Да послушаме децата: Шамарите не са форма на възпитание!

74% от насилието върху децата се случва в домашни условия
5 дек 2016 10:14,
28
Да послушаме децата: Шамарите не са форма на възпитание!
Снимка: архив Reuters

Грубо отношение към децата в детските градини е имало и преди, но сега нещата започват да излизат наяве. Зад тази теза се обединиха детският психолог проф. Христо Монов, Цвета Брестничка от Асоциация Родители и Диляна Славкова от "Национална мрежа за децата" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според проф. Монов, когато има критично събитие с деца, по-добре за семейството и за рожбата им, е медиите да са възможно най-далеч.

"Промяната в емоционалното състояние на децата означава, че при тях има някакъв проблем", обясни проф. Монов. По думите му трябва да има специалисти, които да работят с потърпевшите.

Детският психолог с ирония коментира, че през последните години детските градини са "станали прекрасно място и за децата ни, и за учителите" и уточни, че там основната дейност е станала учебната, а не - игровата.

"Проблемът при такъв случай е, че родителите нямат доверие в институциите, че ще реагират адекватно и проверката, която ще направят ще бъде обективна, за да се реши този проблем и заради това се обръщат към медиите", посочи Брестничка.

"Все пак излизаме от една традиция, където шамарите са приемлив начин на възпитание и сега тепърва навлизаме в едно ново отношение към децата, при което и родителите, и цялото общество започват да реагират по-непримиримо към подобни прояви", заяви тя.

Конкретните случаи, които станаха наскоро ясни, показват, че родителите започват да обръщат все повече внимание на това, което децата им казват, коментира и Славкова.

"Според проучване на "Национална мрежа за децата" от 2013 г. близо половината от родителите мислят, че децата са прекалено малки, за да им бъде взето мнението предвид и за да бъдат чути. Тук се показва точно обратното. Според същото проучване - става ясно, че 39% от родителите биха използвали телесно наказание при възпитанието на децата. Това е доста притеснително, но в нашето общество все повече има чувствителност по темата за телесното наказание и заради това случаите, които започват да излизат наяве са все по-чести", обясни и Славкова.

74% от насилието на деца се случва в семейни условия, отчете проф. Манов. По думите му учителската професия е тази на най-бързо емоционално прегаряне - това е една от най-рисковите професии.

Със сигурност човек, когато се държи агресивно с деца, трябва да бъде отстранен от работата си поне докато се възстанови и започне да работи адекватно с тях, смята Брестничка. Според нея трябва да се запитаме защо се стават тези случаи - тези хора са зле платени, там отиват зле мотивирани и често не получават подкрепа при работата си. По думите й повече средства трябва да се насочат към образованието - ако се вдигнат парите за учителите, тогава за местата ще се кандидатират и по-квалифицирани кадри.

Родителите винаги да реагират при съмнения за агресия срещу децата им и да не оставят нещата да се замитат под килима, препоръчаха Славкова и Брестничка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
11
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Както казва Камен Донев в образа си "Учителят": "Боя изгражда, не може само да мъмриш. Все едно Хан Аспарух да мъмри - не става"...
4
16
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Пожелавам ти някой да ти нашамароса хубаво детето, да видим тогава на какво мнение ще си. Ти добре ли си, как се примиряваш с мисълта, че е нормално някой да "шамаросва" детето. Майка ми през живота ми ми е ударила един единствен шамар, но го помня като все едно бе вчера. А повярвай ми, методите й за възпитание бяха железни и винаги съм я уважавала.Така че ако има само шамари, значи си скапан родител и не можеш по друг начин, а ако даваш на друг да го прави вместо теб, направо няма да коментирам
3
3
 
4
 
! Отговори
Още пари преди 7 години
През 2012 година група фондации за ювеналната юстиция не успя да прокарат закон в своя полза. Сега изпозват подставени лица за същото.Неотдавна една такава дирекрорка на фондаци, толерирана орт Плевенлиев заяи с гордист: "Ние сме член на мрежа за децата". Така Вие не знаете, че госпожата която твърдеше във в-к Стандарт "Приветсваме новия закон" сега е скрита зад него.Ювеналнара юстиция се донамества. Тази прескондеренция за какво е? Отчтена дейност за още пари.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбрах само какво недоволствате. Нали по соц време беше приемливо да има шамарчета, нали все милеете за това скапано време? Ето, по детските градини явно все още цари този метод на възпитание! Естествено, за неразбралите да кажа, че горното е ирочнично, че някои хора не правят голяма разлика..
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шамарите са традиционна местна форма на възпитание ама нещо се поевропейчихме и сега журналистите ходят насам натам по градините да слухтят кое дете ги е яло но винаги ще има шамари може би дори понякога в ушите ни звучи шумът от нечий шамар.

Спонсорирани публикации