Кунева зове да се върне авторитетът на образованието

Ресорът има огромна нужда от реформи, отчете просветният министър
58
Кунева зове да се върне авторитетът на образованието
Снимка: БТА, архив

За да има добра образователна система, трябва да се върне авторитетът и да се подобри статутът на българските учители. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, представяйки отчета за дейността на МОН.

По думите й постигнатото увеличение на учителските заплати е най-голямото през последните 10 години.

"Започнахме и кампания срещу преписването, защото ако искаме честно общество, се нуждаем от училище с правила и с честност", заяви Кунева. Тя обяви, че е за това да има честност, когато се полага изпит.

"Образованието е ресор с огромна нужда от реформи и с моя предшественик проф. Тодор Танев поехме Министерството на образованието и науката по времето на най-мащабната реформа от 1990 г. насам", посочи тя.

Системата на предучилищното и училищното образование засяга 150 000 души и близо един милион деца, каза министър Кунева. Тя припомни, че от 1 август влезе в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование, към който трябваше да бъдат подготвени 19 държавни образователни стандарти.

Тях министър Кунева нарече "минизакони" и отбеляза, че с влизането в сила на новия учебен план се утвърждават и новите учебни програми, въз основа на които се откриват процедури за нови учебници. До момента са утвърдени 51 учебни програми по учебните предмети за първи и пети клас, както и за втори, шести и осми клас, предаде БТА.

На 15 септември учениците от пети клас имаха нови учебници по история и цивилизации, тъй като има съществена разлика между предходната и новата програма, припомни Кунева.

Тя отбеляза, че за първи път в учебния план намират място предметите "Компютърно моделиране" в трети и четвърти клас, както и "Технологии и предприемачество" от първи до десети клас. Беше въведен и самостоятелен учебен предмет "Гражданско образование", като общообразователен предмет в 11-и и 12-и клас, задължителен за всички ученици.

Сега се осъществяват процедурите за оценяване на учебниците по останалите учебни предмети в първи и в пети клас. Открити са и процедури за създаване на учебници за втори, шести и осми клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: МОНМеглена Кунева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Не е възможно, защото най-големият *** в държавата е "премиерче". Хората виждат, че няма защо да учат, защото всеки *** може да стане премиер. И са прави, защото страната е бананова република.
31
1
 
1
 
! Отговори
смях преди 7 години
да ама първо трябва да се махнеш от това министерство и да се върне социализма !!!
30
1
 
2
 
! Отговори
? преди 7 години
Как ще стане това? Като дадем стипендии за неуспех на ромите ли?
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая е природно бедствие, дано никога не се появява пак. чао, чао, национална предателко.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бръщолевенията на всеки селски пияница има повече дълбочина и творчество, от който и да е призив на Кунева.Всеки път като тази си отвори устата, адът се изсипва на земята.
27
2
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Язък, пропуснах за винаги шанса да видя тая кукумявка БАШ бакан.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо като се махне Кунева от министерството може да се върне авторитетът защото тя няма никакъв Авторитет за такъв пост
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието в България отдавна го няма! Та нали това искаха от вас вашите господари, другарко Пръмова. Както казва един известен стратег - за да поробиш един народ, не е необходимо да воюваш с него, просто го остави в бездуховност! Останалото е ясно......
24
1
 
17
 
! Отговори
do 25 преди 7 години
Това е спасението. Ама мислиш ли, че след като законът на оня бандит Игнатов даде толкова власт в ръцете на мними учени и фалшиви професори, въпросът за качетсвото е толкова лесно постижим. Мутрите се облякха вече с научни титли, пример Алексей Петров и т.н., и са взели властта в свои ръце. Аз даже се учудих, коагто избраха математика за шеф на БАН, дано да оцеллее там, но това е друга тема. Просто нещата вече са мнооого изпуснати и връщането към реда е все и все по-трудно.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като има нужда от реформи, ти к'во дрема досега? Нали беше министър 10 месеца?
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторитетът на образованието ще скочи в момента, в който г-жа Кy-кy-нева се разкара от него.На тая само й търсят постове, на които да я назначат.
21
2
 
31
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Куно марш при тоя мадритски престъпник дето ни оправи за 800дни. Мам. ави. Крадлива и ***.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кунева зове". Дотук добре, но трябва да има и действия в тази посока. Най-първата е оставка на клявката от снимката. Втората - оставка на всички членове на т.нар. инспекторат в МОН. Следващита стъпка е обвързване на стипендията (т.нар. държавна поръчка) с постигане на резултати в обучението, вместо досегашния принцип - на кило, пък каквото стане. Същото и за училищата - субсидията да зависи от постигнатите резултати на т.нар. външно оценяване, а не само от бройката ученици.Да пазим качеството!
19
0
 
17
 
! Отговори
корупция преди 7 години
Не знам що стана, ама при нас раздават титли на който си плати. Фалшиви титли, фалшиви богаташи, фалшиви политици, фалшиво здравеоппазване, фалшово образование. Абе фалшът след време води до разруха навсякъде. Тя откри топлата вода. Станал професор САМО С една ИМПАКТНА ПУБЛИКАЦИЯ И ТО В дОКЛАДИ НА Бан. Не знам. Взел 10 докторанта на какво да ги научи? Да са като него, на какво друго МОЖЕ.....
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието било ресор, пружина, приспособление което обира вибрациите.Ами права е , сега не се мисли, а се затъпява, за да станеш брънка в системата.Всякакви сътресения са недопустими.
17
0
 
9
 
! Отговори
555 преди 7 години
Не Пипай Моята Гимназия = НПМГ
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯКОИ ОТ ПОЛУГРАМОТНИТЕ СТУДЕНТИ, РОЖБА НА ДНЕШНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, ВЕЧЕ СТАВАТ ПРОФЕСОРИ.КАКТО СЕ КАЗВА - ПРОСТОТИЯТА СЕ МУЛТИПЛИЦИРА, ЩОТО ТЪПИЯТ ПРОФЕСОР ЩЕ ПРОИЗВЕДЕ *** "СПЕЦИАЛИСТИ".
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някъде прочетох, че в пети клас щяло да се изучава Хари Потър, верно ли е?А часове по магия ще има ли?Тая ли ще е професор ХогуортсD А влака от кой коловоз ще тръгва?D
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започнахме и кампания срещу преписването, защото ако искаме честно общество, се нуждаем от училище с правила и с честност", заяви КуневаКунева, ти говори за честност. Абе какв остава тука,бе? Аз ли полудявам или те?Всичко е с краката нагоре.СЛЕДВАЙ( трохите) ПАРИТЕ
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя направи каквото можа. А като се сетя, че имаше виц: Кунева като министър на образованието ще закрие 3-ти - 4-ти клас... А то, май, не е виц.