Как да четем, когато буквите "танцуват" по белия лист?

Момиче изобрети специален шрифт за страдащите от дислексия
29 дек 2016 13:37,
2
Как да четем, когато буквите "танцуват" по белия лист?
Снимка: bgonair.bg

Как да се справим с четенето, когато буквите разменят своя ред? Решението се опитва да даде младата Кристина Костова. Преди време студентката изобретява специален шрифт за хора, страдащи от дислексия.

В съзнанието на тези хора буквите често разменят местата си, сливат се и танцуват по белия лист. Идеята на момичето е да улесни всеки един човек, сблъскващ се с подобни трудности.

"Най-вече ги улеснява, защото графично самият знак е така изграден, че да води окото по лесен начин за движение от една дума към следваща и така нататък. Чисто графично съм заложила на това да има лека деформация на буквите, която е съобразена с това окото на читателя да бъде подведено по правилен начин", обяснява Кристина пред Bulgaria ON AIR.

Изграждането на шрифт се оказва сложна задача. Момичето работи дълго върху своя проект, за да постигне хармония. След 2 години АДИС е готов за използване.

Самата Кристина също страда от дислексия. Като малка размествала буквите в думите, но това й изглеждало напълно нормално.

"Често казвах на мама: "Не виждам какъв е проблемът в моята диктовка, защото всички букви са си там, просто не са в
правилния ред", споделя Кристина.

Дислексията не е заболяване, а различен начин, по който мозъкът обработва информацията. Симптомите и проявленията й могат да бъдат различни.

В момента Кристина предоставя АДИС за свободно и безплатно ползване. Шрифтът може да се инсталира на компютър и таблет. Изпраща го на всеки, който прояви интерес.

"Много хора се свързаха с мен, както и много учители, които казват: "Аз забелязвам, че моите ученици имат такива проблеми и бих искала да им помогна", разказва Кристина.

Бъдещите планове на момичето са да създаде сайт, от където шрифтът може да бъде изтеглен. Надява се по този начин направеното от нея да достигне до повече хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: шрифтдислексиячетене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да танцуваме в такт с буквите.