90% от асансьорите спират от 1 януари, нямат си "телефони"

Устройствата струват по 300-350 лв., поддръжката за месец - 5 лв.
57
90% от асансьорите спират от 1 януари, нямат си "телефони"
Снимка: Булфото, архив

Близо 90% от асансьорите не са готови с въвеждането на гласово устройство за връзка с техниците при авария и ще бъдат спирани. Изискването влиза в сила от 1 януари, съобщи пред "Труд“ председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков.

Още по темата

Той припомни, че от първия ден на 2017 г. с приета преди две години наредба за техническата безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите. Според предписанията те трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници по поддръжката.

"Aко се спазва наредбата, 90% от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с гласово устройство за осъществяване на тази връзка“, заяви инж. Маринков.

Той обясни, че членовете на етажните собствености са разполагали с две години, за да приложат предписанията.

"Даден асансьор ще бъде спиран от движение, ако при годишен технически преглед през 2017 г. се установи, че не е оборудван с устройството“, уточни инж. Маринков.

По думите му това е правилно заради безопасността на хората, защото с мярката се предотвратяват часове стоене на заседнали в асансьора при авария.

"Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват, той може да има и пет GSM-а в джоба си и може да стои заседнал с часове“, обясни инж. Маринков. По думите му с нововъведението точно тази липса на обхват ще бъде избегната.

То представлява един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители, но според инж. Маринков сумата не е сериозна.
Устройството струва 300-350 лв., като тя трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход, уточни председателят на БАА. Според него поддръжката за месец ще струва по 5 лв. на устройство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"90% от асансьорите спират от 1 януари, нямат си "телефони""Не, нашият няма да го спрат, ще има спрян техник, но не и асансьор. Ако успее без да го усетим, ще си го пуснем отново.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА един умен и образован човек трима *** давам ,ама кой ще ги вземе.
24
12
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Ех, че ще писне ***-пролетариятът сега! Демек средният българин. Че като стане дума да си плати масрафът вие като вълк на луна, ама на софрата пръв сяда и е най-юнак!
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО.ФИРМАТА И ИНСПЕКЦИЯТА СИ ПЛАЩАТ УСТРОИСТВАТА И СИ ГИ МОНТИРАТ И ПОДДЪРЖАТ СЪС СВОЙ СРЕДСТВА.2. В КОНКУРЕНЦИЯТА МУ Е РЕШЕНИЕТО.
22
1
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Отново някаква тотална простотия, която изглежда направо пeрверзно на фона на мизерното състояние на асансьорите и фирмите, които ги поддържат..
21
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мама ви да любя! Асансьори падат поради липса на пари за ремонт, те до тази простащина опряха. За да си напълнят с кинти тлъстите гуши. Досега не съм бил в асансьор, където да нямам обхват на мобилния. Чисто изнудване на хората за пари!
20
0
 
29
 
! Отговори
Боко прави пари преди 7 години
...а овцете пият евтина ракия и блеят тъпо пред телевизорите.
19
1
 
40
 
! Отговори
Това, преди 7 години
Че няма обхват в асансьора е пълна лъжа. Изнудване за пари. Просто нямам думи.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ Т. УСтройство се поставят от Фирмата или ИНСПЕКЦИЯТА. СЪГЛАСНО ЕВРОПЕИСКАТА ДИРЕКТИВА. УРЕДИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА РИРМАТА ОБСЛУЖВАЩА СЕРВИЗА. 2. ИНЖилера и ИНСПЕКЦИЯТА ДА СЕ ОПРАВЯТ В СТАНДАРТИТЕ НА ЕС.3. Реформираите се а не плачете за Държавни пари.
17
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аварийно осветление на баснословна цена! Осветление на шахтата- ненужноТакса годишен прегледАбонатна таксаТелефон !!!Такса за сим картатаЕми да сложим кантар в центъра на Пловдив и да ви теглим м.а.й.н.и.т.е
16
1
 
21
 
! Отговори
чоека преди 7 години
Мамка му, ако се сложат телефони в асанцьорите предлагам да се запалят всичките и по една газова бутилка във всеки и дано да излетят от блоковете и да паднат на главите на тези, където ги мислят тези идиотщини, аман от глупости.
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не всички сме богаташи бе ...... не е ли достатъчно да има актуален телефонен номер?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Или са тъъпи или малооумни или понеже 240 имат пари, цяла България трябва да има пари. Нямам думи за какви гласуваме и какво ни мислят от Парламента
14
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното лоби си уреди законодателно гаранции за бизнеса.
13
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рекета на герб мина всички мислими граници. жалък *** български народ
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През Новaтa годинa тaрриксттите от геерб ще бъдaт изхвърлени от влaсттa и дaлaaверите им
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 aпaртaментa нa Цецо сaнирaхa ли ги?
10
2
 
30
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Няма да ги спрете-отивате си !
9
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние вече си имаме подобна връзка с ремонтната група на нашия адансьор. Всеки път като се прибирам след 0:00 им звъня, за да видя дали има някой на пост или пак плащаме за лобистки глупости
8
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредния лобистки закон създаден да обогати асансьрните фирми по подръжка, които и без това само обират хората. Телефони ?! После и телевизори ще поискт, вместо да проверяват въжетата, спирачките...
7
1
 
57
 
! Отговори
AVENGER преди 7 години
Да ви....Не може ли тези пари да се съберат от етажната собственост и да се използват за инспекция и ремонт поне на жизненоважни агрегати и детайли, ами ще се дават/отиват при вносители на "специални" IPhone-LG-Huawei "телефони за асансьори"...?Ами затворете и кенефите на хората - то и там някои засядат с часове!!!