ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!

Двама сирийци -–бити, болни и с насекоми в храната
Обновена: 9 фев 2017 07:18 | 8 фев 2017 16:40,
231
ООН спря връщането на бежанци у нас: Опасно и жестоко е!
Снимка: архив Булфото

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко и унизително отношение към тях в страната.

Става дума за двама сирийци, мъж и жена, които е трябвало да бъдат депортирани у нас от Дания по силата Дъблинския регламент. Според ООН обаче депортирането им би било в противоречие на Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот у нас.

Още по темата

Това съобщиха от Българския Хелзински комитет. От организацията разказаха и историята на двамата сирийци.

Те пристигнали у нас през 2014 г., за да търсят закрила. Още с пристигането си мъжът и жената били задържани от българските власти. Мъжът бил пребит с юмруци и полицейски палки. Жената – дърпана за косата и бита с палки, след което обискирана на голо. Вещите им били отнети и така и не били върнати.

От БХК пишат, че след това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията били изключително лоши. В храната си често намирали червеи и насекоми, поради което се хранили рядко.

Заради лошите хигиенни условия жената развила инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра, ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът пък страдал от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припадал в приемния център, получавал единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменяли насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден на връщане към приемателния център мъжът бил нападнат и бит от четирима или петима непознати.

Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци, пишат още от БХК.

Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование.

В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани, допълват от Хелзинския комитет.

Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
22
 
! Отговори
ДНК преди 7 години
До ЛибералЛоботомия нещо или природно си така ?
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и хората на Запад не ги искат тези. Неслучайно вече емигрират в Чехия и Унгария. Париж и Лондон се деевропеизират. А бхк не изненадват с поредния пасквил. В нормално общество отдавна биха били в затвора.
30
31
 
2
 
! Отговори
пещерни диваци преди 7 години
Това е прословутата българска гостоприемност. Бай *** само на масата е голям добряк, след третата ракия. Никога няма да станем ервропейци, вечно ще сме си ориенталски диваци
29
7
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Че кой е казал че Исус не е гола вода ;))) Всички богове са гола вода. То ако боговете струваха и пет стинки, нямаше да измислят ядрената гъбка. Ей ги иранците се дървят на Израел и САЩ. Рано или късно ще опитат от порциона който опитаха джапанките. Абсурд онези две бомби да са последните използвани някога. Ще има още. Не знам кои ще са късметлиите. Но ще се намерят. Голям го вадят от Близкия изток и Африка, но накрая белият човек атеист ще ги постави на мястото им.
28
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трогнах се. Наритвайте и останалите извън пределите на Родината. В Сирия има война. Достойните мъже избират страна и воюват. Не въшлясват по центрове в чужди държави!
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това все едно го е писало дете от училище за деца със специални образователни потребности.
26
53
 
5
 
! Отговори
Либерал преди 7 години
Завиждам Германия, която спечели толкова много, дори чисто икономически от приема на 1.5 милона бежанци. Мъчно ми е, че в България хората са тесногръди и не могат да осъзнаят ползите от приема на свежа кръв в нацията. Но най-лошото е, че БХК са напълно прави и България трябва да бъде санкционирана. Условията са лоши и бежанците не искат да остават тук... изпускаме огромна възможност заради ксенофобски предрасъдаци.... Бизнеса би спечелил много, от там и българските граждани.
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не са очаквали хотел Седем сезона хахахахаха! Топло сме ги посрещнали, според възможностите ни.
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ли време и за БХК, условията у нас да станат опасни и непоносими, та да се изринат от тук
23
0
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш преди 7 години
За първи път не ми се иска да псувам за решение на тази и други подобни организации.
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати плоския сценарии. Ако направите филм по това, ще стане по-зле и от сапунка, с извинение.Напънете се повече. Всъщност, на кого му пука?
21
1
 
30
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Тия немци, холандци, датчани и прочие в тая част на Европа да си ги вземат всичките авганистанци, пакистанци и друга и+змет и да си ги гледат, Когато се усетят че гледат змия в пазвата вече ще е късно. БХКто и те да си се преместят в Хелзинки. Да се прави нов съюз от Австрия насам и в него да е забранено да влизат всякакви "мирни" мюсюлмани. Старата част на Европа- Франция, Германия, Бенилюкс вече са се предали, споойно могат да си развеят знамето на шириата.
20
1
 
47
 
! Отговори
Нетолерантен преди 7 години
Надявам се това което казват от БХК да е на 100% вярно на всички трябва да им е ясно че ,,бежанците'' са нежелани тук. Като не им харесва отношение,храна и т.н. да не идват,у нас е така.Културни особености,какво да се прави? А БХК да ..........
19
3
 
22
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
В Аушвиц условията на труд и храната са били по- добри от повечето заводи у нас . Това е казал Пол Расиние преживял войната в лагера след посещението си в България .
18
1
 
48
 
! Отговори
ined преди 7 години
БХК трябва да бъдат съдени за антибългарска дейност
17
1
 
36
 
! Отговори
Ревлю преди 7 години
Разривах съ .....кат Тити Папазов на баскетболен мач...
16
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бхк е е една помийна яма , гнусна долна организация работеща срещу държавата. А този разказ е долна лъжа , само и само да не се върнат в бг , но ние така или иначе не ги искаме. Нека да ди построят джамия в Дания и духовно да я извисят до новото на Протока.
15
0
 
55
 
! Отговори
интересно преди 7 години
Някой видял ли е , прочел ли е , някога БХК да направи нещо , да подпомогне стари , самотни хора , инвалидизирани и т.н и т.н
14
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютни измислици само и само да останат в Дания на социалните им помощи но защо тези от Хелзинският комитет разпространяват с такъв ентусиазъм тези анти български лъжи с които ни унижават пред свата този факт не потвърждавали съмнението че тази организация от самото си начало у нас работи против България...били казали че били яли *** че били бити...къде ,кога защо точно сега го казват когато искат да ни ги върнат а досега мълчаха ..не ни и трябват да си стоят в Дания
13
1
 
53
 
! Отговори
Wind преди 7 години
Тези лъгали, лъгали, че чак се олели. Вярно е, че си е мизерия тук, но това което са наговорили е толкова далеко от истината... Храната им била с червеи и насекоми, айде моля ви се! Толкова пари се отделят за тях, а и помощи от цял свят им се дават. Но само и само да останат в Дания са приказвали каквото им дойде на акъла. Абсолютно съм сигурен, че почти всичко казано от тях е лъжа.