Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45,плюй си в пазвата и викай "Пази Боже"! Може да си най- примерният, но не си единственият участник в движението и понякога резултатите не зависят само от теб.През мен премина колоездач, направи ми колата на нищо - караше по тротоар в насрещното, с толкова висока скорост и зад завой, че бе невъзможно да го видя. Е кой е отговорен за това? Аз ли? Ако тоя същият бе пешеходец, хукнал да тича по същия начин, пак ли нямаше да е виновен, изниквайки иззад завоя, без да се огледа?
52
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно е с изключително глупави шофери, които нямат завършен и пъви клас. Затова скоростта в градовете трябва да се ограничи на 20км/ч.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По заможните граждани карат автомобили, а бедняците ходят пеша. Не се учудвам, "неподкупната" темода е на страната на бофатите
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...в движението. Пълно е с пешеходци, които пресичат като телета - търчат, без да се огледат по пешеходна пътека, изскачат изневиделица при липса на видимост. И с 30 км/ч да караш, не винаги ще му реагираш навреме на такова.
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас"Никой няма полза от такъв прекален популизъм. Къде има такова решение, като цитираното? Говори се за съпричиняване тогава, когато пешеходецът също не е спазил правилата за движение попътищата, а той си има своите ангажименти като участник
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има легнали полицаи на всеки 50м в градовете, високи поне 25см. Така ще спасим децата си и ще обновим парка от коли.
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казус:Път с две ленти, и средна зелена разделителна ивица. По средата - пешеходна пътека. Разделителната ивица е вдигната на 50 см спрямо пътя. Всяка година малоумната община сади на ивицата високи цветя по над МЕТЪР. При пресичане на пешеходец, усещането там е, все едно фокусник го вади от шапка. Нулева видимост.Там какво да направя като шофьор, да спра и да сляза да бутам?Подобни примери с лопата да ги ринеш.
46
2
 
8
 
! Отговори
До Геле преди 7 години
Пишеш за скоростните ограничения, че били отговорност на КАТ. От такова твърдение, извода е един - не познаваш Закона за движение по пътищата и трябва да ти се вземе книжката.Знаците не са отговорност на КАТ. Скоростните ограничения се задават по няколко начина, но ти май знаеш само един - да ти турят знак с число, което да ти ограничава скоростта и ти после с кеф няма да го спазваш.
45
3
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До ЛудАМИ ДА ЗАТОВА ТАЗИ МАРКИРАНА ЗОНА СЕ НАРИЧА--ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА---ПЕШЕХОДЦИТЕ ТА М СА С ПЪЛНИ ПРАВА ДОРИ И ДА ПРЕСИЧА ПЪТНОТО ПЛАТНО НЕМАРКИРАНО КАТО ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ВОДАЧА Е ДЛЪЖЕН ДА СЪХРАНИ ЖИВОТА МУ В НАСЕЛЕНО МЯСТО
44
10
 
14
 
! Отговори
До 50 Геле преди 7 години
Как успяваш да направиш така, че да ти изскачат внезапно пешеходци?! Аз шофирам от десетки години и не ми се е случвало да ми изскочи внезапно пешеходец. Пътят ли не гледаш, с 200 км/час ли караш в населеното място? Това внезапно изскачане не мога да си го обясня как може да се случи. Виждаш пешеходеца на тротоара, значи може и да пресече и няма нищо внезапно. Ако нямаш видимост и има пешеходна пътека, значи някой може да пресече и няма нищо внезапно.
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резулата от кривораздаването е, че по мои наблюдения последните седмици водачите вече не спират на пешеходни пътеки. Съответнно пешеходците не виждат смисъл да пресичат на обозначените места и настава пълен хаос.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според новите текстове в закона,според някои коментари по-долу и според това което ми се случва по улиците си вадя извода, че нашата народопсихология е следната: който има кола е нещо повече от този,който няма
41
10
 
12
 
! Отговори
Геле преди 7 години
До 42Кое е абсурдно? Дори да е сух асфалта , спирачния път в 25м. Какво променя това при внезапно изскочил човек на 5м ? И как такова нещо няма? Вие изобщо карате ли кола в града? Вижда ли сте как някой внезапно решава да хване автобуса , който идва от другата страна на пътя? Или как двама си говорят и единия тръгва с гръб по пешеходната без изобщо да я погледне? Примери много , така , че не пишете глупости.А скоростните ограничения , както споменах са отговорност на КАТ.
40
6
 
6
 
! Отговори
GolemPraz преди 7 години
Какво пък. Нека се приеме поправката и пешеходеца да има абсолютно право да пресича без да се оглежда. Ще се появят повече хора, пресичащи с обърнати на другата страна или наведени глави. Естественият подбор ще засили своето влияние. Чудесно! Аз съм ЗА!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първото нещо което трябва да се направи е, всички пешеходни пътеки да са осветени,маркирани и обозначени.Има изтъркани маркировки,знаци зад дървета,много от пешеходните пътеки са в окаяно състояние.И сега по закон не може да се спира и паркира на пет метра преди и след пътеките.Някой да го спазва?.Скоростта е най-голямата причина за произшествията.А при инцидент винаги може да се изчисли скоростта на превозното средство.При превишена скорост дори пешеходецът да падне от небето водачът е виновен.
38
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
И тогава няма да се усетят.
37
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като давате примери от чужбина, някой може ли да ми каже виждал ли е някъде 4 пешеходни пътеки за 100 метра път, две от които повдигнати, както е в цяла София? Аз поне в тази чужбина не съм бил.
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шофирам от 32 години, главно в София. Досега не ми е изскачал внезапно пешеходец, така че да не мога да спра без проблеми. Всяко внезапно изскачане не е трудно да се предвиди и да се намали скоростта преди това. Примерно появява се на платното топка, което означава, че след топката ще тича дете. Аз спирам и изчаквам да се появи детето и да си вземе топката. В същото време тези шофьори, на които все внезапно им изскачат пешеходци, като видят топката усилват скоростта.
35
12
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До АнонименРазбирам я. И мъката й разбирам. Пази Боже! Но когато правиш закон, подчинен на собствената ти мъка, това е безумие и гнусен популизъм. Пешеходецът също следва да внимава. Точно колкото и шофьорите. Това е взаимен процес. А ако пресича пешеходец на червен светофар, но на пешеходна пътека и бъде ударен, тогава какво правим?Затуй в парламента трябва поне 70% да са юристи, че аман от недомислени закони.
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно трябва депутатите да усетят най-голямата болка в този живот - да изгубиш детето си, за да се осъзнаят и да взимат адекватни за целия народ решения... едно е да чуваш по новините за болката на други хора, но когато я усетят те самите, мисленето се променя... Жалко.