Система в разпад: Може ли да останем без прогноза за времето?

Не само ниските заплати са проблем в БАН, оборудването им е архаично
17 ное 2016 09:45,
77
Система в разпад: Може ли да останем без прогноза за времето?
Снимка: Bulphoto

"Ако продължим така, системата ще започне да се разрушава", коментира директорът на НИМХ към БАН. Вчера учените от академията излязоха на протест заради ниското заплащане. За първи в историята на БАН, създадена през 1869 г., се организира Общо събрание на открито за бюджета на академията за 2017 г. и за заплатите, които са с 200 лева по-ниски от средната работна заплата в страната.

Още по темата

"Ситуацията в БАН като цяла е много тежка. Смята се, че тези пари, които се дават на БАН, са за наука. Само че не е така. Има много оперативни дейности, за които се плаща с тях. В момента 1300 души работят в общо 1100 пункта за измерване на водите в цялата страна. Част от тях работят денонощно. Отделно, в реките има съоръжения за измерване на водата, скоростта, с която тече", обясни пред Нова тв проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН даже се появи протестен надпис: "Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България".

От БАН твърдят, че дългогодишната политика на финансови рестрикции застрашава работата на учените ни. Според тях предложениятa за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури и не може дори да покрие разходите за възнаграждение.

"57% от хората които работят в НИМХ получават минималната работна заплата от 420 лв. Това означава, че от чистачите до директора на метеорологична станция получават една и съща заплата", възмути се проф. Брънзов.

По думите му млад сцепиалист започва работа в синоптичния център със заплата от около 500 лева, а това не ги мотивира и не след дълго се стига до овакантяване на работното място.

"Миналата година 9 млади специалисти, на които разчитахме, напуснаха. Ресурсът, с който разполагаме е най-малкият на единица площ. Румъния, Сърбия и Македония имат по-голям ресурс, а те не разполагат с море. Ние, от НИМХ обслужваме и Черноморието. Не ни трябват само заплати, но и поддържане на тези уреди, които са доста стари – произведени са в бившия СССР", оплака се проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. И обясни начина, по който се определя бюджетът на НИМХ. Похвали се, че институтът кандидатства по всички програми и печели важни международни проекти.

По думите му, обаче, ако не се вземе отношение относно бюджета на НИМХ, скоро пунктовете в страна ще започнат да се самозакриват.

"Ако продължим така, системата ще започне да се разрушава, без някой да може да я спаси. А метеорология и хидрология без измервания не може. Тези прогнози за времето и реките са свързани с живота и здравето на хората. Те не могат да спрат и няма да го позволим, защото ние сме отговорни хора", коментира още проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на комунистическата система нямахме банани и тоалетна хартия и не можехме да бегаме на запад, а сега при евраотлантическата капиталистическа система навсякъде има тоалетна хартия и можем да бегаме на запад да береме ягоди и с еврата да си купуваме красиви западни коли а не да караме грозни руски москвичи и лади.
17
6
 
12
 
! Отговори
doood преди 7 години
Четейки коментарите, не системата ми цялата държава ще се самозакрие от "компетентните си граждани" . Науката е основна движеща сила в една устойчива икономика. Това , че пиели кафета, ами като с уредите на великия СССР немогат да си свършат работа и за 500 лв им се оценя интелекта и знанията на научен работник... какво да правят друго. Държавата вместо да инвестира в научните си звена за да ... какво да се хабя, какъвто народа , такава и държават ...
16
0
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Най-много ми хареса един лозунг издигнат от протестиращите учени:"Сит търбух - за наука глух !"
15
0
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
То и в турските и индийските сериали сценаристите са се постарали да покажат, 4е у4ението е важно.
14
13
 
12
 
! Отговори
К преди 7 години
Прогноза за времето? Че то точна прогноза нямаме от години. Те по цял ден си драпат макарите и се чудят каква глупост да хванат да "изследват". Никаква файда от тая институция, да затварят цирка...
13
9
 
8
 
! Отговори
баба ви преди 7 години
Ам чи те отдавна не познават и налучкват времето! Плашат ни за добър ден. Гледайте гугъл за времето.
12
1
 
9
 
! Отговори
хм преди 7 години
Знанието е Сила. Науката е в основата на вси4ко останало.
11
1
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
а ти ?
10
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 7 години
"..млад сцепиалист.." - не знам дали в БАН системата се разпада, но в така наречената "журналистика" това явно отдавна е станало. Всеки който има напъни за изказване се самоименува "журналист", "блогър" или нещо подобно. Разбира се за такова нещо като "грамотност" те са и чували, още повече и за компютърна грамотност. Не вярвам това недоносче да е написано с лист и молив, а на компютър. И въпреки това се допускат елементарни грешки които всеки с минимална съобразителност ще забележи.
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 800 hranenici za ednata prognoza - 80 ооо ооо лв. годишен бюджет,
8
1
 
7
 
! Отговори
вера преди 7 години
До SakiТи в БАН ли работиш?
7
0
 
2
 
! Отговори
маке преди 7 години
я ке ви кажем или ке вали или немаа дали ке пийнем днеска некое и друго килце винце ке каже жената ако не си пийнем тайничко наздраве ама да не ме издадете
6
2
 
5
 
! Отговори
сЦеПиалист преди 7 години
Радев ще помоли Макуфей да отвей десетина прогнози от Бухарест
5
3
 
8
 
! Отговори
от горе преди 7 години
То няма пари за ракия и цигари, вие ми търсите за 'леб !!!
4
5
 
18
 
! Отговори
реалността преди 7 години
не са само заплатите, много често ти се налага да си носиш и мебели от къщи. Компютрите за работа си ги купуваш от заплатата. И куп други стряскащи неща.
3
11
 
9
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
ще я четем от примерно тук: httрs://wеаther.cоm
2
12
 
14
 
! Отговори
Ей, преди 7 години
научи ли се някой на държавна хранилка,от 9 кладенеца вода ще носи само и само да докаже как без него не може!
1
26
 
17
 
! Отговори
saki преди 7 години
Работен ден в БАН. 1.кафе 2.кафе 3.раздумка на по цигара 4. втора раздумка за политика 5.обяд 6.кафе 7.пак раздумка следобедна 8.айде да си ходим

Спонсорирани публикации