Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платени кремълски статии, дори и не заслужават да се коментират
329
9
 
7
 
! Отговори
шантави хора преди 7 години
Не мога да разбера какво доверие имат някои хора към Русия ,която не спазва международни договори които тя самата е подписала ! Праща в съседни държави военни без отличителни знаци за да рушат тази държава , анексира територия която сама е дала на Украйна без никакво насилие упражнено върху Русия за да даде Крим на Украйна ! Тези които искат Русия да ги "защитава" просто са *** !
328
1
 
5
 
! Отговори
D[V01D] преди 7 години
...на народа? Може би населението ни беше доволно, когато дадоха небето ни за бомбардировките над Югославия или всички единодушно сме искали да пращаме хора в Ирак и Афганистан, някои от които се върнаха в ковчези? Но да, теориите, които слушах тогава по медиите бяха, че нашите контингенти едва ли не служат да привличат вниманието там и да ни "пазят" така, вместо да дойдат терористите на наша територия. Е, историята нататък е ясна за всички ни. Не ме разбирай погрешно, това че съм против...
327
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е да внесем малко демокрация в краварника.
326
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе почти повярвах, като гледам как Русия гарантира сигурноста на Украйна и Сирия, аре нема нужда
325
2
 
3
 
! Отговори
Договор за F 35 преди 7 години
Lockheed Martin получи договор за $3,5 млрд. от правителството на САЩ, за да произведе 31 изтребителя F-35 JSF от четвъртата партида на първоначалното малосерийно производство. Договорът финансира също производствено оборудване, инструментариум за провеждане на изпитателни полети и помощно оборудване за мисии. Общата стойност на договора, която включва и полученото вече финансиране, възлиза на $3,9 млрд.Този договор показва около 3% намаляване на цената на единичен F-35. В предишния договор единичната цена бе около $153 млн, а според последния договор тя е вече малко над $148 млн. Освен т
324
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами виж какъв процент ще събере партия която основната и цел ще е извеждането на България от НАТО и ще ти се изясни.
323
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин го очаква съдбата на Кадави и Садам!Някоя дупка или канавка!
322
3
 
5
 
! Отговори
D[V01D] преди 7 години
@анонимен: Запознат съм фактите, кой и какво е ратифицирал и точно в това е проблема според мен. За въпрос от такова национално значение би трябвало да се проведе референдум, където народа да изкаже директно мнението си. Самия факт, че през годините всички партии, въпреки огромните различия помежду си следваха неотлъчно един и същи курс говори, че обикновения човек реално няма право на избор. Може би по тази същата логика, това че партия Х е избрана и решава да ни включи във война също е воля на
321
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия тенекии на въглища Фъ-35 ги спират щото кюмюра стана скъп и и САЩ са във фактически фалит просто ги е страх да го обяват.
320
12
 
10
 
! Отговори
Санстефански договор преди 7 години
1.Руските войски в България се определят като ОКУПАЦИОННИ.2. Няма крайна дата за тяхното напускане от България.3. На ПЪЛНАТА издръжка на българския народ са.4. 32 ТОНА злато е платено от България на Русия (от благодарност)!!!
319
6
 
5
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Стандарта е 5.45 със изместен център на тежеста. Калашник. Може да го гази танк и пак стреля. Тука много оръжейни специалисти сте се събрали, дето като ви бием по един шамар, трябва да ви дигаме прави за още един.
318
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ."Mного ясно,че православните народи ще са със православна Русия.
317
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се грижи за сигурността на Асад, а САЩ се грижи за сигурността на Украйна, а Крим е руски. Путин винаги побеждава.
316
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
POPRAVETE ME AKO GRE6A, AMA NA MEN MI SE STRUVA....RUSSIA NIAMA DA POVTORI GRE6KATA SI OT 1876-1878 ! BULGARIA SE PODIGRA S PAMETTA NA OSVOBODITELITE SI I NE ZNAM DALI MOJEM DA RAZ4ITEME NA POMO6T , TAKA 4E......SLOJEN VAPROS.
315
3
 
6
 
! Отговори
Есаул преди 7 години
Стига сте мрънкали! След като ви е криво, че сме ви окупирали, сега имате прекрасна възможност с бай Местан да се върнете където ви е мястото!Прав ви път!
314
8
 
3
 
! Отговори
"Освобождение&q преди 7 години
През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съ
313
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честните родолюбиви българи ВИНАГИ са мразили Русия!Харесват я мързеливите, подлите и глупавите!
312
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че ще изберем Русия! Кой друг?!
311
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ,не съществувя страна- член на НАТО, която да е напазната от Русия. Нападнати са и са окупирани части от Грузия,Молдова, Украйна,все страни не членуващи в НАТО.