито наблюдател за събраните данни през месеца да плащаш 20 лева (Видял съм го лично през 2007-***).
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък ползвам прогнозата за времето от телефона си, която е доста точна и няма нищо общо с НИМХ. Пита се, за какво ни е НИМХ?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГостАко всички телевизии и радия вземат прогнозите си от НИМХ и си плащат съответната такса, то НИМХ трябва да е доста богата. Ако нямат пари за елементарни неща, то кой по дяволите прибира парите???
24
9
 
6
 
! Отговори
КК преди 7 години
Някой да знае за нешо полезно, изобретено в БАН и допринесло за икономиката на България?Защо даваме пари за тази паразитна институция?
23
8
 
10
 
! Отговори
КК преди 7 години
Така е. Всички имаме право на наука, но не е задължително науката да се прави само в БАН.БАН е една паразитна структура, която по-скоро пречи за развитието на науката в България. Мястото на науката е в университетите.БАН се е превърнала в сладка службица за шепа академици и член-кореспонденти с могохилядни заплати и пожизнени пенсии, докато редовите учени са оставени със заплати съизмерими с тези на чистачките. Да им се чудиш защо стоят там, а не напуснат! Овце!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето Баце подаде оставка и останахме без метерология. Сигурно слънцето утре няма да изгрее
21
3
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 7 години
Правят достатъчно за да си изкарат с труд заплатите. Като повечето от нас.Освен прогнозата за времето, дето я гледаме по всяка новинарска емисия, изготвят и различни прогонстични модели за климата, речния отток, запасите от вода в почвата и т.н., които за съжаление работят и изискват непрекъснато обновяващи се данни. Те идват както по линия на международния обмен (спътникови, наземни и морски станции), така и от нашата си локална мрежа. За да ползваш обмена се иска членство и то е с пари.
20
4
 
8
 
! Отговори
i.e. преди 7 години
До баба виА Гугъл откъде вземат информацията за да ти покажат времето?
19
3
 
13
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Докато българинът смята, че прогнозата за времето се прави от симпатичния плешив младеж от новините, дотогава компютрите на НИМХ няма да бъдат модернизирани и няма да има средства за четене на доклади на синоптиците от НИМХ на международни конференции. Прогнозите за времето не се правят нито в БТв, нито в Нова, нито в която и да е телевизия или информационна агенция, телевизиите и информационните агенции вземат от НИМХ прогнозите си, няма откъде другаде да ги вземат.

Спонсорирани публикации