Кунева: Кризата в Харманли беше преодоляна

Антикорупционният закон - отговор на въпроса с каналджиите, смята тя
40
Кунева: Кризата в Харманли беше преодоляна
Снимка: архив, БТА

Кризата в Харманли беше преодоляна, изслушване на ръководствата на МВР, МО, ДАНС и ДАБ и съвместните действия между институциите ще дадат решението занапред. Намесата на МВР беше адекватна и навременна. Това заяви на брифинг в Стара Загора лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер в оставка Меглена Кунева, информират от пресцентъра на партията.

Според Кунева трябва да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда в такива ситуации.

Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето, е коментирала Кунева и е добавила, че засега нито европейската политика, нито световната дава отговор на въпроса с овладяването на бежанските потоци.

Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особено желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи, е казала още тя. По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите.

Според Кунева антикорупционният закон би дал отговор на въпроса с каналджиите, защото по силата на този закон могат да се правят проверки, да се подаде сигнал от всеки гражданин, включително подписан или не, да се предоставят на органите снимки, информация, която доказва деянието, от страна на гражданите и местното население, които познават средата и нарушителите, за да се спрат каналджиите.

Кунева е изразила разочарование, че 43-то НС отхвърли антикорупционният закон в първия му вариант, дори без обсъждане. Сега законът е приет на първо четене в по-радикалния си вариант и до края на работата на този парламента е ключово да бъде приет и на второ, категорична била тя.

Недопустим политически инфантилизъм е 100 процента мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг - което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 процента мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм, посочила Кунева.

Според нея за ДБГ и РБ това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел.

Димитър Делчев посочил на свой ред, че във вторник в Народното събрание ще има голям дебат с водещи експерти, политици, партии, специалисти, неправителствен сектор, за да се търси решение на въпроса за мажоритарното гласуване и рисковете и преимуществата от него.

Според съпредседателя на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски националпопулистите взели връх и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място. Идеята на правителството да се разделят хората в центъра в Харманли на две групи - семейните, с децата и спазващите правилата, и другите, които участваха в сблъсъците, които нарочно унищожават документите си и са опасни за останалите с агресивното си поведение, е много добра. Аз съм за екстрадиция на вторите, както излезе с декларация и РБ вчера, подчертал Найден Зеленогорски.

Колкото до заседанието на КСНС във вторник, Меглена Кунева очаква там да се разгледат мерки за превенция на подобни ситуации на други места в страната.

На въпрос за участието на ДБГ и РБ в кабинет в рамките на това мнозинство в 43-то НС, Кунева отговорила, че никой не може да направи подобен кабинет без участието на ГЕРБ. РБ и ДБГ в такъв кабинет, нито в служебен, няма да участват със свои политически представители. А правителства на националното единство може да има само под егидата на президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Меглена КуневаДБГ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изчезвай ***! Примитивно, властолюбиво, МОШЕническо същество!
27
1
 
3
 
! Отговори
Аман от тази преди 7 години
Тази твар дали има представа от мненията на хората за нея? Такова властолюбиво същество - с всякакви партии, на всякакви позиции, само и само нещо да зависи от нея... Не може да се отрече, че е дипломатична, умна и образована, но е толкова отблъскваща с това безгръбначие, готова на всичко, само и само да е на власт. И поне нещо след нея да остава в полза на хората, а то нищичко никъде, само едни празни приказки, цялата пара все отива в свирката... Абсолютен родЕн политик - дрън, дрън и нищо...
26
1
 
6
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
До кога Пръмова ще цапа новините?Чиба ***.
25
1
 
8
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Ти пак ли изпълзя ***.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът не минаКакво ще обсъждат пак
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева, да попитам само, получаването на пари от СоРос корупция ли е? Ако с тях се вреди на държавата и пряко и косвено, или се провеждат политики срещу народа? Това в твоя закон има ли го? Ако Андреев прокарва закони, написани и платени отвън, това какво е? Може би главния прокурор знае!
22
4
 
3
 
! Отговори
Life is life преди 7 години
Dobrite hora kato nameriat padnala ranena prichka ia vzemat u doma si da ia izlekuvat i posle pak da ia pusnat svobodna...Taka e s kuche, kote...Taka e s izpadnal v beda chovek...Bg darjavata i bg narod imat dostachno instrumenti i uslovia da priutiat tesi nestastni bejanci, da im pokajat dobrata chovechna strana na bg narod i na bg darjavata i na bg kulturata na jivot.
21
1
 
20
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
От тебе ли бе Пръмовице ?!?! Ти можеш само да предизвикаш кризи !
20
1
 
18
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Куневица метресата на Буда!
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те си ги канят скапаните терористи и после се крият зад охраната и припяват мантри за толерантност докато *** изнасилват децата на хората и им палят къщите.После си закичват ордени и отличия в ЕП и си гласуват заплати по 300-400 хил евро но да не ги обождаме с дребни суми.С такива хора бъдещето на Европа е светло и гарантирано.
18
2
 
36
 
! Отговори
kiko преди 7 години
Един от политиците които трябва да бъдат изхвърлени със шут от политиката и управлението на каквото и да е.
17
1
 
32
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
КУНЕВИЦА ТОТАЛНО СЕ ИЗЛОЖИ С НЕЙНИЯ АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН, ХАРЕСА И ПОДМАЗВАНЕТО НА ДОН БОКО И СЕГА ЗАСЛУЖЕНО Е ЕДИН ОТ НАЙ-МРАЗЕНИТЕ ЕКЗИМПЛЯРИ В СТРАНАТА.
16
1
 
26
 
! Отговори
бг преди 7 години
Как не ги е срам!Заметена не значи преодоляна,щото да ги преразпределят по други места значи още повече напрежение и по други места
15
1
 
23
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
.....о-хххх .... милиционерска щерко ......
14
1
 
57
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Тази жена уж отговоря за образованието , сега дава препоръки за бежанците . Явно в тази държава всеки разбира от всичко .... Общи работници .. Нямам думи за пореден път !
13
1
 
56
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Не е преодоляна,а само временно потушена.Кризата ще де задълбочава докато не върнете хората по родните им места.Куневица,кога най-сетне ще спреш да се изказваш по въпроси от които очевидно нищо не разбираш?!
12
1
 
39
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Доли кривоуста Кризата която сътворихте Тепърва започва.....Чаткате ли смръдливи глупави предатели....
11
1
 
39
 
! Отговори
Главоблъсканица преди 7 години
Тази пък от всичко разбира.Само че, откакто се завъртя около сините и се трапльосва все най-отпред, те започнаха за затъват яко!Що така, бе?
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, беше преодоляна, но без минимална намеса от нейна страна, защо се изказва изобщо? Да не се готви пак за еврокомисар?
9
0
 
45
 
! Отговори
Дори преди 7 години
не чета статията щом тази се изказва - "госпожа капацитет по всичко"...