Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
7
 
11
 
! Отговори
нещо повече преди 7 години
До руски алкохолициРусия обявява война на Осм. империя през април 1877г., четири месеца след като на Цариградската конференция ( декември 1876г.) Великите сили - Британия, Австрия,Франция, Германия и Русия дават свобода на България.
349
10
 
11
 
! Отговори
смотъни българи преди 7 години
Ако поне един от родителите ви е руснак ,оправдавам русофилството ви ! Но ако сте чисти българи ,а сте русофили ,то значи не се добре с главата при положение ,че много добре знаете колко сме страдали от руснаците ! Избиха интелигенцията ни ,бяха против обединението ни ,след така нареченото "освобождение от турско робство" руснаците започнаха да ни ограбват и това продължава до ден днешен и затова бял ден не виждаме !
348
8
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз искам мир не искам след 70 години мир да ми падат бомби над главатана нато и ес изобщо не вярвам за мен това са терористи които генерират огромниразходи в случаи на заплаха от турция разчитам единствено на русия без данастаняват руски воиски в бьлгария разстоянията са малки и само трябва да сегледа в монитора
347
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците пък искат да ги пази НАТО и затова си купуват жилища в България по-близо до американските бази !
346
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин============Напред с братска Русия!........Виждаме колко напред са стигнали Армения, Беларус и Казахстан като се движат заедно с братската си Русия. Виждаме също какво направи Русия с братските си Грузия и Украйна. Не щем давървим нзаедно с Русия, вие русофилите не сте българи и може да вървите
345
0
 
6
 
! Отговори
До 393 преди 7 години
ХАХАХАХАХАХАХАХААААА ДОГОВОРЪТ ОСТАВА, САМО ЧЕ:Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е постигнал споразумение с компанията "Локхийд Мартин" цената на договора за новия изтребител Ф-35 да бъде понижена с 600 милиона долара, предадоха Ройтерс и ТАСС, пише 24 часа. - See more at:
344
12
 
9
 
! Отговори
руски алкохолици преди 7 години
Русия "защитава" само когато има интереси !Защо руските "братушки" изчакаха цели 500 г. да ни мачкат турците и чак тогава решиха ,че трябва да ни "освободят" ?! Не можеше ли 200 или 300 г. по-рано да ни освободят , а решиха да ни "освобождават" когато осм. империя започна да се саморазпада и повечето държави сами извоюваха свободата си без руска помощ ?! Усетиха ,че сами ще се освободим и решиха да ни "освобождават" ! А на тъпите русофили прав им път към Русия ,нека там изказват благодарности
343
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стествено това "проучване" съвсем "случайно" се прави преди изборите.
342
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно пък Русия, тия дето създадоха македините, аре нема нужда
341
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са сами срещу света вече дори не могат да издържат НАТО, дотук бяха тия скъсани торби.
340
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха точно пък Словения и България.словенците немогат да гледат руснаците
339
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Напред с братска Русия!
338
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пореден път се убеждавам, че българина е нискоинтелигентен мазохист. Те го тъпчат, а той иска още. Пожелавам им съдбата на С. Корея, явно това ви кефи.
337
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия, Китай и Иран ще отнесат ФАЩ като бръмбар сламка и оня дебелак Ким ще помага, кравите изтеглиха късата клечка.
336
8
 
3
 
! Отговори
da преди 7 години
Ако не е "СТЪКМЕНО" политически, то могат да кажат:"ами да ВЪРВЯТ българите ЗАЕДНО с Гърция, Турция, Иран, Китай, Индонезия..( и без това са били с Турция заедно.. пускайте ги да пасат..")Но Кънчо от Галъп КОГО ли е питал??? Друго странно е , че ИСПАНИЯ е била не 500, а 700 години под владичество на ислямоизповядващи и нито се ЖАЛВА, джамиите са музеи или католич. храмове, ИЗГОНИЛА ги е морите ( няма разни ДПС-та( създадени от ДС-та), а И е член на ЕС, без да си "праща" самолетите за ремонт в Р
335
7
 
3
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Путин има къде да се скрие.
334
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите предпочитат да ги пази Русия, факт е, натото беше натрапено, без референдум. Сега пуснали разни платени из нета да блъскат по цял ден глупости за Русия и руснаците, защото ги е страх от истината и се опитват да подменят общественото мнение, както се опитваха да подменят историята с разни "съжителства" и "присъствия"
333
2
 
6
 
! Отговори
D[V01D] преди 7 години
... челнството ни в НАТО, не означава, че съм русофил или нещо подобно. Единстено бих искал повече независима политика от държавата ни, но уви това едва ли някога ще се случи.
332
11
 
11
 
! Отговори
Деница Илиева-Sexi преди 7 години
Лично,аз винаги съм била за Русия против Сащ ние сме близки с руснаците и аз много ги обичам,като народ!Обожавам Русия гаджето ми също е русофил Русия и България, трябва да са заедно!!!
331
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 384ARE,NEMA NUJDA.....PRIMITIVNO SE IZKAZVA6, ARE NEMA MUJDA..... ?