ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
37
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Ако това е истина тежко и горко и на тая нация
11
60
 
3
 
! Отговори
Либерал преди 7 години
Оставете хората да се смесват! България има демографски проблем и остра нужда от хора. Това е една прекрасна възможност! Най-хубавото в цялата работа е, че бежанците от арабския свят раждат много деца. Ако зависеше от мен щях да приютя поне 200-300 000 бежанци и щях да ги разселя из обезлюдени села и градове, където да се трудят и да се плодят. България е мултикултурна, дом на много етноси. Нека дадем шанс на още един, който да спаси нацията от изчезване!
10
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като се преместих в чужбина, някой на мен нещо подсигури ли ми, тия по нагли от нашите роми. Като искаш да живееш в друга държава, учиш език и се интегрираш, ако не, спиш на улицата
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е що само двама, тука чакат още хиляди "пребити" афроазиатци бягащи през Сирия за Дания, нима от Хелзинки ще ги оставят да се мъчат безнадеждно нижейки тютюна и ронейки царевица в текезесето, спейки на улицата, докато от Оонето им осигурят квартири
8
0
 
44
 
! Отговори
Е, преди 7 години
някой може да кандидатства за литературна награда!
7
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските власти да започнат да изпращат всичките бежанци като ги заловят директно да ги пращат в най-близкия офис на БХК. Там всичките бежанци са посрещнати с най голямо гостоприемство. БХК ще им осигури правна защита, топли дрехи и храна подходяща за всеки един бежанец. БХК получава нужните дарения от своите чужди спонсори.
6
1
 
64
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Тази история ми се струва скалъпена, как така тия двамата са преживели всички беди, които се случват на емигранти, че и двамата са болни от сериозни болести! Приличат ми на нашите "подсъдими", които веднага се разболяват при предявяване на обвинение...
5
1
 
59
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Ееееееее жалко. Тъкмо имахме нужда от астро физици, ядрени инженери и мозъчни хирурзи и сега няма да ни ги докарат, шото било гадно в България. Еми гадно е ние затова и бягаме от тука. БХК направо ми скъсаха сърцето с това разкритие на историята им. Спрели им помощите и как да оцелеят.
4
3
 
62
 
! Отговори
88 преди 7 години
Само мога да се радвам.
3
2
 
51
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
То верно че може и да е свободно съчинение всичко това.
2
6
 
48
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Е хубава работа! Нали уж Аллах е акбар. Как е допуснал тези правоверни да бъдат подложени на такива унижения от неверниците? Май не е толкова акбар и хич не му и пука за вярващите в него. Бе който иска да си вярва в литературни герои. Лошо няма.
1
4
 
86
 
! Отговори
FEH преди 7 години
*** всичко ще излъжат за да останат в Дания, а да не ги върнат тук. По-добре за нас!