228 асансьора са спрени след проверки

Надзорът: Инцидентите са намалели, за тази година има един
5
228 асансьора са спрени след проверки
Снимка: архив, БулФото

От началото на годината са проверени 6 399 асансьора, от които 386 – при внезапни проверки, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Спрени са 228 асансьора, издадени са 3 198 предписания, като за тази година има един инцидент. Намаляването на инцидентите се дължи на засиления контрол и на нoвите изисквания за подобряване на безопасността на асансьорите, посочват от агенцията.

Още по темата
Изискванията са регламентирани в наредба, която влезе в сила през 2014 г. Ползвателите имаха период от 2 години да ги изпълнят, срокът изтича на 1 януари 2017 г.

В наредбата са разписани пет мерки за подобряване на безопасността, като са взети предвид опасностите, които трябва да бъдат предотвратени и стойността на изпълнението им.

На 30.06.2016 г. изтече срокът за монтиране на аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора, както и за монтиране на устройство за аварийно спиране на покрива на кабината и в шахтата.

От началото на следващата година асансьорите трябва да разполагат и с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и лицето, което извършва аварийното обслужване на асансьора.

Това се налага с цел осигуряване на постоянна връзка между пътниците в асансьора и техниците от поддържащата фирма за осигуряване на безопасно пътуване и недопускане на паника при евентуално засядане на кабината.

Разговорните устройства, които трябва да бъдат монтирани до края на годината във всички асансьори, са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянен двустранен обхват.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване.

Проверките за наличие на разговорно устройство ще бъдат поетапни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: асансьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
илайжа отис преди 7 години
това си беше ЛОБИСКИ закон , лобиста го уволниха от държавната агенция за лобизъм , обаче лобиския закон си остана ,останаха и всички пачи назначени от уволнения лобист . ЩО ТАКА БЕ ,МИМЕ
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономически фашизъм, благословен от държавата чрез рекетьорски закони, както за топлоснабдяването. Разговорното устройство е абсолютно безполезно!!! Като пръстовия отпечатък. Просто на наша фирма трябва да се налеят пари от празния джоб на гражданина. Ще спират асансьори, ще изтезават старци, болни, майки с деца да пълзят до високите етажи. Няма такова садистично управление: храни с отрови, трамваи - Еверест, тротоари - убийци, пенсии - 120-150 евро..Всичко е начин за унищожаване на българина.
4
1
 
5
 
! Отговори
Пътуващ в асансьор преди 7 години
Тези рекетьорски номера ми писнаха. Първо асансьорните техници са 90% неграмотни,второ те не могат да осигурят нормално осветление в асансьора, камо ли допълнително резервно, трето тази GSM връзка не е безплатна - всеки месец плащаш на мобилните оператори изедници такса за поддръжка(како касовите апарати), четвърто - аварийното устройство за спиране на кабината го има на всеки асансьор, но отново трябва да се вземат още пари, пето не ми се говори и за кражбите на асансьорните техници на части.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес асансьорите утре паспорти на блоковете и така до края на живота ни роби на герберите .Спи народе и си плащай за мизерията в която сам си се вкарал . Гласувайте за престъпници вместо да излезете на площадите и да им потърсите сметка .
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес говорих с обслужващата асансьора на блока фирма. За да се приведе асансьор според изискванията трябват около 5-6 000лв. Да се подмени асансьор в стар блок 25-50 000евро. Колко входове и блокове могат да си позволят подобен разход? Масово ще се спират асансьори. Ще изнемогват по етажите стари хора, инвалиди, майки с деца. В съседен вход асансьор няма три месеца. За ремонт трябва да съберат 5 000лв, а не могат. Това е поредния геноцид против народа под предлог грижа за него.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе тя държавата е за спиране,вие за едни асансьори.............