По 5140 лв. от всеки българин прибира хазната догодина

На българския данъкоплатец се падат по 3341 лв. държавен дълг
Обновена: 23 ное 2016 07:09 | 23 ное 2016 07:00, Елка Василева
57
По 5140 лв. от всеки българин прибира хазната догодина
Снимка: архив, Reuters

Догодина всеки българин трябва да извади 5140 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2017. Това изчислиха от Института за пазарна икономика.

ИПИ представи вече традиционната разбивка за задълженията на данъкоплатците към хазната. Сметките на икономистите се основават на разчетите на правителството в оставка, заложени в проектобюджета, пише „Сега“.

Оказва се, че през 2017 г. трябва да заработим и внесем по 303 лева за издръжка на чиновниците и по 583 лева за армия и полиция. Още по 468 лева ще платим за образование, а по 591 лева, за да работи здравната система. Както и предни години, най-голямото бреме са социалните разходи - за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1723 лева.

Не са малко и парите, които всеки от нас трябва да плати заради заемите, с които се е нагърбила държавата. Само лихвите по стари дългове ни костват по 116 лева. Това е повече от лептата ни за култура и спорт догодина - 87 лева на калпак.

Заради борчовете, теглени от различни правителства досега, на българския данъкоплатец се падат по 3341 лева държавен дълг, показват изчисленията на ИПИ.

Екипът на ИПИ заедно с фондация "Фридрих Науман" е разработил нов сайт - kolkodavam.bg - с данъчен калкулатор, с помощта на който всеки може да провери колко пари му иззема хазната под формата на данъци, акцизи и осигуровки. На практика половината от годишния ни доход отива за плащане на различни задължения към държавата, коментира Петър Ганев от ИПИ.

45% от парите, които изкарваме, отиват за основни плащания към бюджета, а ако добавим различните имуществени и други общински данъци и такси, бремето на данъкоплатеца отива към 50%, поясни Ганев. Той изтъкна, че има значение как човек живее и за какво харчи. Пушачите например плащат акцизи и за тях бремето е по-голямо в сравнение с непушачите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради Гроб ще влезнем в дългова спирала като Гърция!!Защо взеха заем от нови 12 милиарда тази година без реална идея за какво ще ги използват?????
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ направи по-голямата част от тези дългове, ГЕРБ открадна по-голямата част от средствата по тези заеми, а сега ще ги плащаме ние.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто не си заслужава, това е пълен абсурд, който си ги е правил тези дългове да си ги плаща, нас никой не ни е питал да се теглят заеми, а отгоре на всичкото почти нищо от тези пари да не стигне до самите хора, които всъщност ще ги връщат, като гледам ще останат няколко ***, които са съгласни на тази несправедливост и с охота ще плащат грешките на управляващите :D Жалко стадо сте, затова предстои само да страдате, защото сте прости.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност ще има пари, ще си ги извадят от милионите, които откраднаха, а ние които се опитваме да правим бизнес и да си плащаме данъците, със сигурност ще продължим да го правим, като *** да се счупваме от работа, за да може това развихрило се плиткоумие да продължи да се развива, не се излагайте, ще си останете софиянци и извън този жалък град със силно замърсен въздух едно голямо гето и тук-там малък оазис с българи в Пловдив, Бургас, Варна, Русе. Поколенията от 20 до 40 се махат.
40
0
 
13
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Да харесва ми идеята. Детски само до 3-то дете с икзлючение близнаци. РЕФЕРЕНДУМ по темата. И да видите как ще има пари.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страната въобще няма да може да изплаща дълговете направени от алчните, егоистични *** били на чело на държавата през годините, които вместо да инвестират тези пари в страната, те ги откраднаха за лични нужди, което обяснява, защо България не може да е подредена и добре поддържана като Унгария, Словакия, Хърватска, Румъния, все страни, с които преди 27 години сме се освободили от комунизма, изглежда там свестните хора са повече, ще настане абсолютна криза, ще остане 1 град с малко млади в него
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук ще останат само пенсионери, роми, бежанци, крадливите политици и онези по общините, фирмите покрай тях и някои от техните деца, които и те няма да имат избор и ще отидат на запад, всичко това съвсем скоро, след 10 години ще започне да си личи емиграцията ясно, когато около 1 млн работещи днес ще са се пенсионирали, а над 500 000 ще са емигрирали. Тази дупка, в което превърнаха страната хората на прехода предстои да се спомине, да не мислите, че цял живот ще чакаме на някои да им дойде мозък.
37
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Да им спрът децките! Раждат по 15 деца а белите българчета на могат да се раждат!
36
1
 
1
 
! Отговори
varg преди 7 години
по важно е за мен въпроса личен, щe ви бъда мнoгу благодaрен, значи, аз съм cпaл с Eрджaн, а пък той е cпaл с един който е гe.й(питeраст), тогава товa прави ли ме и мен такъв, или не?
35
0
 
12
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Време е да спрете помощите за над 3 деца. То siganite само на това разчитат. И това са пари от бюджета. Взети то нашите данъци. Предлагам референдум за детските помощи да са до 3-то дете. С изключение близнаци.
34
0
 
5
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Сега максималния месечен размер на осигурителен доход 2600 лв. Може и да е 2700. Махнете го това нещо и нещата ще тръгнат по друг начин.
33
0
 
14
 
! Отговори
Светло бъдеще преди 7 години
След 10-15 години ще ги взимате тия пари от ромите. Някои си прибраха милиони ощетявайки българските граждани, сега онези, които работят за жълти стотинки ще трябва да покриват дупката, наистина ли вярвате, че младите ще останат да живеят такъв живот :D При положение, че вече половината им познати и приятели са на запад, и че знаят доста добре езици :D Милионерчетата които по принцип в живота са некадърни и нищо не могат, ще останат тук с кадърните ромчета да развиват икономиката...
32
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 7 години
Аз съм ОК да плащам тези пари. Те трябва да създават среда, в която да изкарваме повече пари. Сигурна среда, в която ако си болен да оздравееш, среда в която децата да имат образование и да се учат за да станат по-добри от нас, среда в която бизнеса да се развива за да ставаме по-богати. Лошо е когато някой краде тези пари и те вместо да помогнат на болния или да дадат образование на децата или да помогнат на бизнеса се крадат за лукса на хората с гладни очи. Нима кожения салон има значение?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората за тва си укриват приходите и гледайки по тия новини все така ще продължават.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста е тъпо ,че ние малкото работещи трябва да издържаме връзкарите на държавна хранилка(администрация, политици, военни и прочие безсмислени индивиди). А това ,че те взимат по-големи заплати от работещите в частния сектор е направо идиотско.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля да не плащам нищо,а някой римлянин да плати и моя дял.Досега все аз съм ги хрантутил,догодина съм пас,да търсят моя дял от някое факултетско паразитче по избор.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз в Англия плащам по-малко данъци бе.....
27
0
 
22
 
! Отговори
gogo преди 7 години
аз затова и не плащам данъци - да са ме питали, когато теглиха кредитите?
26
23
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Орешарски съсипа страната. Веднага избори и Бойко да нормализира страната.
25
3
 
35
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
И какво стана сега - Боко тегли кредити - народа плаща!