Цацаров за референдума: Щом хората са "за", значи е време за промяна!

Главният прокурор е разпоредил проверка по сигналите на Слави
Обновена: 9 дек 2016 18:38 | 9 дек 2016 14:18,
42
Цацаров за референдума: Щом хората са "за", значи е време за промяна!
Кадър: Нова тв

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в писмо до шоумена Слави Трифонов, че е разпоредил прокурорски проверки на сигналите, които шоуменът му предаде преди дни във връзка с нарушения по време на инициирания от Трифонов референдум.

Ето какво гласи отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров без редакторска намеса:

Още по темата

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТРИФОНОВ, По повод подаден от Вас сигнал /вх. № 3614/05.12.2016 г./ Ви уведомявам за следното: – Сигналът, ведно с приложенията към него, е изпратен по компетентност на Върховната административна прокуратура – на прокурорите, които участват в административните дела, образувани пред Върховния административен съд по жалби на Инициативния комитет срещу решения на ЦИК по резултатите от националния референдум. Изложените доводи в покрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата.

На отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат подложени всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума. Това обхваща както изложените факти в сигнала, така и тези, описани в множеството приложени жалби. Необходимо е да се отчита обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите от национален референдум е Върховният административен съд.

Според обжалваното от Вас решение № 4000-НР/11.11.2016 г. на ЦИК, на 06.11.2016 г. 3 488 588 български граждани са гласували в референдума. На практика, това означава, че всички те са взели пряко участие в решаването на поставените три въпроса. Оказва се, че този брой е недостатъчен, за да са изпълнени изискванията на закона и да бъдат приети предложенията, предмет на допитване. Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени.

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали "ДА" на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото "един глас – един лев", значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата.

В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с "ДА" /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им.

Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите "ДА" станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни.

ГЛАВЕН ПРОКУРОР: СОТИР ЦАЦАРОВ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе това е театрална постановка, не виждате ли?! Трифонов си прави пиар на уж застъпник за народните интереси и отива да се среща с марионетката Главен прокурор. А двамата са си от един отбор и пазят/служат на статуквото. Слави: Хайде, действай,другата година трябва да съм в парламента, предаването едва го държа (т.е мен едва ме крепят на екран.Рейтингът е нулев ), ако не си постигна целта да вляза в политиката, не знам откъде ще търся доходи! Яхти и имения как се подддържат?!! Цацаров: Don't worry dude, you've got it!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров: Щом хората са "за", значи е време за промяна!значи, сега ще им спретнем такава промяна, която не са и сънували...
32
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 7 години
КАТО СТЕ ГЛАВЕН,ЗАЩО НЕ РАЗПОРЕДИТЕ,КЪДЕ ОТИДОХА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ПРОЕКТИ И ПРОПУСНАТИТЕ ПОЛЗИ ЗА ДЪРЖАВАТА,МОЖЕ ЛИ ПОЛИТИКАТА НА НЯКОИ ПОЛИТИЦИ ДА НАНАСЯ ЩЕТИ ЗА МИЛИАРДИ НА СТРАНАТА.ИСКАТЕ ПАРИ, А НЕ СТРОИТЕ, А САМО КРАДЕТЕ.МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ДА СЕ ПОСТАВЯ НАД ЗАКОНИТЕ И ДА СПИРА ПРОЕКТИ ЗА МЛД.ЗА ДА СТАНЕ ХУБАВ ЗАД ОКЕАНА.НАЛИ СТЕ ГЛАВЕН,НА КОГО СТЕ ГЛАВЕН,САМО НА НЯКОИ ЧЛЕНОВЕ,НЕ НА ВСИЧКИ ОТ НК.НЯМА НИКОГА ДА СЕ ОПРАВИМ С ТАКИВА ГЛАВНИ.ЩЕ Я СТИГНЕМ РУМЪНИЯ НА КУКОВ ДЕН.
31
1
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Този прокурор и всичко около него е скептично към всяка форма на пряка демекрация,защото ако у нас има някога демокрация няма да е прокурор.
30
3
 
17
 
! Отговори
гадник преди 7 години
Бре, пустата му лоена топка, да реагираше така бързо и театрално и на сигналите срещу Станишев и срещу енергийната мафия... Ама нямаааа. Цацата лоена обича да се явява по медиите за радост на тълпата. Не в интерес на тълпата. Хляб и зрелища. И лойта да се трупа.
29
13
 
11
 
! Отговори
Чалгорок преди 7 години
Пак тос учиндолски тиквун ? Койъо се гаври с рока
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацата жив ли е? Питам, щото напоследък не се вясва много, пък и мирише на развалена цаца.
27
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаем че гласувалите са повече, ЦИК. заедно с кроминалната шайка в парламента лъжат и мажат
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази св. главичка трябва да бъде е... и изхвърлен от прокуратурата. Затвор за този мошеник. Пък и не само той, а и всички гл. прокурори преди него. За да се вихри тази мафиотска ***, КОЙ, КОЙ е виновен?
25
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Цацаров трябва да защитава закона. Казано е "не по-малко отколкото на последните избори", а не плюс минус 12000
24
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом и Цацата е за мажоритарен вот, значи не е добре за честните хора !Явно е добре за мафията, олигархията, Пеевски и мутрата.Той е доказал че знае как да се грижи така че корумпирани политици и мафиоти да бъдат защитени и как да прави всичко в техен интерес .Изводът е че трябва да правим обратното на това което иска Цацата.
23
5
 
27
 
! Отговори
шоу преди 7 години
......дошло е време за промени,и хоп съдебната мафия излезе на протест!?
22
5
 
35
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Щом 2,9 милиона души издържат тая държава и хрантутниците в нея,защо да не могат да кажат колко ще вземат партиите!!!
21
12
 
18
 
! Отговори
глас в пустиня преди 7 години
Българинът пак си притегна възела около врата сам самичък. Но така е като са ви дали право на глас на ***. В Древна Елада, откъдето ви идва така прехвалената демокрация само 2% от популацията са допускани до избори. Това са били изключително имони гражвани (само мъже). Жените, децата и робите не са можели да гласуват и е имало защо.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя нерез, за нищо не става . Партийно назначен , 1 политик не е вкарал в затвора
19
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛАВИ ТРИФОНОВ Е ВТОРИЯТ БАРЕКОВОСОБЕНО КАТО ГО ЧУХМЕ КАКЪВ АНГЛИЙСКИ ГОВОРИ, БОЖЕ ОПАЗИ.може би и той ще събере достатъчно балъци да гласуват за него, също като Жорж Ганчев, Си.мион сакскобурготски и борисов.Докога на гърба на народа разни тарикати ще си плетат кошниците?
18
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учиндолския травестиит се взе за голяма работа...
17
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ НЯМА ПРАВО ДА ПРАВИ В ОФИЦИАЛНО ПИСМО ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗЯВЛЕНИЯ. ТОЙ ПО КОНСТИТУЦИЯ Е ДЕПОЛИТИЗИРАН.Референдумът е неуспешен, Цацаров и да разглеждса и да не разглежда сигналите НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ.САМО СЪДЪТ МОЖЕ ДА РЕШАВА
16
8
 
19
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
"А, тези които не подкрепиха референдума, които са повече, какво ще кажете за тях. Не всички за ЗА!!!!"Не са повече. Това, че не гласуваш не значи, че си "против". Истината е, че с "Не" на въпроса за парите от субсидии гласуваха само тези, които се хранят с тях. Те се преброиха сами.
15
2
 
18
 
! Отговори
Дали е време? преди 7 години
След 10-15 години в страната ще са останали максимум 1.5 млн души, които работят нещо и плащат данъци, те ще издържат все същата *** и крадлива политическа с*ан, всички хрантутници под тях на държавна работа, няколко милиона пенсионери, няколко милиона социално слаби неграмотници, които не могат нищо друго да правят, освен да висят по цял ден по улиците, да правят сметище навсякъде, където се намират и да крадат, всичко това на фона на над 20 млрд заеми, които ще се връщат след 2020-та!