Борисов не ще мир с БСП: Да ви видя как ще се оправите с бежанците!

Премиерът в оставка обвини социалистите в предизборни лъжи
312
Борисов не ще мир с БСП: Да ви видя как ще се оправите с бежанците!
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов обвини социалистите в популизъм и лъжи по проблема с бежанците и мерките за решаването му.

Още по темата

"Популизмът в цяла предизборна кампания – да ни се обяснява как г-н Радев ще прати армията на границата и ще пази границата, чакам да го видим в действие и тогава с министър Ненчев ще преценим дали сме грешали като не сме изпратили Сухопътните войски да стоят с танковете и артилерията на границата", коментира той на редовното заседание на правителството, според стенограмата.

Заседанието на Министерския съвет в оставка също започна с тази тема, като Борисов обяви, че според БСП правителството е излязло виновно, че е осигурило пари от Брюксел за справяне с мигрантската криза.

Той допълва, че управляващите многократно са искали да има разбиране по тези теми, защото самите европейски социалисти са гласували в Парламента за много по-меки мерки от нашите.

"И тогава чух, че ще бъдат викани да им дърпат ушите. Не знам дали се е случило, нямам информация от БСП. Така че двойният стандарт, лъжите, измамите рано или късно лъсват, като при референдума. Всички мислеха, че това е атака срещу нас, а то е срещу държавността. Аз си спомням това предаване "На четири очи" – ясно обясних какви са рисковете, казах истината. Госпожа Нинова на Консултативния съвет каза, че не са говорили за рисковете, защото тогава били в предизборна кампания. Ненчев беше там – чу, и Горанов беше – и той чу. Сиреч, когато е предизборна кампания – може да лъже, когато не е предизборна кампания, може и да търси помирение", заявява министър-председателят.

Борисов посочва, че е за помирение и национална отговорност, но не можеш "да рушиш, рушиш, рушиш и когато трябва да градиш, да кажеш: "Ама ха сега всички да градим".

Според него правителството е поело пасивите на проевропейската си политика.

"За 160-те милиона това ни беше и договореността с г-н Юнкер – незабавно да преведат тези 202 милиона лева, да се почувства ефектът от подкрепата максимално бързо, а Комисията да предостави останалите след това. Г-н Юнкер излезе лично в Братислава и публично го заяви. Можеше спокойно да кажат: "ГЕРБ са успели 202 милиона лева да докарат за страната, ние ще докараме, примерно, 500 милиона". Да ги осигурят – ще ги аплодираме. Нека да надграждаме", призова Борисов.

По думите му държавническите решения не са популистки, не са много приемливи в първия момент, но времето показва, че са правилни.

"След Брекзита премиерът и правителството си тръгнаха, за да може тези, които искаха Брекзит, сега да го приложат, но те се оплитат и не знаят какво да правят. Това е резултатът. Месеци наред не знаем какво са решили. В Италия премиерът им представи програма, според която счита, че Италия ще се управлява по-добре и ще излезе от кризата. Знаете, че осем техни банки са на ръба. Обединиха се по-малките партии и Ренци подаде оставка. Разбира се, пое отговорност да мине бюджетът. Ние това го направихме по същия начин. Но то не значи, че ще престанат да се борят и да настояват това, което са предлагали, да стане факт, защото това са правилните неща", дава пример той.

Борисов коментира, че внимателно е слушал Корнелия Нинова, която вече започвала да говори по темата за бежанци да се постигнело съгласие.

"Ами ние една година настояваме за съгласие по темата бежанци! Никой от нас не е предизвикал кризата. Предизвикаха я тези, които разсипаха арабския свят. Има два вида справяне – едното е нехуманно и невъзможно, защото дори и през Унгария, ако не ме лъже паметта, 30 хиляди са минали, въпреки оградите. Но, виждате, постепенно, макар и бавно, Европа се съвзема, прилага мерки и накрая ще се справи. Една година ние точно това обяснявахме, молехме, пари издействахме, ежедневно работехме, ежедневно. Изведнъж се сетиха сега: "Ами дай да се помиряваме по тази тема". Ние ви искахме помирение много пъти, сега ще носите отговорност и ние по същия начин ще ви питаме, и ще чакаме да видим как по-добре ще се справите и с какви по-различни методи от нашите", посочва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли кой да го утепа този пън, бе??? И без това се е побъркал от страх. Някой благороден авджия да му удари 12 нули и да ги лиши от мъката, че не е премиер вече. И никога няма да бъде повече.
88
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си повярваш, че си незаменим, значи е време да отидеш там където е пълно с незаменими - в гробищата.
87
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ъНяма вятър. Ще си говори с прокуратурата, бъди сигурен.
86
37
 
12
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Я кажете какво е откраднал Борисов, асвалт ли, пясък ли, цимент ли, спряха ли му еврофондове, дайте да го предадем на прокуратурата или само вятър правите ***
85
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една българска поговорка: Глупакът в спор е непобедим! Та и с този от снимката е така. Ти го плюеш, то мисли, че дъжд вали! На него не може да се разчита, с него не може да има преговори, разбирателство и сътрудничество. Това трябва да го разберат от всички партии. Той слуша само шума на парите и гласът на началниците, които му ги обещават. Който даде повече, с него е, но никога с народа си!
84
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боци е мнооого нагъл!
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
яааа
82
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали за това е армията - да охранява границата. Иначе за какво се дават и там едни милиарди...
81
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 4 години народът го изхвърли от властта - не можа да си изкара мандата.Сега историята пак се повтаря - пак не си изкара мандата.При такава ситуация нормалният човек ще се оттегли и ще спре да се натрапва.
80
25
 
6
 
! Отговори
и преди 7 години
Като докарате БСП, талибаните пак ще са тука, и пари няма да има ***
79
0
 
31
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
До 81 - Доган го предложи и оня плешо,Симеончо, го направи генерал.Айде не ни баламосвай,че още помним,ей!
78
1
 
36
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
тоя *** май не схваща ,че България може без него , той не може без България и без нея е кръгла нула
77
3
 
44
 
! Отговори
Българка преди 7 години
нагъл лъжец - никога гебр отново
76
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият идеал на водачите ни са парите! Без изключение!И резултатът е трагичен - изчезваме. Но на кого му пука. Народът ***, едва оцеляващ физически. Управниците ни - алчни, *** и егоистични предатели...
75
0
 
36
 
! Отговори
нееее преди 7 години
Не обиждайте Борисов че ще вземе да се обиди и той на народа като Костов!
74
4
 
56
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Пълен некадърник. Не може да изкара нито един мандат. Само ръси простотии пред малобройния си, нискообразован електорат от бедни, провинциални, български пролетарии и ги баламосва.Генерал Радев го разгроми тотално!Довиждане, Борисов! Довиждане, ПП ГЕРП!
73
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойчо стига нарежда, бе. Не се справи и ти изобщо, просто се разкарай. Ние ще се погрижим да не ти се налага ти да оправляваш тази страна повече
72
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диктатора пак в действие
71
2
 
54
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Байхо, нали ходи при Орбан, той не ти ли каза как се справя?Ама за разлика от теб не проси пари от ЕК за делкане между крадливата ти пасмина.Е, срещу тези пари ти се е наложило да изуеш ***, ама няма страшно - само първия път боли.
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н ПРОФЕСОРЕ, И ЦЕЛУВКА НА ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА СЛУГИТЕ МЯСТО!